Ey deryayı rahmetinin sonu olmayan Allahım! Ahirete göçüş bütün mü'minata rahmet ve mağfiretinle cümle İslam alemine yardım et dileklerimizle, sohbetimize başlayalım:
Kur'an-ı Kerim'in El-Haşr suresi 20 ci ayetinde bakın ne diyor: ''Ateştekilerle Cennettekiler bir olamazlar.Korktuklarından kurtulanlar, Cennetliklerdir. Yoksa onlar değildir.'' 21 ci Ayet: ''Biz bu Kur'an-ı bir dağa indirmiş olsaydık onu Allah korkusundan yıkılıp parça parça olarak dağılmış bir halde görecektin. Biz bu misalleri <<Düşünsünler<< diye hak için getiriyoruz.''
Sabah ve akşam namazlarından sonra Haşr Suresi'nin, son beş ayetini okumayı ihmal etmemelıiyiz.
Hadis 2- ''İlk baharı gördüğünüz zaman, kıyamette yerden çıkmanızı hatırlayınız'' buyurmuşlardır.
Ahirete iman demek, daha yüksek ve ebedi bir hayata iman demektir. Bu dünyaya, ilim ve fazilet kazanarak, bulunduğu hayattan daha ulvi ve ebedi bir hayata yükselmek için geldiğine ve o alemdeki saadetin burada kazanacağı yüksek ilim ve faziletlere bağlı olduğuna iman etmiş olan bir insan için, dünyada bunu kazanmak, ilmin ve ahlaki faziletin en yüksek basamağına çıkmak için çalışarak üretmek en büyük, kaçınılmaz bir görevdir. Bu iman ve itikadın gösterdiği yolu tutarak aklını, gerçek ve olumlu ilimlerle parlatır ve temizler, ilmini imanına arkadaş yaparsa; doğru yolda hareket etme imkanını elde etmiş olur. Çünkü cehaletten kaynaklanan eksikliklerin gayeye erişmesine mani olacağından korkarak, yaradanı tarafından kendisine verilen akli kuvvetleri, insanın yaratılışından gelen özellik huyunu, yaratıldıkları gayelere sarfeder; her zaman ahlakını güzelleştirir; ahlaksızlığın doğuracağı haram ve kötülüklerden kendisini temizlemeye çalışır. Böylece de, kendisine vadedilmiş olan o yüksek muradını elde etmeye hak kazanmış olur.
Akıl kavrayamadığı şeyler hakkında tereddüt eder. Ancak kuvvetli deliller bu tereddüdü yok eder. Fakat bazı akıllar bu delilleri kavrayamaz. Diriliş (Haşri) inkar eden birine İmam-ı Ali r.a.'nın cevabı şöyle olmuştur:
''Ey münkir! Senin dediğin çıkarsa; ben ahirete inanmakla ve ahiret için çalışmakla bir şey kaybetmem. Fakat benim dediğim çıkarsa ki bu muhakkaktır; o zaman senin halin ne olur?''
İşte bu tip akıllardan bir ikincisi de, İslam alimi İmam-ı Gazali'ye sorar:
''Dünya işlerinin durumu, bütün çıplaklığı ile karşımdadır. Kalbim bu şeylerin varlığından emindir. Ahiret işlerini ise, müşahade edip,denemedim. Bu yüzden de kalbimde hakiki bir tasdik yok. Dünya zevklerini ahirete tercih edemiyorum. Çünkü ahiret zevkleribir vaatten ibaret olduğu halde, dünyadakilerini yaşıyorum.'' Büyük İmam: