Tarihi Köprü Ne Durumda

Doğru Parti Genel Başkan Yardımcısı Cezmi Orkun Maden ilçemiz ile ilgili açıklamalarda bulunuyor.

PAYLAŞ
Harput Sancak Haber - Harput Sancak Haber

İlgi-
a:  Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge  Kurulunun 23.Eylül.2016 tarih ve 4220 sayılı kararı.
b: 23.Eylül.2017 tarihli 1.AFAD raporu.
c: 13.Mayıs.2019 tarihli 2.AFAD raporu.

Değerli hemşerilerim, İlimiz Maden ilçesindeki tarihi taş köprü, 2863 sayılı yasa ve ilgi-a karar ile ‘’I.Grup Korunması Gerekli Kültür Varlığı’’ olarak tescillenmiştir. Maden ilçesindeki tarihi ve tescilli taş köprü, Yıldızlar SSS Holding’in sorumsuz ve denetimsiz madencilik faaliyeti sonucu oluşan hafriyatın etkisiyle 30.Ekim.2019 tarihinde yıkılmıştır. 

Bu yıkımın sorumluluğu konusunda AFAD tarafından yapılan çalışmalar sonucu oluşturulan her iki raporda da (İlgi-b,c) işletmeci Yıldızlar SSS Holding tarafından dökülen posalardan kaynaklandığı belirtilmiştir. Ancak; bu raporlara rağmen bugüne kadar ilgili kurumlar tarafından 2863 sayılı (Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu) yasa hükmü yok sayılarak herhangi bir işlem yapılmamıştır. 

Karayolları Genel Müdürlüğünün tahsis ve sorumluluğunda bulunan bu tarihi taş köprünün kaderine terk edilmiş olması nedeniyle; DOĞRU PARTİ Genel Başkan Yardımcısı ve hemşeriniz olarak 17.Mayıs.2022 tarih ve 160286 sayılı(EK) dilekçe ile ilçenin tarihi yapılarından olan bu eserin Maden ilçemize kazandırılması, köprünün yeniden restorasyonu ve yıkımına sebep olan firma(Yıldızlar SSS Holding) hakkında gerekli harcamanın tazmin edilmesi için yasal olarak bir işlem yapılıp yapılmadığı hususlarında ki talebimi ilettim. 

Geçmişine sahip çıkmayanın geleceği olmaz sözüne atfen bu vurdum duymazlık karşısında sessiz kalmadık, kalmayacağız. Yasal her türlü haklarımız saklı kalmak kaydı ile konunun takipçisi olacak ve sonucu tüm hemşerilerimle paylaşacağım.

Selam ve Saygılarımla

Cezmi Orkun
Doğru Parti Genel Başkan Yardımcısı
(Enerji, Tabii Kaynaklar ve Madencilik Politikaları Başkanı)
 


EK: 17.Mayıs.2022 tarih ve 160286 sayılı dilekçe

**************

KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
(SANAT YAPILARI DAİRESİ BAŞKANLIĞINA)
                                               ANKARA

İlgi- a: Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 23.Eylül.2016 tarih ve 4220 sayılı kararı.

Elazığ’ın Maden ilçesindeki tarihi taş köprü, 2863 sayılı yasa ve ilgi-a karar ile ‘’I.Grup Korunması Gerekli Kültür Varlığı’’ olarak tescillenmiştir. Maden ilçesindeki tarihi ve tescilli taş köprü, sorumsuz ve denetimsiz madencilik faaliyeti sonucu oluşan hafriyatın etkisiyle 30.Ekim.2019 tarihinde yıkılmıştır. Bu yıkımın sorumluluğu konusunda AFAD tarafından yapılan çalışmalar sonucu;

    Birinci AFAD raporu:  22.Eylül.2017 tarihli bu raporun 11. sayfasında  7.1.4.HEYELANI TETiKLEYEN DOĞAL VE YAPAY NEDENLERI başlığı altında B ile başlayan paragrafta “B ile belirtilen alanda herhangi bir doğal heyelan olayı olmayıp, inceleme alanında bulunan eski ve yeni köprülerde deformasyonlar oluşturduğu gözlemlenmiştir.. Bu deformasyonların kaynağının maden işletmesi tarafından dökülen pasanın zemine uyguladığı baskı ile yanal kuvvetlerden kaynaklandığı kanaatine varılmıştır.” 

    İkinci AFAD raporu: 13.Mayıs.2019 tarihli bu raporun 4. sayfasında  “Karayolları Genel Müdürlüğünün, Maden Kaymakamlığına gönderdiği 30/06/2016 tarih ve E-159873 sayılı yazısı ve ekli raporda köprünün oluşturduğu şevin üst kotlarında bakır üretimi yapan açık ocak işletmesinin oluşturduğu malzeme stok alanının bu soruna yol açtığı belirtilmiştir.” 

Şeklinde ifade edilmiş olmasına rağmen bugüne kadar herhangi bir işlem yapılmamıştır. 
Halen çalışmakta olan firmanın (Yıldızlar SSS Holding) bu heyelanasebep olduğu belgelenmesine rağmen, Genel Müdürlüğünüz tahsis ve sorumluluğunda bulunan bu tarihi taş köprünün kaderine terk edilmiş olması oldukça manidardır.

Bu nedenle;

2863 sayılı yasa korumasında “I. Grup Korunması Gerekli Kültür Varlığı” olarak tescillenmiş olan bu tarihi eserin yıkımına sebep olan firma ve ilgililer hakkında görevi ihmal ve görevi kötüye kullanma amaçlı yürütülen bir soruşturma olup olmadığını, mevcut bir soruşturma yok ise bu konuda yapılan/yapılması planlanan yasal işlemler olup olmadığı, 

Yine 2863 sayılı yasa korumasında “I. Grup Korunması Gerekli Kültür Varlığı” olarak tescillenmiş olan bu tarihi eserimizin restorasyonuna ne zaman başlanılacağı ve bu konuda oluşacak kamu zararının takibinin yapılıp yapılmayacağı,

Hususları, Kanunda sayılan istisna hallere girmemesinden dolayı 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca (1) gerekli bilgilerin tarafıma bildirilmesini talep eder ilçenin tarihi yapılarından olan bu eserin Maden ilçemize kazandırılması konusunda gereğini tensiplerinize arz ederim. 17.Mayıs.2022

(1) İlgili yasa;

Bilgi edinme hakkı MADDE 4. -

Herkes bilgi edinme hakkına sahiptir. Türkiye'de ikamet eden yabancılar ile Türkiye'de faaliyette bulunan yabancı tüzel kişiler, isteyecekleri bilgi kendileriyle veya faaliyet alanlarıyla ilgili olmak kaydıyla ve karşılıklılık ilkesi çerçevesinde, bu Kanun hükümlerinden yararlanırlar. Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerden doğan hak ve yükümlülükleri saklıdır. 
 

Bilgi verme yükümlülüğü MADDE 5. -

Kurum ve kuruluşlar, bu Kanunda yer alan istisnalar dışındaki her türlü bilgi veya belgeyi başvuranların yararlanmasına sunmak ve bilgi edinme başvurularını etkin, süratli ve doğru sonuçlandırmak üzere, gerekli idarî ve teknik tedbirleri almakla yükümlüdürler. Bu Kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren diğer kanunların bu Kanuna aykırı hükümleri uygulanmaz.
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN