Cengiz Demirci

Fırat Tıp Merkezi Deyince…

Cengiz Demirci

Bir kez daha Malatya Elazığ konusunu açmak istemezdim…  Konumuz basit;   Elâzığ Spor Malatya Spor olaylarıyla değil de üniversite hastaneleri ve hastaya bakış açılarındaki farkın hastaya yansımalarıyla derin izler bırakıyor insanda…

Bu yansımalar ışığında,  Elazığ Malatya arasında müdürlüklerin Malatya – Elazığ arasında el deştirmesinin sebeplerini de irdelememek elde değil…

Tabi ki bu fikirler şahsıma münhasır şeyler…

Bir önceki yazım da hastane günlüklerinden bahsederken hekim hasta iletişimden söz etmiştim.

İletişim konusuna şimdilik bir nokta koyup yorumu sizlere bırakıyorum.

Bir kez daha yaparak yaşayarak anladım ki resmi kurumların müdürlüklerin neden Elazığ’da olduğunu şimdi daha da iyi anlıyorum.

Üniversite hastanelerinde  fiziki kurallara temizlik kurallarına uyuduğu kadar, insan kaynakları, iletişim ve hasta  psikolojisine de önem verilse… Kendi rahatsızlığım için gittiğim Fırat  Üniversitesinde ki Profesörlerin hasta ya ilgisi hastayı bizzat ilgilenmeleri beni gerçekten çok ama çok duygulandırdı… İşte özlediğim Türkiye dedim.

Bazı üniversitelerde araştırma adı altında hastaları stajyer talebelere muayene ettirilirken Fırat Üniversitesi Tıp fakültesinde profesörün muayenehane kapısını açıp hastayı bizzat kendisinin muayene polikliniğine davet etmesi beni çok şaşırttı.

Anladım ki istenirse bazı şeyler değiştirilebiliyor. Her şey insanda başlıyor… Göreve bakış açısı, samimiyeti, görev ufkundaki derinlik ve insana verilen değerin, sürece yansımalarını… Bu yönde değişimin yönetilmesi,  sürecinde başlatıcı değişken, rektörlerimiz, dekanlarımız ve başhekimlerimiz değil mi?

Üniversite hastanelerinde artık insan odaklı bir dizayn yapmanın vakti gelmedi mi?

“Her şey hasta için değil mi?”

 Fırat üniversitesini canı gönülden tebrik ediyorum.

Malatya’dan buraya 420 bin nüfuslu bu küçük şehre neden hasta geldiğini şimdi daha iyi anlıyorum...

Tavsiyem hastanelerin araştırma geliştirme bölümleri ile tıbbi tedavi bölümleri bir birinden ayrılmalı

Yine söylüyorum.

Bir uzman tarafından muayene edilmek doyurucu bilgiler almak, hastaya psikolojik olarak da bir rahatlama sağlıyor.

Özellikle Fırat Tıp profesörlerinden romatoloji bölüm başkanını Prof. Dr  Süleyman Serdar KOCA nın şahsında tüm üniversite çalışanlarını  kutluyorum.. Fırat Tıp sağlık ve iletişim işini gerçekten oturtmuş.

Sağlıklı günler yaşamak dileklerimle.

Yorumlar 4
Fuat Bayraktar 24 Ocak 2020 07:34

Bu ülkede, özelde Elazığ’da mesleğinin hakkını veren , işinin ehli, insanoğlu insan diyebileceğimiz Süleyman Serdar Koca gibi hekimlere ihtiyacımız var.

Mustafa ÜLKER 23 Ocak 2020 22:29

Prf.Dr süleyman serdar KOCA sağlık sektörüne ve Romotoloji bölümüne ALLAH 'ın bir lütfudur. ALLAH ondan ebedi razı olsun. Sayılarını artırsın inşaallah

Gariban garip 23 Ocak 2020 01:49

,, EY OĞUL İNSAN YAŞAT Kİ DEVLET YAŞASIN Bu söz her şeyi anlatıyor. Her şey bakış açısıyla düzelecektir. Sadece EMPATİ yapmak yetecektir tüm duygularınıza katılıyorum

Hikmet Aslaner 22 Ocak 2020 21:12

Gerçekten bu bshsi edilen durumlara ben de katılıyorum.Fırat Tıp merkezinde çok fedakatca davranan öğretim görevlileri var. Ben bu durumlara şahit oldum. Çokta duygulandım. Hastanede tedavi gördüğüm sırada bana bir canciğer arkadaş tavrıyla davranan Prof. Oktay Belhan a ve hastanede muayene olmak için gittiğim Doçt. Nevzat. Gözeli ye minnettarım. Çok fazlasıyla benimle ilgilendiler. İyi ki böyle iyi niyetli hocalarımız var.

Yazarın Diğer Yazıları