Prof. Dr. Mehmet Akif OKUR

Yeni Suriye'de Türkiye-Türkmenler ve Türkîler

Prof. Dr. Mehmet Akif OKUR

Suriye’yi çok hızlı kararların alınmasını gerekli kılacak, fırtınalı ve malesef yenilenen çatışma ihtimalleriyle de dolu bir yakın gelecek bekliyor. Hazırlığı ve gücü olanlar bu kararlara tesir edecek. Yapılacaklar arasında, eskiye mesafe koymak isteyecek yeni iktidara âit resmi sembollerin belirlenmesi de yer alıyor. 

Suriye’de kullanımda olan iki bayrak, üzerindeki renk ve sembollerle dört ayrı döneme atıfta bulunuyordu: Haşimiler, Emeviler, Abbasiler ve Baasın tercih ettiği bayrakta Fatımîler. Bu bayraklar, Arap isyanının rüzgârıyla tasarlanmışlar. Söz konusu tasarımlarda Suriye topraklarını nakış gibi işleyen dört Osmanlı asrının red ve inkar edildiğini görüyoruz. 

Türk-Osmanlı asırlarını kimliğinin ötekisi sayan tarzdaki Arap milliyetçiliği, Suriye iç savaşının mağlubu oldu. Arap isyanı hafızasının öteki saydığı Türkiye ise iç savaş yılları boyunca milyonlarca mülteciyi savaşın tehlikelerine karşı korudu, kendisine sığınanları imkanlarını zorlayarak ağırladı. 

Türkiye, Suriye iç savaşında en büyük fedakarlığı yapan, en çok zarara katlanan ülkedir. Bu uzun misafirlik, özellikle sığınmacı genç kuşakların kimlik desenlerine Türkçe ve Türkiye’den renkler kattı. Dedelerinin albayrak altında yaşadıkları uzun tarihe Baas ders kitapları dışında bir pencereden bakma fırsatı sundu. Kendilerini Türk soylu saymamakla birlikte Türkiye-Türkçe-Türk kültürü ile bağlantılanmış hisseden bu geniş “Türkî” kitle Türkmenlerle birlikte iç savaş yıllarının en büyük mağdurları oldular. 

Bu unsurlar, rejimin devrilmesinde de çok önemli rol oynadılar. Yeni Suriye, on üç yılı alan uzun ve acılı tecrübenin meydana getirdiği dönüşüme dayanarak kurulacaksa, bu tercihin sembollerde kendisini hissettirmesi gerekmez mi? Kullanılacak yeni bayrağa, Suriye’nin red ve inkar edilen Osmanlı asırlarını, Türkiye ile pekişen gönül köprülerini, Türkmen ve Türkîlerin çilelerini sembolize edecek, aynı zamanda tüm dünyada İslam toplumlarının sembolü olarak anılan hilâli yerleştirmek iyi bir başlangıç sayılmaz mı? Hilâlin gölgesinde barışa uzanmak, niçin olmasın? 

Ayrıca, teklifin bulacağı olumlu/olumsuz karşılık, “Yeni Suriye”nin aktörlerini değerlendireceğimiz terazinin doğru tartmasına katkı sağlar. Kısa vadede buna ne çok ihtiyacımız var…

Aşağıdaki bayrak tasarımları neyi ifade ediyor?  

Veya aşağıdaki tasarım....

Bu yazı daha önce Sn. Prof. Dr. Mehmet Akif OKUR'un Sosyal medyasında (x.com) yayınlanmıştır.

Yazarın Diğer Yazıları