BAŞLARKEN… - Sadrettin Bayram

BAŞLARKEN…


BAŞLARKEN…

Mutfak insanoğlunun hayatında her zaman çok önemli bir yer tutmuştur. Bunun nedeni insanların sürekli beslenme ihtiyacı hissetmeleridir. Bu nedenle de mutfağın tarihi insanlık tarihi ile birlikte başlamıştır demek yanlış olmayacaktır. Bu kadar eski bir tarihe sahip olan mutfak, insanoğlu gibi çeşitli dönemler geçirmiştir. Bu dönemler içerisinde her bölge de ayrı bir zenginlik kazanarak günümüze ulaşmıştır. Günümüzde ise mutfak profesyonel aşçıların ve ev hanımlarının çabalarıyla geleceğe daha mükemmel bir miras bırakma hevesiyle yoluna devam etmektedir.

Farklı toplumların farklı kültürlere sahip oldukları bir gerçektir. Yemek yeme alışkanlığı da kültürün bir öğesi olması nedeniyle çeşitli toplumlara göre farklılık gösterir. Beslenme, bütün canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri için vazgeçilmez bir olgudur. Bir insanın ne yediği yaşadığı coğrafi koşullara ve yaşadığı toplumun kültürüne bağlıdır. Örneğin; Uzakdoğu’da yaşayan insanların beslenmeleri iklim dolayısıyla genellikle pirinç üzerine kuruludur. Dünyanın önemli mutfakları arasında Fransız Mutfağı, İtalyan Mutfağı ve Türk Mutfağını sayabiliriz. Gelişmişlik ile mutfak arasında bağlantı kurmak yanlış olur. Nedeni ise gelişmiş ve sanayileşmiş toplumlarda mutfak kültüründen bahsetmek biraz zordur. Çünkü sürekli bir koşuşturma içinde olan bu toplumlarda fastfood kültürü gelişmiş ve bu ülkeler sayesinde insan sağlığı açısından oldukça zararlı olan bu kültür dünyanın dört bir yanına yayılmıştır.

            İnsanlık tarihi kadar eski olan yemekçilik sektörü, geçen zamana karşın önemini kaybetmemiş, aksine değişen dünya düzeninde kendini daha da geliştirmiştir. Bir kültürün ayrılmaz parçası olan mutfak, her coğrafyada ayrı ayrı tatlarda ve şekillerde insanları kendine hayran bırakmaya devam etmektedir.

            Her toplumda olduğu gibi, Türk toplumunun da kendine özgü bir yemek kültürü ve yemek anlayışı mevcuttur. Bugün Türk evlerinde, mütevazı lokantalarda pişen yemekler, tatlılar sağlam bir geçmişin yüzlerce yıllık birikiminden süzülüp gelen ustalıkların günümüzde ortaya konmasının somut örneklerindendir.

            Günümüzde turizmin gelişmesine bağlı olarak mutfak konusu da büyük önem kazanmaya başlamıştır. Yiyecek ve içecek işletmeleri mutfaklarına önem vermeye başlamışlardır. Çünkü turizm sektöründen elde edilen gelirin %45’ini yiyecek ve içecekten elde edilen gelirler oluşturmaktadır. Turizmde ülkemizin tercih sebeplerinden bir tanesi de yüzyılların birikimi olan mutfağımızdaki tatlardır. Bugün dünyanın neresine giderseniz gidin, kebap ve döner dendiğinde hemen Türkiye ve Türklerin ismi söylenmektedir.

 

 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
15Ara
22Kas
08Kas

DÜNYA MUTFAKLARI

27Ekm
17Ekm

MUTFAĞIN TARİH YOLCULUĞU (I)