Mübarek elma, hem deva hem şifadır - Numan Aladağ

Mübarek elma, hem deva hem şifadır


Tokatlı ziraatçi Mustafa amca'nın, Kasım 1976 yılıda Akara da din görevlisi (Vaiz)  hemşehrisi Feyzullah Değerli'nin yanında bir sohbette, elmanın doğal şifa kaynağı ile ilgili sohbet notlarını sizlerle paylaşacağım: 

Ziraatçi Mustafa amca'dan, güldürücü bir hatıra: "Elma tetiştiren bölgelerin kızlarına, kadınlarına, gençlerine elma yanaklı ve kiraz dudaklı derler. Yanaklarının kanı, alı yere damlıyor gibi çok cazibeli ve güzedirler." Ruhun şad olsun Mustafa amca.

 Mustafa amca'dan doğal reçeteler:

Ziraatçi Mustafa amca diyor ki: Elmanın birleşiminde, protein yağ, kalsiyum, demir, şeker, potasyum tuzları ile A, B, B2, PP ve C Vitaminleri vardır. Bu vitaminleri içeren elma, aşağıda yazılan hastalıkların tedavisi için faydalıdır.

1- Vücudumuzun temizlenlenmesi ve özellikle kanımızın temizlenmesi için 15 gün sabahları aç karnına yumurta büyüklüğünde iki adet elma yiyiniz. 15 Gün sonra, 8 gün ara verip tekrar 15 günlük ikinci kürü uygulayın.

NOT: Elmayı ılık su ile iyice yıkayıp temiz bir havlu ile kurutarak yiyiniz. Midesi zayıf olanlar elmayı külde pişirerek yemelidirler.                                                                                                                                                                  

2- Yüksek tansiyona karşı her gün elma yiyiniz. Damar sertliği ve damar tıkanıklığını önlemek için elma yemek, doğal bir çözümdür.

3- Stresli olanlar elma, sinirlerin dengesini sağlamak için önemli bir etkiye sahiptir. 

4- Uykusuzluk için elma kompostosu çok faydalıdır. Elma kompostosuna, tarçın, zencefil, karanfil ilave edilerek yapılırsa, bir çok hastalıklara da faydası olur.

5- Uyuz hastalığı için elmayı ortadan ikiye bölün, her iki parçaya kükürt tozu doldurarak folyoya sarıp fırında pişin. Pişmiş elmayı krem haline getirin, uyuzlu bölgelere sürüp masaj yapınız.

6- Tokatlı ziraatçi Mustafa amca diyor ki: "Damar sertliği için 8 gün yalnız meyve yiyiniz. Başta elma olmak üzere mevsimsel meyvelere, çiğ sebzeler, ağartılmış çiğ badem, ceviz ve bal ilave edilerek yiyiniz.

NOT: Bu reçeteyi, mutlaka doktorunuza danışarak uygulayın.

7- Çocuk emziren anneler, elma yiyerek bebeğin sağlıklı olması için önemli bir etkiye sahiptir. 

8- Zayıflamak için, günde bir kilo elma yiyerek zayıflayabilirsiniz. Ayrıca taze olarak üç su bardağı elma suyu da içebilirsiniz. İmkanı olanlar, özellikle kış aylarında, sabah kahvaltısını elma suyu ve mevsimsel  meyve suları ile yarıyarıya karıştırıp içmelidir. Kahvaltı da doyduktan onra çay içiniz.

NOT: Bu reçeteyi, doktorunuzun görüş ve önerilerini aldıktan sonra uygulayın. Ayrıca şeker hastaları da, bu reçeteye dikkat etmelidirler!

9- Tokatlı ziraatçi Mustafa amca diyor ki: "Elmayı bıçakla 5-6 dilim dilimleyin, temiz bir yere koyup üzerini un eleği ile kapatın 4 saat sonra dilimlenmiş elma dilimlerinin kenarlarında oluşacak kahverengi olan kısımlarını eczaneden aldığınız gazlı beze sarıp hafif yaraların üstüne koyup 2-3 saat bekletirseniz yara çabuk kapanır ve iyileşir." 

NOT: Bu işlem günde üç kere yapılmalıdır ki, iyileşsin. 

Unutulmamalıdır ki, tüm reçetelerin etkinliği, insanların tabiatına göre değişebilir. 

UYARI! 

Elma reçetelerini kullanmadan önce, doktorunuzun görüş ve önerilerini alarak tüketmeniz daha faydalı olur. 

Numan Aladağ'ın, Hindistan-Rajasthan-Phalodi-Malhar beldesinde, fırında elma rendesi tatlısı tarifi notları:  

Malzeme 6 Kişilik:

1-  1,5 Kilo soyulmuş, rendelenmiş elma, 

2- bir buçuk su bardağı mısır unu, 

3- 150 gram taze zencefil rendesi, 

4, iki'şer çay kaşığı tarçın ve zerdeçal, 

5- Üç yemek kaşığı tereyağı, 

6- Bir  çay bardağı Zeytinyağı, 

7- 200 Gram tuzsuz taze beyaz peynir,

8- Üç adet Limon kabuğu rendesi ve iki adet Limonun suyu,

9- Şerbeti için, yeterince şeker veya süzme bal. Şerbetin çok tatlı olmaması gerekir. Çünkü elma tatlı olduğu için, diğer tatlılarla farklıdır. 

NOT: İsterseniz şeker veya bal kullanmayabilirsiniz.

10- Yeterince yağlı kağıt,

NOT: İsteğe göre ağartılmış badem ile süsleyebilirsiniz. 

HAZIRLANIŞI:

Mısır ununu bir tencerede haşlayınız, Tepsinin her tarafını Zeytinyağı ile yağlayın ve altına yağlı fırın kağıdını serin. Haşlanmış mısır unu ile malzemelerin hepisini iyice karıştırıp, yağlanmış tepsiye koyun. Son olarak tereyağını eritip peynir ile beraber  iyice karıştırıp tepsinin üzerine eşit olarak serin. Üzerini yağlı kağıt ile örtün, ısıtılmış fırına koyun. Yarım piştiği zaman, tepsiyi dilimleyin. Arasıra tepsinin altını kontrol ediniz, al kısmı pişmiş ise fırından çıkarıp, şerbeti dökünüz. Bu doğal tatlının lezzetine bayılacaksınız. Afiyet olsun. 

Cenab-ı Allah, ruhunda Allah korkusu, vatan ve Ay-Yıldızlı Şanlı Türk Bayrağı sevgisi olanların, vatana hizmet etmeyi kendilerine nasip etsin. AMİN.

Cümle Vatan Şehitlerini, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal  ATATÜRK'ü, nesli tükenmiş olup, arkasında bir Fatiha okuyacak kimsesi olmayan müslümanları ve merhum Feyzullah Değerli hocayı, Tokatlı ziraatçi Mustafa amcayı Rahmetle, Gazileri minnetle, Anar. Hasta-yaralılara acil şifalar dileriz.

Elma ile ilgili atasözleri: 

1- Dört mevsim elma yiyen bir insan, hastalıklarla tanışmaz. Tokatlı ziraatçı Mustafa)

2- Hayat bir lamba gibidir; şimdi ve sonra biraz yağa ihtiyaç var. (Keşmir Atasözü)

3- Elma, Cenab-ı Allah'ın kullarına verdiği doğal bir şifa hazinesidir. (Tokatlı ziraatçi Mustafa)

4- Doğru yol dik ve yukarı doğru, yanlış yol kolay ve yatay. (Mizo Atasözü)

5- Bilgi güçten daha yüksektir. (Hint Atasözü) 

6- İster beğen ya da beğenme ben misafirim. (Urdu Atasözü)

7- Nerede inek gübresi olursa olsun, ekmeğinizi bulacağınız yer orasıdır. (Mewari Atasözü)

8- Tıpkı güzellik lekelerinin ve saçların kadını güzelleştirmesi gibi, atasözleri dedili güzelleştirir. (Bengali Atasözü)  


DEĞERLİ OKUYUCULAR

Tokatlı ziraatçi Mustafa amca'nın, Kasım 1976 yılıda Akara da din görevlisi (Vaiz)  hemşehrisi Feyzullah Değerli'nin yanında bir sohbette, elmanın doğal şifa kaynağı ile ilgili sohbet notlarını sizlerle paylaşacağım: 

Ziraatçi Mustafa amca'dan, güldürücü bir hatıra: "Elma yetiştiren bölgelerin kızlarına, kadınlarına, gençlerine elma yanaklı ve kiraz dudaklı derler. Yanaklarının kanı, alı yere damlıyor gibi çok cazibeli ve güzedirler." Ruhun şad olsun Mustafa amca.

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!