Büyükşehir Belediyesi ve TED Koleji'nin Düzenlediği Karikatür Çalıştayı Başladı

Karikatüristler Bazen Sözle Anlatamadıklarını Çizgilerle Topluma Mesaj Olarak Verebilir

PAYLAŞ
Harput Sancak Haber - Harput Sancak Haber

Malatya Büyükşehir Belediyesi ve TED Koleji işbirliğinde düzenlenen Nasreddin Hoca temalı Uluslararası Karikatür Sergisi ve Karikatür Çalıştayı, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın katılımlarıyla başladı.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı ve TED Koleji ortaklığında 18-19 Nisan tarihleri arasında MABESEM’de düzenlenecek olan karikatür sergisi ve çalıştayı açılışı yapıldı.

Yetişme çağındaki çocukların çizgiyle duygularını dışa vurum noktasında yeteneklerini ortaya çıkarmayı amaçlayan çalıştayda, karikatürlerden oluşan serginin açılışı da yapıldı. Sergide, Nasreddin Hoca karikatür yarışmasında ilk yıldan bugüne kadar ödül alan ve geçtiğimiz yıl yarışmaya katılan eserlerle birlikte Muhittin Köroğlu’nun karikatürleri yer alıyor. Sergide toplamda 142 karikatür eser sergileniyor. 

Uluslararası bir etkinliğe daha ev sahipliği yapıyoruz
Sergi açılışını, karikatür sergisine katılan öğrencilerle birlikte yapan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “ Malatya’mız uluslararası bir etkinliğe daha ev sahipliği yapıyor. Büyükşehir Belediyemiz Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığımız ve TED Koleji ile birlikte ortaklaşa icra edilen uluslararası karikatür yarışmasının sergisini açtık. Karikatür bilindiği gibi hiciv anlamındadır. İnsanlar düşüncelerini, fikirlerini karşıdakilerine çizgilerle, güldürürken düşündürerek anlatma sanatına biz karikatür diyoruz. Bugün etkinliğimizde, Türkiye’nin yetiştirmiş olduğu değerli karikatüristlerimiz ve uluslararası karikatüristlerimiz yer alarak bizleri onurlandırmışlardır. Bütün hemşerilerimizin güldürürken düşündüren Nasrettin Hoca ile ilgili uluslararası alanda yapılan yarışmalarda birinci olan eserleri görmelerini tavsiye ediyorum. Sergiye katkı sunan bütün karikatüristlerimize ve bu konuda büyük alicenaplık ve kadirşinaslık gösteren İnönü Üniversitemize, TED Kolejimize, öğretmen ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Başkan Gürkan sergi açılışını yaptıktan sonra sergiyi öğrencilerle ve katılımcılarla birlikte gezdi. Serginin gezilmesinin ardından Başkan Gürkan Karikatür Çalıştayı’na katıldı.

Sergide yer alan eserleri ve çalıştayı kitap haline getireceğiz.

Çalıştay öncesinde TED Koleji Okul Müdürü Mustafa Kemal Taner, selamlama konuşmaları yaptı. 

Daha sonra konuşmalarını yapan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Karikatür sergisinden hakikaten çok etkilendiğimi ifade etmek istiyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk; ‘Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir’ diyor. Bizlere okullarda öğretirlerdi müzik ruhun gıdasıdır. Biz onu geniş bir kavramda ruhun gıdasıdır şeklinde tarif edersek daha doğru bir tarif yapmış oluruz diye düşünüyorum. Sanatçı uçtur, fevridir bazen de çılgındır. Ama onların çılgınlığı bir üretme ve üretim sonucu topluma yön verme, yön haritası ve pusulasını oluşturmada da önemli etki eden unsurlardır. Bugün, uluslararası karikatür sergisinde gördüğüm tablo ve tematik olarak kullanılan Nasrettin Hoca temasının da işlenmesi beni ziyadesiyle memnun etti. Hepimiz Nasrettin hoca ifadesini duyduğumuzda farkında olmadan gülümseriz. Çünkü onun göle maya katmasını, ağaca çıkarken ayakkabısını yanına almasını, sözüm ona eşeğe ters binmesi gibi fıkraları aklımıza gelir. Yani güldürürken düşündüren tavırları akla gelir. Karikatüristlerimiz de karikatür sanatını icra ederken duygu ve düşüncelerini mizahi bir şekilde çizgisel yönden kâğıt üzerine yansıtması ve karşıdakine vermek istediği mesajı da o şekilde vermesi anlamında gelir. Karikatüristler bazen sözle anlatamadığı şeyleri çizgilerle topluma mesaj olarak verebilir. 

Bugün Malatya’da karikatür sanatının uluslararası boyutta temsil ediliyor olması ve bu anlamda İnönü Üniversitemiz ve İnönü Üniversitemizin içerisinde yer alan ülkemizin güzide eğitim kuruluşlarından biri olan TED Kolejiyle birlikte Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığımızın hazırladığı sergiyi gıpta ile izledim. Özellikle sergiye katılan bütün karikatüristlerimizin karikatürlerinin bir kitapçık halinde toplanması ve icra edilen çalıştayın da ifadelerinin bir kitapçık halinde belediyemiz Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığımız tarafından bastırılarak Malatya’mıza ve ilgi duyan insanlarımıza sunulması şeklindeki düşüncelerimi ifade ettim. Malatya, karikatür anlamında uluslararası karikatür yarışmasına ev sahipliği yapmanın hazzını ve kitapçık haline getirerek ölümsüzleştirilmesini hep birlikte göreceğiz. Çalıştayımıza Portekiz ve diğer ülkelerden gelen, ülkemizin farklı şehirlerinden gelen karikatüristlerimizin sergiye göstermiş oldukları ilgiden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN