ÇOCUKLAR İÇİN OYUNUN ÖNEMİ VE DUYGUSAL GELİŞİM -3 - Zeynel Abidin BAŞARAN

ÇOCUKLAR İÇİN OYUNUN ÖNEMİ VE DUYGUSAL GELİŞİM -3


      Oyun fiziksel gelişimi destekler. Oyun oynamak, çocukların aktif olmalarını ve enerjilerini dışarı vurmalarını sağlamanın yanı sıra, motor becerilerinin gelişmesi için de büyük öneme sahiptir. Çocuklar oyun oynarken atlayıp zıplayarak denge, esneklik, hız ve dikkat gibi becerileri geliştirirler. Vücutlarını kontrol edebilmeyi ve hangi nesnelere ne kadar güç uygulamaları gerektiğini fark ederek kaslarını kullanmayı öğrenirler.

     Çocuklar bu şekilde fiziksel özelliklerinin farkına vararak önlerine çıkan farklı engellerle nasıl baş edebileceklerini öğrenirler. Bunun yanında, ince ve kaba motor becerileri ve kemik yapılarının sağlıklı gelişmesi açısından oyun büyük önem taşır. Çocuklar enerjilerini oyun oynayarak atarlar, bu yüzden dışarıda koşup oynamak onların mutlu olmasını sağlar.  

      Duygusal gelişim, çocuk gelişiminin en önemli parçalarından biridir. Gerek çocuğun karakterinin şekillenmesinde, gerekse de sosyal çevresi ile iletişiminin gelişmesinde etkili bir rol oynar. Oyun sırasında çocuklar sınırsız hayal güçleri ile istedikleri karaktere bürünebilir ve insanların farklı kişilikleri, duyguları ve zevkleri olduğunu öğrenebilirler.

        Bu da başka insanlara karşı hoşgörü ve anlayış gibi duyguların pekişmesinde etkilidir. Çocuğunuzla beraber oyun oynarken, oyunu tamamen onun kontrol etmesine izin verin ve ona ayak uydurun. Oyun sırasında, çocuğunuzun kendi iç dünyasındaki gerçek duygu ve düşüncelerini ifade ettiğini fark edebilirsiniz. Bu durum, çocuğunuzu üzen veya endişe veren bir olayı öğrenebilmeniz için önemli bir şans olabilir.

      Eğer çekingen ve içine kapanık bir çocuğunuz varsa, bu süreç sizin için sağlıklı iletişim fırsatı yaratabilir. Oynayarak öğrenme, çocukları hayata ve geleceğe hazırlayan en önemli faktörlerden biridir. Hem kişiliğinin ve karakterinin şekillenmesine yardımcı olur hem de fiziksel gelişimini tamamlar. Aynı zamanda, bedenlerine ve düşüncelerine getirdiği hareketlilikten dolayı canlılık ve sağlık verir.

      Ve bu da, çocukların mutlu olmalarını sağlayan en önemli unsurlardan biridir. Oyunun çocuk gelişimindeki önemi ile ilgili uzman görüşüne Çocuk ve Ergen Psikiyatrı Prof. Dr. Yankı Yazgan ile yaptığımız röportajdan ulaşabilirsiniz. Okumak için buraya tıklayın.

      Oynayarak öğrenme çocukların zihinsel gelişimini için önemlidir. Oyunun çocuğun gelişimine etkileri arasında zihinsel gelişim en önemlilerinden biridir. Oyun oynamak çocukların özellikle dil gelişimini destekler. Çocuklar oyun oynarken yeni kelimeler keşfederler ve o kelimeleri cümlelerde nasıl kullanmaları gerektiğini öğrenirler.

     Sonuç olarak, duygu ve düşüncelerini daha iyi ifade ederek özgüvenlerini geliştirirler, hayatı yaşadıkları toplum ve çevrenin özelliklerine göre öğrenirler. Oyun oynamak da bulundukları çevreyi keşfetmelerinin yanında algı, düşünme ve öğrendiklerini analiz edebilme gibi becerilerin gelişmesine yardımcı olmaktadır. Çocuklar aynı oyunları farklı yollarla oynayabilirler; bu da farklı düşünebilme ve bunu hayata uygulayabilme becerilerinin gelişmesini desteklemektedir.  

                                                                                        

Kaynaklar:

Çocuk Gelişim Uzmanı Özge Alkan, çocuk için oyunun faydaları

Çocuk ve Ergen Psikiyatrı Prof. Dr. Yankı Yazgan ile yapılan röportaj

Beden Eğitimi ve Oyun Öğretimi Anadolu Ünv. Yayınları

Sosyolog yazar Erol Erdoğan, Trakya ve Batı Trakya'daki çocuk oyunlarının sözlü unsurları

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ nün “Uyum Çocuk” adlı sayfa

http://www.uyumcocuk.gov.tr/m/page/ailedetay/3838_oyunun-cocugun-hayatindaki-yeri-ve-onemi

http://www.egitimtercihi.com/okulgazetesi/16866-oyun-un-egitimdeki-oenemi.html

https://www.omo.com/tr/kirlenmek-guzeldir/gercek-oyun/cocuk-gelisiminde-oyunun-onemi.html

Çocuk oyunlarının sözlü unsurları olan sayışma, tekerlemeler ve maniler 

 Musa Alcan’ın Sosyolog yazar Erol ERDOĞAN ile yaptığı söyleşi  - Çocuk oyunlarının sözlü unsurları olan sayışma, tekerlemeler ve maniler 

pekguzelsozler.com

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
29Haz

AGNOTOLOJİ BATI TOPLUMU VE BİZ

07Mar

Kadınlar Dünyadır

16Kas
05Kas
20Ekm

Özgüven ve Özdisiplin