Odun Ambarı Kaldırılacak

Mahrukatçılar Dernek Başkanı Fikri Gülbasan, odun ambarının siyasi malzeme yapılmasını istemediklerini ifade ederek, 'Kaldırılacaksa esnafımıza yer bulup kaldırsınlar' dedi.

Mahrukatçılar Dernek Başkanı Fikri Gülbasan, odun ambarının siyasi malzeme yapılmasını istemediklerini ifade ederek, "Kaldırılacaksa esnafımıza yer bulup kaldırsınlar” dedi.

Elazığ - Diyarbakır Karayolu güzergâhında yol kenarında bulunan odun ambarlarının her seçim döneminde seçim malzemesi yapıldığına dikkat çeken Mahrukatçılar Dernek Başkanı Fikri Gülbasan, “Odun ambarının her milletvekili veya belediye başkanlığı seçimlerinde kaldırılacağı yönünde seçim propagandalarına malzeme olduğunu ifade ederek, "Oduncu esnafımıza toplu bir yer ayarlanarak kaldırılacaksa kaldırılsın” dedi.

YÜZDE 90 AZALMA OLDU

Mahrukatçılar Dernek Başkanı Fikri Gülbasan, doğalgazın Elazığ’a gelmesiyle odun, kömür satışlarının yüzde 90 düştüğünü ifade ederek, “Şöyle 20 yıl geriye gittiğimiz zaman Elazığ’da odun ihtiyacı vardı. Isınmada yüzde 80-90 oranında odun, kömür ihtiyacını biz karşılardık. 6-7 yıl oldu doğalgaz geldi. Doğalgazın gelmesinden memnunuz, şikâyetçi değiliz. Mesleğimiz gitti diye şikayetçi değiliz. Memleketimiz kazandı. Biz biraz daha ucuz olmasından da yanayız. Mesleğimizin yüzde 90’nı gitmiştir. Şu anda yüzde doksan derken, senede 500 ton odun kömür satarken, bu rakam düşmüş 50 tona. Buradan yüzde 90’nın gittiğini söyleyebiliriz.” diye konuştu.

KAPANAN ODUNCU ESNAFI ÇOK OLDU

Gülbasan, üye bulamayacak duruma geldiklerini belirterek, “Elazığ’a doğalgaz gelmeden odun ambarlarında bulunan esnafların çoğu işi bıraktı. Artık üye bulamaz duruma geldik. 100'ün üstünde esnafımız vardı. Yani bir kaloriferde kömür yakıldığı dönemde doktorlar müteahhitler, petrolcüler, oldular ambarcı, şehirde oluşturdukları bürolarında kalorifer yakıtı odun, kömür satmaya başlamışlardı. O zaman sayı çok daha fazlaydı. Ama oduncu esnafı 100’ün üstündeydi. Doğalgaz geldikten sonra bu günlerde bu sayı 15 esnafa kadar düştü.” dedi.

KALDIRILACAKSA KALDIRILSIN

Dernek Başkanı Gülbasan, Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın odun ambarının kaldırılması konusunda kendisi işle görüştüğünü belirterek, “Geçtiğimiz günlerde Belediye Başkanımız çağırdı, görüşmeye gittim. Dedi ki 'biz bu odun ambarının yerini eski emniyet binasının yeri ile değişeceğiz' (eski okul olan yerle) Milli Emlak’a ait yerle, onun içinde buradaki oduncuları kaldıracağız' dediler. Ben de 'olur tabi ki her ne kadar yüzde 90 esnafımızın işi düşmüşse burada bulunan 15 kadar esnafımız için uygun bir yer tahsis edersiniz olur' dedim.

Buranın yerinin bir kısmı Milli Emlak’a ait. Bir kısmı yeşil alan, Belediyeye ait yer var ve vatandaşın tapulu mülkü olan yerler var. Buradan Elazığ’ın kanalizasyonu geçiyor. Hem de Elazığ’a kuyulardan gelen su şehre gidiyor. Buraya ipek yolu diyorlar. 

Buranın kaldırılmasındaki görüşümüz ise esnafın yüzde 90’ı gitmiş durumda. Belediye iyi bir yer seçerek esnafı mağdur etmeyecek bir şekilde kaldırabilir. Zaten diyorlar yol kenarında bulunduğu için görüntü açısından iyi görünmüyor. Protokolün geçtiği bir güzergâh ile gelenlerin geçtiği bir yol. Evet biz bunu biliyoruz. O zaman Elazığ’da üç yerde odun ambarı var. Burası Pancarlı Bağlar ve Sürsürü. Zaten Sürsürü Mahallesinin içerisinde kalmış bir hafta sonu hızarı çalıştırdığında mahalleyi rahatsız ediyorsun. Buna gerek yok. Şehrin dışında bir yer ayarlansın. 10-15 ambar yapılsa yeterli olur. Elazığ’ın ihtiyacını görür. Bizim istediğimiz şehrin dışında bir yer oluşturulması. 2 yer olursa olmaz ama hepsi bir yerde olursa haksızlık olmaz. Zaten servis bırakacağız. Vatandaşın gelmesine dahi gerek kalmadan hizmet vereceğiz. Bir telefonla odunu kömürü kapısına gidecek. Bizim için uzak yakın fark etmez. Yeter ki nizamlı intizamlı olsun. Esnafımız gözetilsin bir kenara atılmasın. Yani Elazığ’da oduncu esnafı devamlı iş yapar. Elazığ’da lavaş ekmeği doğalgazda yapamasın. Onun için fırınlarda odun ateşi kullanıldığı için odun satışı yapılacaktır. Lokantalarımız var, onlarda da kullanılıyor. Kenar mahallelerimizde doğalgaz yok. Onlar odun kömür alıyorlar. Bu memleketin odun kömür ihtiyacı bitmez. Mutlaka az da olsa olması lazım. Olması lazımken de sen burada, protokol yoludur. Yol üstüdür. Elazığ’a girişte güzel görüntü vermiyordur bir şey demiyorum, o zaman bir bulur düzeltir. Dernek olarak biz de esnaflarımızla görüşür istişare ederiz kaç esnaf olduğunu kararlaştırır gelecek esnafın sayısını veririz. Siz de ona göre yer yaparsınız” diye konuştu.

Kaynak:Yeni Ufuk

Bakmadan Geçme