TARIMIN KALBİ ELAZIĞ'DA ATTI

Müstakil Sanayici İş Adamları (MÜSİAD) Elazığ Şubesi ev sahipliğinde 'programı yapıldı.

PAYLAŞ
Harput Sancak Haber - Harput Sancak Haber

PROGRAMA YOĞUN KATILIM

Tarımın geleceğinin konuşulduğu ‘Bölgesel Tarım Zirvesi’ ilimizde yoğun katılımla gerçekleştirildi. MÜSİAD Elazığ Şubesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinliğe, Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman, AK Parti MKYK Üyesi, Malatya Milletvekili Öznur Çalık, AK Parti MKYK Üyesi, Teşkilatlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Elazığ Milletvekili Metin Bulut, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Fırat Üniversitesi Rektörü Fahrettin Göktaş, İl Özel İdare Genel Sekreteri Ali Şiş, Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürü Ali Kılıç, bazı ilçe belediye başkanları, ilgili STK temsilcileri ve ilgililer katıldı.

KURAN-I KERİM TİLAVETİ İLE BAŞLADI

Bölgesel Tarım Zirvesi Program Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı. Ardından sinevizyon gösterilerine yer verildi.

GÜRKAN: “ŞEHRİMİZİN KALKINMASINA ÖNEM VERMEKTEYİZ“

Programın açılış konuşmasında MÜSİAD Elazığ Şube Başkanı Tekin Gürkan, Elazığ’ın geleceğine katkı sunduklarını söyleyerek; “ MÜSİAD olarak şehrimizin hemen her alanda kalkınmasına önem vermekteyiz. MÜSAİD sadece iş adamları derneği değil, memleket sevdasıdır. Bu anlayışla bir yandan iş dünyasında dostluk bağları güçlendirirken, şehrimizin gelişimine katkı sağlıyoruz.”dedi.

“ELAZIĞ TARIM VE HAYVANCILIKTA ÖNEMLİ BİR ŞEHİRDİR”


Katılımcılara teşekkür eden Başkan Gürkan;  “Şehrimiz ve bölgemiz için böylesi bir toplantının Elazığ’da gerçekleşmesi adına genel merkezimize teşekkür ederiz. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz her projeden genel merkezimizin yanında olmasının gururunu yaşadık.  Şehrimize gelerek yatırımcılarla bilgilerini paylaşacak katılımcılara da çok teşekkürler. Elazığ tarım ve hayvancılıkta ülkemizin önemli şehirlerindendir.”diye konuştu.

“YENİ YATIRIMCILARIN ELAZIĞ’A GELMESİ GEREKİYOR”

Elazığ’da yeterli düzeyde üretim yapılmadığını kaydeden Başkan Gürkan; “Yapılan devlet desteklerine rağmen yine de istenilen düzeyde tarım yapılmamaktadır. Ülke içinde tarımdaki payımızın artırılması gerekiyor. Elazığ olarak yeterli düzeyde üretim yapamıyoruz. Yeni yatırımcıların Elazığ’a gelmesi gerekiyor. Çünkü Elazığ’ın gerekli potansiyeli ve altyapısı var. Önümüzdeki dönemlerde daha çok yatırım ve üretim yapacağımıza inanıyorum.  Tarımsal üretimde çeşitliliği ve verimliğin artırılması gerekiyor. Bu programın küçük bile olsa buna katkı sağlamasını istiyoruz. Elazığ olarak el birliği ile gönül birliği ille çalışarak, yeni projeler hayata geçirmeliyiz.”ifadelerini kulandı.

KILIÇ: “TÜRKİYE BİR TARIM ÜLKESİ”

Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Kılıç ise yaptığı konuşmada, Stratejik planlar çerçevesinde tarımsal üretimi artırmayı hedeflediklerini söyleyerek; “Dünya nüfusunun artması ile birlikte arz ve talep arttı. Pandemi ve iklim değişikliği tarım ve gıdanın ne denli önemli olduğunu gösterdi. Halkın gıda arzını güvence altına almak zorundayız. Türkiye bir tarım ülkesi. Stratejik planlar çerçevesinde tarımsal üretimi artırmayı hedefliyoruz. Üreticimiz üretime devam etmiş ve halkımızın en zor zamanlarda bile gıdaya ulaşabilmiştir”dedi.

“TARIMSAL STRATEJİMİZİ BELİRLEDİK”

2021 yılında tarımsal ihracat 25 milyon dolara çıktığını hatırlatan Kılıç, “Tarımsal stratejimizi belirledik. Ancak hazırladığımız bu strateji raporlarımızı bugün size sunamadık. Baskıdan dolayı bir takım gecikme oldu. Bunu size ulaştıracağız. Köylü çiftçi kardeşlerimizin sorunlarını yerinde çözeceğiz. Çiftçilerin ürettiği ürünleri hak ettiği değere satması noktasında çiftçimizin yanında olacağız. Üreticimizin gelirini artırıcı faaliyetlerde yanında olacağız. Ülkemiz su zengini bir ülke değil, suyu tasarruflu kullanmalıyız.  Tarımsal üretimde ortalarda bir yerdeyiz ve var olan potansiyelimizi artırmak zorundayız” diye konuştu.

“GELECEK TARIM VE SUDUR”

Kılıç; gıda israfının da önlenmesi gerektiğine dikkat çekerek; “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Güçlü Türkiye’nin yolu güçlü tarımdan geçmeli’ bakanımızın ise ‘ Sen üret yeter’ laflarını unutmamalıyız.  Geleceğin tarımını inşa etmeliyiz. Gelecek tarım ve sudur.” dedi.

ŞERİFOĞULLARI; “STK’LERİN EN GÜÇLÜ TEMSİLCİLERİNDEN MÜSİAD İLE BİR ARADAYIZ”


Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları da STK’ların önemine değinerek; “ “Bu aziz ve kıymetli şehri daha güçlü hale getirmek için çalışıyoruz. STK’ler toplumun gelişmesinde ve demokrasinin gelişimden en temel taşlarından biridir. İnsanımıza dokunduğumuz her çalışmada bütün STK’ler bize yardımcılar. STK’lerin en güçlü temsilcilerinden MÜSİAD ile bir aradayız. MÜSİAD, zor zamanlarda bile kazandığını ülkesi ve milleti ile paylaşan bir STK’dır.” dedi.

ŞERİFOĞULLARI “ TARIM ZİRVESİNİN ELAZIĞ’DA YAPILMASINI ÇOK ÖNEMSİYORUM”

Pandemi de bile üreticilerin üretimden vazgeçmediğini aktaran Şerifoğulları; ”Toprağın bize sunduğu ile önde olan bir şehiriz. Öküzgözü ve Boğazkere üzümlerimizle dünyada ün sahibiyiz. Tarımsal ürünleri nitelikli ürün haline dönüştürmeliyiz. Tarım zirvesinin Elazığ’da yapılmasını çok önemsiyorum. Toplantı ilimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı uğurlu olsun.”diye konuştu.

MİLLETVEKİLİ  BULUT; “AK PARTİ HER DAİM ÜRETİCİYİ MEMNUN EDECEKTİR”

AK Parti MKYK Üyesi, Teşkilatlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Elazığ Milletvekili Metin Bulut ise Elazığ’ın tarım ve  hayvancılık kenti olduğunu belirterek; “MÜSİAD Türkiye ve Elazığ için önemli MÜSİAD bizim serpildiğimiz ocaklardan biridir. Eğitici bir ocaktır. Biz de MÜSİAD’ın eğitimden geçmiş biriyiz ve bugün sizin huzurunuzda olmaktan çok mutluyum. Elazığ tarım ve hayvancılık kentidir. Elazığ’ın ne kadar güzel bir kent olduğunu da belediye başkanımız anlattı ve bize bu konuda söz kalmadı.  Pandemide birçok ülke gıda krizi yaşarken çok şükür ülkemizde böyle bir sorun olmadı. Türkiye; 20 milyon ton buğday ihtiyacının tamamının üretiyor ve 5 milyon tonunu ise depolarında saklayacak bir konumda. AK Parti her daim üreticiyi memnun edecektir. Bölgesel Tarım Zirvesi’nin Elazığ’da olması çok güzel.”dedi.

ÇALIK; “COĞRAFYA KADERDİK DEDİK YA  DEPREMİ DE BERABER YAŞADIK”

AK Parti MKYK Üyesi, Malatya Milletvekili Öznur Çalık da, Malatya ve  Elazığ’ın bölgenin parlayan yıldızı olduğunu kaydederek;  “Gakgolarla bir arada olmaktan çok mutluyum. Malatya Elazığ’ın kaderi birlikte işlenmiş. İki kardeş bölgenin paralayan yıldızıdır. Yan yana omuz omuza bunu gerçekleştirmiştir. Özel önem vermesi gereken bir konuda böylesi bir toplantının Elazığ’da olması önemli. 32 yıllık bir hikâye MÜSİAD, Türkiye ne zaman dara girse MÜSİAD hep devletten, milletten bayraktan ezandan yana tavır koydu. MÜSİAD bir ekoldür. Memleket için mücadele eden Metin Bulut bunun timsalidir. Şahin başkanımız Elazığ’ın şahini oldu. Coğrafya kaderdik dedik ya  depremi de beraber yaşadık. Depremin yaralarını da birlikte sardık. Depremin üzerinden 24 saat geçmeden güçlü lider Recep Tayyip Erdoğan buradaydı.”dedi.

“TARIM KORİDORUNA TÜRKİYE ÖNCÜLÜK ETTİ”

Türkiye’nin gündemi belirlenen değil, gündemi belirleyen ülke olduğuna dikkat çeken Milletvekili Çalık ;”  “Türkiye dünyanın gündemini belirlemeye devam ediyor. Tarım koridoruna Türkiye öncülük etti. Bütün saldırılara rağmen Türkiye büyümeyi sürdürüyor. Elazığ’a 31 milyar yatırım aktarıldı ve bunun 4,6 milyarı tarım ve hayvancılığa aktarıldı. Ayrıca 1,6 milyarı tarım hibesi. Dünya nüfusu artıyor artık mevcut gıdanın %60 daha fazla gıdaya ihtiyaç olacak. Kuraklıkla mücadele etmeliyiz çünkü tarım için suya ihtiyaç var. Tarım politikası en az milli savunma kadar önemlidir. Tarım ve orman sektöründe dünyada söz sahibi olması adına sayısız projeler hayata geçirdik.”diye konuştu.

“MÜSİAD’TA DA ANA KADEMEDE DE KADINLARI GÖRMEK İSTİYORUZ”

“Elazığ tarım alanlarında verilen destekle birlikte; ekolojik yapısı tarım ve hayvancılığa son derece uygun” diyen Çalık; “Elazığ gelişmiş yol ağları ile birlikte Malatya ile yürümeli. Bu toplantının Elazığ’a hayırlı olmasını diliyorum. MÜSİAD’a tarımı konuşurken hep şunu söylüyorum; kadınlarımızın iş gücündeki çalışma oranı %40 oranında. MÜSİAD’ta da ana kademede de kadınları görmek istiyoruz. Benim kıymetli şehrim Elazığ’a saygı ve sevgilerimi sunuyorum” dedi.

ÖZEN; “TEDBİRLER ALINMAZSA GIDA KITLIĞI İLE BAŞ BAŞA KALIRIZ”

MÜSİAD Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı Cemal Özen ise yaptığı konuşmada tarımsal üretimi artırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını aktararak;  “%65 tarım arazisi Elazığ’da ekilmekte %35’i ekilemiyor. Bir metrekare tarım alanı bile boşa gitmemeli. Dünyanın geleceği tarımdadır. Bu durumu göz önünde bulundurarak tarımsal üretimi artırmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Önümüzdeki dönemlerde gerekli tedbirler alınmazsa gıda kıtlığı ile baş başa kalırız. Tarım Savunma Sanayiden daha önemlidir” dedi.

“ 6 MİLYAR TARIM İHRACATI YAPMIŞIZ”

Kısa vadeli sorunlar çözüme kavuşturmalı ve orta ve uzun vadeli tarım politikaları üzerinde durması gerektiğini söyleyen Özen;” “Bakan Kirişçi; savunma sanayinde güçlü bir ülke olduk ama teknolojiyi üreten de kullanacak bireylerin de gıda tüketmeye ihtiyacı olduğunu aktardı. Tarımda dünyada milli hasılada dünya 10. sıradayız. 7.6 milyar tarım ihracatı yapmışız.  Dünyada tarımda lider ülke sahibi olabiliriz. Bu konudaki ümitlerimi  koruyorum. Kısa, orta ve uzun vadeli planlarla başarılı olabiliriz. Kısa vadeli sorunlar çözüme kavuşturmalı ve orta ve uzun vadeli tarım politikaları üzerinde durmalıyız Gıdanın nereye gittiğine kafa yormalıyız. MÜSİAD olarak tarım stratejimizi Sayın Bakanımız ile paylaştık”diye konuştu.

“SIK SIK BÖLGESEL TARIM TOPLANTILARI YAPILMALI”

Miras yolu ile tarım topraklarının bölünmesinin yasalarla önüne geçilmesi gerektiğine işaret eden Özen; “Başka ülkelerde de tarım yapabilme odağını da düşünmeliyiz. Bölgesel tarıma dayalı farklılıklar göz önüne alınmalı. Bunun için de sık sık bölgesel tarım toplantıları yapılmalı. Tarım politika yasaları uzun vadeli olmalı. Dünya da her çiftçi destekleniyor. Türkiye’de de bu yapılıyor. Ama burada da iki önerimiz var. Bu destekler mutlaka ürüne verilmeli. Daha iyi ürün üretene daha çok destek verilmeli” dedi.

“ TARIM LİSELERİ VE TARIM

ÜNİVERSİTELERİ KURULMALI”

“Kontrollü, planlı tarım ve ihracatı olmalı. Küresel ısınmaya etkin çözümler bulmalıyız” diyen Özen; “Tarımda belirsizlik var haliyle bir risk barındırıyor. Buğday eken çiftçilerimiz bu yıl ihya oldu. Ancak çiftçiye ekim aşamasında taban fiyatı söylenmeli. Buna göre üretici tahmini cebine geçecek rakamı bilerek hareket etmeli. Bunu bilirse üretici ekonomik konjüktörde üretimden kaçmaz. Çiftçilikte yaş ortalaması 55 ülkemizde tarım liseleri kurulmalı ve tarım üniversiteleri de kurulmalı. 55 yaşındaki çiftçilerin daha sistemli tarım yapması için köylere ziraat mühendisi göndermeli ve bu verilerinde bakanlığa yansıtılması gerekiyor” dedi.

“KÖYLER TARIMSAL KENTLERE DÖNÜŞMELİ”

Tarımda ilaç ve kimya sanayisine yönelik ürünleri de üretilmesi gerektiğini belirten Cemal Özen

 “Tarımda teknolojiyi iyi kullanmamıza rağmen tarımda katma değerli ürün üretemiyor ve teknolojiyi verimli kullanamıyoruz. Köyler tarımsal kentlere dönüşmeli. Tarlaya gidip ürünün nasıl elde edildiği görüldüğü takdirde gıda israfı en aza inecektir. Birlikte iş yapma kültürümüz oluşmalı” diye konuştu.

VALİ DR. TORAMAN; “SULAMA SİSTEMLERİNDE KAPALI SULAMA SİSTEMLERİNE GEÇİLMELİ”

Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman da Elazığ’da sulu tarım yapılmadığını kaydederek;  “Elazığ’ın 3 tarafı sularla çevrili ama yeterli sulu tarım yapılmıyor. 3 boyutlu bakıldığında su kaynakları ile tarım arazileri ile çeşitli kot farklılıkları var. Kuzova ve Uluova pompaj sulamaları ve açık kanallarda buharlaşmadan dolayı çeşitli su kayıpları yaşanmaya başlandı.  Kuzoava kapalı sisteme geçildi. Pompaj maliyeti yüksek diye bu azaltılmalı. GES noktasında adımlar atacağız. Yüksek enerji maliyetiyle tarımda avantaj elde edemeyiz. Uluova açık kanalla hizmet etmiş %30 buharlaşma ve su kaybı yaşamıyor. Su bu kadar kıymetliyken bunun da kapalı kanalı geçilmeli. Uluova ve büyük sulama projelerine ek kaynak yapıldı. 550 milyonluk ek tahsis yapıldı. 2023’te bunu sağlayacağız. Sulama birliklerine GES yapılmasının önü açıldı. Cazibeli sulama sistemleri ile bu şekilde mücadele edilebilir. Kanatlı Barajı ile 6 bin dönüm tarım arazisi su ile buluşturuldu.” dedi.

“TÜRKİYE BEREKETLİ TOPRAKLARA, ASİL VE ÇALIŞKAN BİR MİLLETE SAHİP”

Sözlerine devam eden Vali Dr. Ömer Toraman; “İl Özel İdaresi kapalı sulama altyapısına bin ya da 2 bin dönümlük alanda sistemler oluşturuyor. Tarımsal işletmelerin, modern tarım işletmelerine dönmesi noktasında işletmenin ölçekleri çok önemli. Aile işletmeleri birleştirilebilir. Türkiye bereketli toprakları, asil ve çalışkan milleti ile Türkiye’nin aşamayacağı bir sorun yoktur. Bu kapsamlı toplantı hayırlara vesile olsun” dedi.

ALANINDA UZMAN KİŞİLERİN VERDİĞİ FAYDALI BİLGİLER VERDİ

Konuşmacıların ardından programın alanında uzman kişilerin verdiği faydalı bilgiler ile devam etti. Bölgesel Tarımda Kalkınmanın Önemi başlığı altında Doç.Dr. Davut Keleş, Bölge Tarım ve Hayvancılık başlığı altında da Prof. Dr. Mehmet Çalıcıoğlu, Tarımda Yeni Trendler ve Fırsatlar başlığı altında da Emrullah Gökhan açıklama yaptı.

Kaynak:Yeni Ufuk

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN