Leyle-i Kadir Gecesi ve fazileti - Numan Aladağ

Leyle-i Kadir Gecesi ve fazileti


Site Ailesi olarak, Leyle-i Kadir Gecenizi Tebrik eder. Allah Tekrarını Nasip Etsin. Cenab-ı Allah, yaptığınız tüm ibadet ve duaları kabul etsin. Amin...

 

10 Haziran Pazar günü'nü Pazartesi'ye bağlayan Ramazan-ı şerifin 27'ci gecesi, gece Leyle-i Kadir Gecesidir.

 

NOT: Leyle-i Kadir Gecesi yazısını, sizlerle erken paylaşıp bilginize sunmanın sebebi: Bazı dua ve ibadetleri yapmayı tazeleyip, hazırlık yapmanız içindir.

 

Kur'an, kör taklide muhalefet eder. Kur'an, hakiki mucizedir. Kur'an, akılları hayrete düşüren mukaddes kitaptır.

 

Kur'an-ı Kerim, Müslümanlara bir üstütlük hissi verir. Kur'an-ı kerim'in verdiği bu his, büyük milletleri ilerleme-gelişmeye sevk eden en büyük kudrettir. 

 

Kur'an fakirklere teselli verir. Haksızları ayıplar. Mevkimakam ve zenginlik imtiyazı (Ayrıcalık) tanımaz. Kur'an, riyakarlık duygularıyla Müslüman görünüp rüşvet yiyen, veren, göz yuman ve devletin malını talan edenlere karşı Kur'an, korkusuz doğru yolu gösteren, bir kuvvettir. Cenab-ı Allah, rüşvete bulaşanları islah etsin. Eğer ki, islah olmayacaklarsa ve aldıkları rüşveti aynen iade etmeyeceklerse Allah, onları kahr-ı perişan etsin inşallah. Amin

 

Kur'an öyle bir sestir ki onu bütün dünya dinleyebilir. Bu sesin aksi saraylarda, çöllerde, şehirlerde, devletlerde çınlar.

 

Düşman şerrinden muhafaza duası: ''Allahümme münzilel kitab, Sealhisap. İhzimilahzap ihzümhün ve zelilhüm.''

Manası: (Ey kitap inzal eden çabucak hesap gören Allahım düşmanların cemiyetlerini dağıt, onları perişan et.)

Namazlardan sonra bu duayı okuyanı Cenab-ı Allah düşman şerrinden muhafaza eder ve gönül muradını ihsan eyler. Ahiretde ve mahşerde hesabı kolayca görülür. 

 

İlaçla tedavisi mümkün olmayan ''ruhi ve bedeni'' rahatsızlık için yedi gün, yedişer defa hulusu kalp ile okuyan kimseyi Cenab-ı Allah mübtela olduğu hastalıktan kurtulur buyuruyor. 

DUA: ''Ya mubdielberaya ve muidefa bade fenaiha bikudretihi bihürmeti Muhammedin ve ehli beyti Muhammed.''

NOT: Bu dua, Pakistan ve dünya'nın önde gelen Kur'an-ı tefsir Hocası, yakın dostum, Muhammed Taqi Usmani tarafından, 1986 yılında yazıp bana  verdi. Ve daima bu duayı okumamı önerdi.

 

Numan Aladağ diyor ki: ''Kur'an okuyup Cenab-ı Allah'a inanan insanlar, hastalıklara karşı daha güçlü irade sahibi olup sabır edip şifaya kavuşuyorlar. Cenab-ı Allah'a inanan ve maneviyatları güçlü olan insanlar hastalıkların sebep olduğu acıları daha az hissetmekte ve şükür edip  hastalıklarıyla yaşamaya daha çabuk adapte olmaktadırlar. Allah'a inanan hastaların hastalıkların sebep olduğu acılara daha kolay mücadele ettiklerini, bunun da hastalığın tedavisi için önemli bir etken olduğunu unutmamalıyız. İradeyi güçlendirmek, hastalığın yarısını tedavi etmek demektir. 

Onun içindir ki, Kur'an okumasını bilenler ve dinlemeye özen göstern hastalar için, Leyle-i Kadir gecesi kaçırılmayacak bir fırsattır.'' 

 

Numan Aladağ diyor ki: ''Sadakat ve samimiyetle müslümanım diyenler,  Cenab-ı Allah'a su ve hava kadar muhtaç olduğunun bilincinde olmalıdır.''

Kuran'nın öğrettiği esaslar zerre kadar aksamıyor. İnsanoğlu, bütün sistemileriyle Kur'an esaslarından ileri gidemez.

 

Kur'an'ın sağlıkla ilgili kurallar sayesinde, haşerat kalabalık olan  başta Hindistan olmak üzere, Asya ülkeleri tehlikeden kurtulmuştur

 

1- Hz. Muhammed (s.a.v.) hadis-i şeriflerinde: Kadir gecesinde okunacak dua: ''Allahümme inneke afüvvün tuhibül afve fa'fi anni'' dusını okuyun buyuruyor. 

Manası: (Allah'ım sen çok affedicisin, affı seversin, beni affet.) diye dua et buyurdu.

 

2- Bu Mübarek Kadir gecesini ibadetlerimizle ede etmeli, kaza namazı kılmalı, Kur'an-ı Kerim okumalı ve okuyan varsa dinlemelidir. 

 

3- Ezbere okumasını bilenler 100 kere Kadir Suresini okumalı, bilmeyenler ise kitaba bakarak özellikle sesli okumayı tercih etsinler.

 

4- Kabristanlıklar ziyaret edilerek Kur'an okumasını bilenler, Kur'an okusunlar, bilmeyenler ise bildiklerini okusunlar. 

 

5- Bin aydan hayırlı olmak ile beraber meleklerin yeryüzüne inerek şafak zamanına kadar Kur'an okuyarak, namaz kılarak, dua ederek, imkanlarımız kadar hayır hasenat yapmak ve yardımda bulunma çok faziletli ve sevaptır.

 

Böyle mübarek geceleri fırsat bilerek her zaman'kinden daha fazla Cenab-ı Allah'a karşı vazifelerimizi, sadakat ve samimiyetle yapmalıyız. Kadir gecesi, dünya ve ahiretimiz için en büyük fırsat ve saadet kaynağı olduğunu hiç bir zaman unutmamalıyız. 

 

Resulullah Efendimiz'in ruhuna salat-ü selamlar göndermeli, bu geceyi sahur ve sabah namazına kadar eda etmeliyiz. 

 

Hz. Muhammed (s.a.v.) hadis-i şeriflerinde: ''Kim inanarak ve mükafatını da yalnız Cenab-ı Allah'tan umarak Leyle-i Kadir Gecesini ihya ederse, geçmiş günahları affedilir.'' NOT: Haram ve rüşvetçiler bu hadis-i şerif-i okuyup, yedikleri rüşveti iade etmelidirler ki, Cenab-ı Allah dualarını kabul edip, günahlarını affetsin. 

 

Utancı giden kimsenin kalbi de ölür. (Hz. Ömer r.a.)


Ne söylediğine ve hangi zamanda söylediğine dikkat et. (Hz. Ebubekir)
 

Cahillerin kalbi dudaklarında, alimlerin ağzı kalplerindedir. (Hz. Ali r.a.) 

 

Değerli okuyucular,

''İnsana en yakın zaman atidir'' kelamı, ne kadar yerinde bir söz! Dün denecek kadar yakın bir tarihte, Mübarek Ramazan-ı şerifi eda etmenin heyecanı ile sevinirken, bayrama yaklaşmışız. Bu Mübarek aydan ayrılmanın üzüntüsü, bayramın sevinci kadar büyüktür.

 

İslamın şartlarından bulunan Orucun farz kılındığı, Kur'an gibi muhteşem bir kitabın indirildiği Ramazan-ı şeriften ayrılmak çok zor oluyor. Lakin bin aydan hayırlı bir geceye kavuşmak için bu ayrılığa katlanmak gerekiyor. Ayrılıkta kavuşma, kavuşmakta ayrılış, üzücü ve tad, birlikte ve iç içe sunulmuş bulunmaktadır.

 

Leyle-i Kadir'in bu yüce değeri nereden gelmektedir?

 

Cenab-ı Allah'ın kitabı olan Kur'an-ı Kerim, Leyle-i Kadir'de indirilmiştir. Leyle-i Kadir, gerçekten değeri yüksek bir gecedir. Kur'an'ın bu gecede inmeye başlaması ile kıymeti bir kat daha arttı. Zira sultana saray gerekirdi. Kur'an sultanına Kadir gecesi zarf oldu. Kitab-ı ilahinin ineceği zamannın, diğer zamanlardan daha üstün bir değere sahip olması tabiidir. Kur'an-ı Kerim'in bu gecede indirilmesi geceye ikinci bir şeref kazandırmış oldu.

 

Leyle-i Kadir'in , kadiri bilinirse ondan istifade edilir. Değeri bilinmedikçe her gece Kadir olsa ne istifademiz olur. Bunun içindir ki ''Her gördüğünü Hızır bil, her geceni Kadir bil'' buyruluyor. Hz. Muhammed (s.a.v.) hadis-i şeriflerinde: ''Kim (faziletine) inanarak ve (Allah'ın rızasını) umarak Kadir gecesinde (İbadet için) kalkarsa geçmiş günahları affolunur'' buyuruyor.

 

Üzüntüyü, sadece kendi ümmetinin kısa ömürde fazla hayra koşmayacağından ileri gelmekte idi. Cenab-ı Allah, Habibi'nin kalbini hoş etmek için bu geceyi ikram etti. Bir gecede bin ayın sevabını lütfedeceğini vaad buyurdu. 

 

Değişik rakamlar taşıyan kağıt paraların, birbirinden fark ve üstünlüğü, ne kağıtlarının eb'atından ve de niteliğinden ileri gelmektedir. Sadece darbhanenin vurduğu üzerindeki rakamdan doğmaktadır. Kadir gecesinin değeri de, manevi darbhanede böyle basılmıştır. Mevlamıza göre ne güçlük var. 

 

Rüşvet alanların, verenlerin ve göz yumanların, Kur'an-ı Keri'me, İslamiyete ve vatana verdikleri zararları gözönüne alarak, bu riyakarların işledikleri günah ve suçlara ortak olmamamız gerekir. Eğer bu zihniyette olanlarla beraber değilsek o zaman, 24 Haziran da çok, ama çok dikkat etmemiz gerekir.

 

Rüşvet ve harama göz yuman siyasileri desteklememeliyiz ki, Cenab-ı Allah bu mübarek Leyle-i Kadir gecesinde yaptığımız dua ve ibadetler kabul olsun. Eğer bile bile destek verdiğimiz zaman, onların tüm faaliyetlerine ortak olacağız değil mi?

 

İslam alemi olarak, biliriz ki sabır; ahlaki esasların en yükseği ve hatta ana mayasıdır. Sabır denilen meziyyete sahip olmayan insanlar bencil düşünce ve maddiyatı ön planda tutma ahlakına sahip olmaları münasebetiyle riyakarlığını onaylayan insanlardır. Tıpkı bunun gibi ahlak bakımından en üstün bir mevki ihraz etmiş olanlar da mutlaka sabır denilen meziyete sahip olan kimselerdir. Zira; hem dünya yaşamındaki engelleri yenmek, hem de Allah yolunda bazı tahammülü güç eziyet ve cefalara katlanmak, nefsin hoşuna gitmeyen sıkıntılara razı olmak Cenab-ı Allah'ın rızasını kazanmak tamamen sabır denilen ahlaki üstünlük sayesinde mümkündür.

 

Ey İslam alemi,

Cenab-ı Allah sabredenleri felah ve saadetle müjdeliyor. Oruç tutarak  sabredenlerin dünyada ve kendi huzurunda nail olacakları yüksek mevkiden ve saadetten çok bahsediyor. Allah'ın bu medhine layık olmak vicdan sahibi insan için en büyük şeref değil midir?

 

Cenab-ı Allah nice Leyle-i Kadir Gecesine Emsal-i Azisesiyle tekrar bizleri eriştirmesini feyiz ve bereketilerinden faydalandıran kullarının kervanına cümle İslam aleminie nasip etsin. Amin...

 

Bir hürmeti seyyidel mürselin

Velhamdu llilahi Rabbil Alemin

 

Cenab-ı Allah, Vatanımıza, Bayrağımıza, toprağımıza göz dikenleri, rüşvetçileri ve Riyakarları, kahr-ı perişan etsin, fırsat vermesin. Amin...

 

Cümle vatan şehitlerini, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü rahmetle, Gazileri minnetle anar. Hasta ve yaralılara acil şifalar dileriz.

 

Kaynakça: Hindistan'nın, eski İslam araştırma enstütüsü genel müdürü, Seyyid Asaf Ali

Pakistan'lı dünyaca ünlü din görevlisiKur'an-ı Kerim tefsir hocası, Muhammed Taqi Usmani

Bilecik eski Müftüsü mimberden sesleniş,  Mehmed Emre 

Bazı Hadis-i şerif kaynakçası, Erzurumlu Hafız Abdullah Aldır Hoca

 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!