TEMİZLİK, MÜSLÜMANLIĞIN İLK ADIMIDIR - Numan Aladağ

TEMİZLİK, MÜSLÜMANLIĞIN İLK ADIMIDIR


Değerli okuyucularımız! 

İslamiyetin ana prensiplerinden biri de temizliktir. İslamiyet temizliğe önem vermiştir. Sağlık veya dini vazifelerimizle ilgili her hususta temizliğe riayet etmeyi emretmiştir.

 
Temizliği İslam dininden ayrı olarak düşünmemiz asla caiz değildir. Temizlik, hacminde şekil gibi, İslamiyetle kaynaşmış bulunmaktadır. Pislik ve Müslümanlık bir arada toplanamaz. Müslümanlık varsa, pislik yok; pislik mevcutsa, Müslümanlıktan bahsedilemez. 

Müslümanların dili, kalbi, ruhu ve fikri manen temiz; evi, köyü ve kenti, yolu ve meydanları, üstü ve başı daima temiz olmamalıdır. Zira ''Cenab-ı Allah temiz olan ibadet ehlini muhakkak sever''  

İslamiyette temizlik ruhan ve bedenendir. Maddi ve manevi her yönü ile tertemiz olmayan tam ve kamil bir mü'min olamaz. Ruhan temiz olmayan birinin ilmi, makam-mevki ve maddi durumu O kimsenin huzur içinde yaşamasını sağlayamaz. Buna riyakarlık denir ve toplum tarafından sevilmezler. Ruhan temiz olmayan birinin toplum içindeki faaliyetlerinde dürüst hareket etmesi mümkün değildir. Bu gibilerde menfaat her şeyden evvel gelir. Hak hukuk tanımazlar. Topluma Müslümanım ve Allah'ın haram kıldığı her türlü faaliyetlerden uzakmış gibi görünüm vererek, aldatmayı marifet sayarlar. Bu ahlaka sahip olanların ilmi kendileri içinde toplum içinde bir felakettir. Ayrıca bu tür ahlaka sahip olanların, ruhan temiz olabilirler mi? Yapacakları her türlü gayrimeşru hareketlerini örtmek için önceden tedbir alacaklarından, zararlı halleri ekseriye uzun sürer. Bunlardaki bilgi, düşman elindeki silah gibidir.

Ruhan temiz olan, hiç bir kimse için kötülük düşünmediği gibi, yardım edebilmek için çareler arar, faydalı olmak için çalışır.

Her türlü temiz kazançlarınızdan sadaka, fitre ve zekatlarınızı veriniz. (Sure 2. Ayet. 267)
Temiz olan bütün yiyecekler size helal kılınmıştır. (Sure 5. Ayet 4.)

Bir çok hastalıkların pislikten geldiği muhakkaktır. Cenab-ı Allah'ın bizlere ilk emaneti ise sağlığımızdır. ''Emanete ihanet eden kıyameti beklesin'' hadis-i kutsisine göre, temizliğe dikkat edilmediğinde kıyametin kopacağı da muhakkaktır. Sağlığa zarar verecek ibadetlerin yapılmamaları istendiğine göre, İslamiyetin temizliğe ne derece önem verdiği kendiliğinden ortaya çıkmış olur. Hem bu dünya da, hem de, ahirette umduğumuzu bulmak, rahat ve huzur içinde bir ömür geçirmek istiyorsak her bakımdan temiz olacağız. 

Hz. Muhammed (s.a.v.) hadis-i şeriflerinde: ''Temizlkik İmandadır.'' buyuruyor.
Pslikten hasta olan kendisine zülmetmiştir.

Yıl Ocak-1998 Australia-Queensland eyaleti- Bundaberg şehri: 1998 Yılının Ramazan'nın da, Australia Bundaberg de ikamet ediyordum. Tam yaz mevsiminin, Haziran ayı gibi Ocak ayı en uzun günlerdi. Bundaberg de, bir Tıp doktoru, sürekli aç kalmamızı, günde beş defa abdest almamızı, 20 Rekat Teravih namazını kılmamızı, beş vakit namaz kılmamızı ve toplu halde iftar etmemiz dikkatini çekmiş. Dr. Grayson, Diyanet işleri Başkanlığı, din görevlisinin görev yaptığı Türk İslam cemiyetine geldi ve dedi size bu akşam misafir olabilir miyim? Tabi ki, memnuniyetle olursun. Doktorun ismi: Frederic Grayson. Dr. Grayson, iftardan sonra dedi Teravih namazınıza iştirak edebilir miyim? Din görevlisi de dedi bir önerim olacak yapar mısın? Tabi ki yaparım: İlk önce Kelime-i Şahadet getirmeniz gerekir ve bu konuda zorlama yok takdir sizindir. O zaman, bana yazılı olarak verin ki, ezberleyeyim. Kelime-i Şahadet yazılı verildi ve ezberleyip okudu. Daha sonra abdest almayı öğrenip, ertesi gün bizimle beraber Teravih namazına iştirak etti. Teravih namazı bittikten sonra Dr. Grayson, dedi bu iş tamam. Bana yardımcı olur musunuz ve böylece Müslüman oldu. Dr. Frederic Grayson, abdest ve namaz hakkında diyor ki: ''Dr. Grayson: Siz Müslümanlar o kadar şanslı bir toplumsunuz ki, bir Dr. olarak ele alacak olursam bundan sonra hastalarımın, bu yaz enfeksiyonlarından korunabilmeleri için, abdest almayı önereceğim. Günde beş defa abdest almak, gün boyu enfeksiyon hastalıklarından korunmak demektir. Ayrıca kılınan beş vakit namazlar, çok faydalı egzersiz özelliklerini taşıyor. İnsanların sosyal ilişkileri sayesinde psikolojik gelişimde oluyor ve bu da, Tıbben hastanın şifaya kavuşmasında önem taşımaktadır. Şifaya kavuşmanın en önemli etkilerinden biri de, temizlik ve sabırdır. Ne mutlu siz Müslümanlara ki, Allah sizlere böyle dini sezon nasip etmiştir.'' dedi.

TEMİZLİK DE DİKKAT EDİLECEKLER
1- Sağlıklı olmak için yürüyün.
2- Yemeğin bereketi, yemekten önce ve sofradan kalktıktan sonra ellerinizi mutlaka yıkayın. 
3- Yiyeceklerin üstünü muhakkak örtünüz. Çünkü toz ve böceklerden korumak için.
4- Hastalarınızın çevresini muhakkak temiz tutun.
5- Yediğiniz yemeği ne niyetle ise o niyet için yiyiniz.
6- İmkanlar dahilinde, her gün duş alınız.
7- Oburluğun sağlıkla bağdaşmadığını iyi bilin.
8- Bir eve ve lokantaya misafirliğe gittiğinizde, tuvaleti ve lavabosu temiz değilse ve kokuyorsa, o evde veya lokantadan yemek yemeyin.
9- Hz. Muhammed (s.a.v.) hadis-i şeriflerinde: ''Bulunduğunuz yerde bulaşıcı hastalık varsa oradan çıkmayın, başka yerde varsa oraya gitmeyiniz.'' buyurmuşlardır. 
10- Yemekten sonra dişlerinizi, Misvaklayın veya bir porselen çay tabağına bir çay kaşığı bal ve bir tatlı kaşığı yoğurt koyup diş fırçasını batırıp dişlerinizi fırçalarsanız, dişleriniz sağlıklı olur.
11- İçtiğiniz hazır damajana suyu, güneşte kalmışsa sağlık ve temizlik yerine hastalık ve mikrop üretir. NOT: Kullandığınız pet şişe ambalajlı su firmasının sahibi kimdir diye araştırın; sonra o suyu kulanmayı tercih edin. Çünkü ERMENİ Diasporasına destek veren ülkelerin firmaları, Türkiye de su ve diğer içecek sektöründe faaliyet gösteriyorlar. Devir Ekonomik Milliyetçilik devridir.
12- Kullandığınız şampuanların, PETROL orjinli değildir diye etiketlerde okunabilecek şekilde belirtilmelidir. Eğer ki, şampuan PETROL orjinli ise o zaman, PETROL orjinlidir diye belirtilmelidir ki, kullanıcı ne kullandığını bilsin ve tercihini ona göre yapsın. PETROL orjinli şampuan kullandığınızda, normal yeşil sabuna göre üç kat daha fazla su harcamış olacaksınız. Ayrıca çevreye de ne kadar zarar verdiğinizin bilncinde olmalısınız. Tercih sizindir. Bilginiz olsun.

DOĞAL BEBEK ŞAMPUANI FORMÜLÜ
Malzeme: Bir fincan su, Bir fincan Zeytinyağı, Bir fincan doğal Zeytinyağlı sabun rendesi, Yarım çay bardağı badem yağı. 
Hazırlanışı: Bütün malzemeyi cam bir kavanozda iyice karıştırın. Şampuanınız hazırdır.
NOT: Her kullanımdan önce şişeyi çalkalayın. 

DOĞAL ÇAMAŞIR YUMUŞATICILARI
Malzeme: 6 Fincan beyaz sirke, Bir fincan karbonat, Bir fincan su, 15-20 damla Limon yağı.
Hazırlanışı: Malzemelerin hepsini sığabilecek plastik bir kapta karıştırın. Makinenizin yumuşatıcı gözüne hazırlamış olduğunuz yumuşatıcıdan bir çay bardağı ekleyin. Bu tarif çamaşırlarınızın hem güzel kokmasını hem de yumuşacık olmasını sağlayacaktır. 

Vatan şehitlerini, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi M. Kemal Atatürk'ü Rahmetle, Gazileri minnetle anar. hastalara ve yaralılara acil şifalar dileriz. 
Cenab-ı Allah, Türk İslam alemini, başarmaya muvaffak ve rıza-i ilahisine muvafık kılsın. Amin. 
 
 
 
Kaynakça:
 Kur'an-nın Sesi Yazar: Muhsin Yalçınkaya 1982 
Hz. Muhammed ve Hadisleri. Abdulbaki Gölpınarlı  Okat yayınevi 1964 Kasım. (Sahih-i Buhari)
 
 
Erzurumlu Hafız Abdullah Aldır Hoca.
Ekolojik Temizliğin Kitabı Yazar: Erkan Şamcı Hayat yayın grubu 2013

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!