Numan Aladağ

'ÖĞRETMEN', Yerli-Milli Sermayenin Lokomotifidir

Numan Aladağ

Harput Sancak Haber ailesi olarak, sağlık, mutluluk ve bereketli günler dolu siz değerli Türk öğretmenlerinin 24 Kasım  öğretmenler gününüz kutlu olsun. 
Allah, sizleri her türlü kaza ve belalardan korusun. 


Değerli okuyucularımız!
Öğretmen, anne-baba kadar önemlidir. Öğrencilerin doğru yolu takip etmesine yardımcı olan gerçek bir motivasyon kaynağı öğrenme ve öğretme sürecinin olmazsa olmazı, ÖĞRETMENDİR. 

Öğretmenler, istikbalimizin teminatı olan çocuklarımızı, insan olmanın erdemleriyle buluşturan, onlara doğru model olarak, yarına hazırlayan, yaratılıştaki potansiyelinin gelişmesinde kritik eşik olup, bu potansiyelin odağında yer alan “HAFIZA” gelişimindeki başlatıcı anahtardır…

Öğretmenin amacı öğrencilerine, çalışalım, araştıralım, üretelim ve % 100 yerli ve milli sermaye tarafından üretilen ürünlerin tercih edilmesini sağlayan ve stratejik önem taşıyan bir noktadadır.

Öğretmen, Kur'an-ı Kerim'in İsra 16, Tevbe Suresi 123'cü ayetlerin mealini esas alarak, öğrencilerine ders vermelidir. 

Öğrenciler başta olmak üzere, Türk gençliğinin büyük mağaza zincirlerinde mecbur kalmadıkça uzak durup alışveriş yapmamalıdırlar. Büyük mağaza zincirlerinde alışveriş yapmak, başta COVİD-19 olmak üzere türevi olanlar ve diğer bulaşıcı hastalıklara yakalanma riski daha çoktur.

Öğretmen iletişim alanında belli bir yeterlik düzeyine erişmelidir. İletişimin toplum hayatındaki etkisini anlamak güç değildir. Türk diline çevrilen bir eserin önsözünde iletişim sözcüğü fikir ve bilginin herkesçe aynı şekil ve değerde anlaşılır hale getirilmesi, paylaşılması ve karşılıklı etkinin sağlanması diye tanımlamaktadır. Gerçekten toplumsal birlik ve dayanışma, ancak güçlü bir etkileşimle sağlanabilir. Sınıf-içi etkinliklerin yönetimi de, geniş anlamda, öğretmen ile öğrenciler arasında geçen bir iletişim işidir. Bir öğretmenin bilgisi, hayat tecrübesi ve içtenliği ancak iletişim alanındaki beceriklilik derecesinde onu başarıya götürür. 

Mesleğe bağlılığın önemi:
Öğretmenlik, niteliği ve işlevi bakımından, yurdumuzun sanayi ötesi toplum bir ülke olma, ekonomik, toplumsal ve kültürel gelişmesinde etkisi son derece büyük ve önemli bir meslektir. 

Öğretmen, mesleğin önemine uygun bir biçimde, öğretmenliğe karşı güçlü bir inanç, kalben bağlılık duygusunu geliştirmelidir. Seçtiği mesleğin sürekli bir üyesi olmayı düşünen öğretmenden her şeyden önce davranışlarını bu mesleğin değerler sistemine uydurması istenilir. Sanatın ve mesleğin kuşaklardan kuşaklara geçen sürekli değerlerine inanmaksızın hiç kimse o sanatın veya mesleğin doruğuna ulaşamaz. Bunun için öğretmenin de mesleğinin toplum içindeki yerini ve etkisini bilmesi ayrı bir önem taşır.

Siyasi-iktisadi demokrasi, bir yaşama yolu olarak, yurttaşın toplumsal sorunlar karşısında daha anlayışlı, insan ilişkileri konusunda daha tecrübeli ve kamu sorunları önünde daha uyanık olması gereklidir. 

Öğretmen, toplumumuzun yapısıyla ilgili değişmeler karşısında, öğrencilerin toplumsal bakımından istenilir amaçlara doğru yol almalarını kolaylaştırmak maksadıyla onlara nasıl yardım edeceğini bilmeye muhtaçtır. Bu amaçlar, hem uzak, geleceğe ilişkin; hem de yakın, şimdiki zamana ilişkin olabilir.

Rehberlik, eğitim sürecinin önemli boyutlarından biridir. Hele, öğrencileri yetenek ve istidatlarına göre belli akademik ve mesleki alanlara yöneltmenin, okulun başlıca görevlerinden biri olduğu düşünülürse, öğretmenin önderlik çalışmalarının ne kadar önem taşıdığı daha kolaca anlaşılır. 

Ulaşılması istenilen yakın amaçlar ve rehberlik çalışmaları için seçilen yöntemler, okuldan okula, hatta bir okulda bile durumdan duruma değişebilir. Fakat orta dereceli okullarımıza devam eden öğrencilerin ortak ihtiyaçlarının, yetenek ve ilgilerinin bilinmesi ve rehberlik alanındaki yeni gelişmelerin izlenmesi çok önemlidir. 

Öğretmenlerin önemini belirginleştiren bir diğer husus da, ülkemizde nüfusun büyük oranda genç olmasıdır. 

Hayatımızın ve varlığımızın anlamı, bize peşinen verilmiş, hazır bir şey değildir. Öğretmenlerimizin bize öğrettiklerini zamanla kendi ilgi alanımızda üretime dönüştürüp,  kazanırız. 

Öğretmenlerimize çok şey borçlu olduğumuzu daima hafızamızda muhafaza etmeliyiz.

Numan Aladağ olarak, 1975 yılında bizzat şahit oldum: Australia da öğretmenlere, Tıp doktorundan daha fazla maaş veriliyor.

Türkiye, önce Allah, sonra öğretmenlerin çabalarıyla sanayi ötesi bir toplum ülke olma fırsatını yakalar. 

Milli bir ÖNERİ: Türk gençliğinin, zihinsel kapasitelerinin geliştirilmesi açısından, öğretmenlerin önemi tartışılamaz. Ama öğrenim gören Türk genliğinin doğal ve sağlıklı beslenmesi büyük önem taşımaktadır. Ayrıca sentetik yiyecekler tüketilmemelidir ki, öğretmenlerimizin yükü hafiflesin. Doktor kontrolünde, Zencefil gibi destekleyici ve doğal beslenme ile öğrenciler daha güçlü bir hafızaya kavuşur. Öğrencilerin güçlü hafızası için, kapitalizmin zehiri olan gazlı içecekler yerine meyve nektarı ve meyve suyu tüketmelidir ki, öğretmenlerimiz bir dersi anlattıkları zaman, öğrenciler daha güçlü hafızaları sayesinde dersi anlasınlar ve çalışkanlıkları ortaya çıksın. 

Öğretmen ve din görevlileri, derse girmeden 5 dakika önce, doktor kontrolunda yarım ceviz büyüklüğünde taze zencefil tüketirse, sesi daha net çıkacak ve öğrenciler o öğretmenin dersine büyük ilgi göstereceklerdir. 

Okula giden çocuklarımıza öğretmenlerinin şefkat ve sevgisi, Büyük Türk Milletinin huzur ve mutluluğunun temini olduğunu unutmamalıyız.

Özdeyişler:
1- İyi bir eve eşit bir okul ve erdemli bir ebeveyne eşit bir öğretmen yoktur. (Mahatma Gandhi)
2- Her ev bir üniversitedir ve ebeveynler öğretmendir. (Mahatma Gandhi)
3- Her zaman öğrenci için gerçek ders kitabının öğretmen olduğunu düşünmüşümdür. (Mahatma Gandhi)
4- Onların gerçek öğretmeni ve koruyucusu olacaksam, kalplerine dokunmalı, sevinçlerini ve üzüntülerini paylaşmalı, karşılaştıkları sorunları çözmelerine yardım etmeliyim ve doğru kanaldan onlara yükselen özlemleri anlatmalıyım. (Mahatma Gandhi) 
5- Sevgi yasası en iyi küçük çocuklar aracılığıyla anlaşılabilir ve öğrenilebilir. (Mahatma Gandhi)
6- Türk Milletinin geleceği şu anda öğretmelerimizin yaptıklarına bağlıdır. (Numan Aladağ) 
7- Öğretmen, eğitimin ana aktif maddesidir. (Numan Aladağ)
 
Başta baş öğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, cümle şehit olan öğretmenlerimizi, vatan şehitlerimizi rahmetle, Gazileri minnetle anar. Hasta ve yaralılara acil şifalar dileriz.

Özdeyişler kaynakçası: Numan Aladağ'ın, Hindistan-Rajasthan-Bikaner eğitim ve 1995 yılları Australia iş gezisi notları.

Yazarın Diğer Yazıları