SİHİRLİ SÖZCÜKLER (!) - M. Edip CAFANALI

SİHİRLİ SÖZCÜKLER (!)


      İnsan ilişkilerinde kullanılan bazı sihirli sözcükler vardır. Günümüzü aydınlatmak için günaydın, akşamımızı veya günümüzü güzelleştirmek için iyi akşamlar iyi günler gibi. Bazen de sevincimizi paylaşmak için hayırlı olsun ,  gözün aydın gibi insanların kalplerini birbirine ısındıran sözcükler kullanırız. Kimi zaman da geçmiş olsun, başın sağ olsun gibi sözlerle acılarımıza ortak oluruz.

    Bu sözcükleri eğitim müfredatına koyarak ilkokullarda çocuklarımıza sınıf öğretmenlerinin yeterince öğrettiği kanaatindeyim. Lakin benim asıl bahsetmek istediğim sihirli sözcükler bunlar değil.

    Birde öyle sözcükler vardır ki bunlar biraz önce bahsettiğim sonradan aileden veya okuldan öğrenilen sihirli sözcüklerden daha güçlü daha etkili. Sihir gücü kat be kat daha yüksek.

    Asıl üstünde durmak istediğim sözcükler de bunlar. Sizi fazla merak ettirmeden konuya gireyim.

     Bahsedeceğim sözcükler bazen sonu –lı,-liyle biter. Bazen de bu sözcük bir soyadı olabilir. Bunlar öyle bir sihir kapasitesine sahiptir ki –lı,-liyle biten bir yerde doğmuş olması, ailesinden birilerinin ya da bir yakınının bürokraside, siyasette bir yerlere gelmiş olması o kişi için sihirli bir asa gibidir. Eğitimde, bürokraside, sosyal hayatta, iş alanında, arkadaş ortamlarında her zaman en öndedir. İstediği işe girebilir, istediği yere atanabilir, istediği ihaleyi alabilir .Bunları yapabilmesi için çok da liyakate, bilgi birikimine, tecrübeye, paraya ihtiyaç duymaz. Çünkü elinde sihirli bir asası vardır.

    İşin daha acı olanı nedir biliyor musunuz? Bu sihirli sözcüklerin adaletten, merhametten, liyakatten, objektiflikten daha da kötüsü İslamiyet’ten de dem vuran insanlara da etki etmesi. Mazluma, garibana gelince teraneler okuyup bu iş olmaz yapamayız diye dil döküp ayak direyip bu sihirli sözcükler karşısında lal olanlar yarın ruz-ı mahşerde nasıl hesap verecek. Parayı da dini imanı da kimseye bırakmayan koltuk sevdalısı bu zevat hangi davanın, hangi misyonun sahibi olarak anılacaklar.

    Unutmayın her makam, her koltuk geçicidir. Oturduğunuz, halinizden sızlandığınız makamlarınız da size kalmayacak. Gün gelecek devran değişecek. Sihirli sözcük sahipleri de o sözcüklerden etkilenenlerde kaybedeceksiniz. Size uzak bize yakın gelen trajik son kaçınılmaz. Nerden mi biliyorum .Çünkü sünnettullah böyle.

Selam ve dua ile.

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
26Ekm

GAZZE ATEŞİ

22Ekm

Dostla Hasbihal 2

11Ekm

Aksa Tufanı ve Gazze

02Ekm
31Ekm

İyilik Bulaşıcıdır!