• Haberler
  • Elazığ
  • Açıkkapı: 'Mahalle Bakkallarımıza ve Yerel Esnafımıza Sahip Çıkalım'

Açıkkapı: 'Mahalle Bakkallarımıza ve Yerel Esnafımıza Sahip Çıkalım'

Elazığ Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi ve TBMM Ak Parti Grup Yönetim Kurulu Üyesi Ejder Açıkkapı, son dönemde mahalle bakkalları ve yerel esnafın karşılaştığı zorluklar hakkında önemli bir açıklama yaptı.

Elazığ Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi ve TBMM Ak Parti Grup Yönetim Kurulu Üyesi Ejder Açıkkapı  açıklamasında; Geleneklerimizde de kültürümüzde de önemli yer tutan ve  tarihten gelen derin köklere sahip olan mahalle bakkallarının ve yerel esnafın toplumsal hayatımızdaki yerinin altını çizen Açıkkapı, bu işletmelerin mahalle kültüründe birer sosyal bağlayıcı ve güven unsuru olarak önemli roller üstlendiklerini belirtti.

Milletvekili Ejder Açıkkapı, özellikle ahilik ve lonca teşkilatları, Osmanlı döneminde esnaf ve zanaatkarların ekonomik ve sosyal hayatını düzenleyen önemli kurumlardı. Ahilik, dayanışma, ahlak, eğitim ve mesleki standartların korunmasını hedeflerken, loncalar esnaf gruplarını örgütleyerek ticaretin adil ve düzenli bir şekilde işlemesini sağlanmaktaydı. 
Bu yapılar, toplumsal dayanışmayı güçlendirip ekonomik istikrarı destekleyerek, Türk-İslam medeniyetinde önemli bir rol oynamaktaydılar.

Açıkkapı, temellerinin ahilik ve lonca teşkilatlarına uzandığı ticaret erbablarının, zanaatkarların,  mahalle bakkalları ve yerel esnafın, yalnızca ticari bir işletme olmanın ötesinde, mahalleliyle kurdukları sıkı dostluk bağları ve mahalle içinde adeta oto kontrol görevi üstlenmeleriyle toplumsal düzeni korumada da önemli bir işlevi yerine getirdiklerini vurguladı. "Mahallemizdeki bakkallar ve yerel esnaf, her zaman güler yüzleriyle, borç defterleriyle, karşılıksız yardımlarıyla bizlerin en güvenilir dostları oldular. Onlar, mahalle kültürümüzün vazgeçilmez bir parçası, adeta mahallemizin can damarıdır."

Günümüzde büyük alışveriş merkezlerinin (AVM’ler) yaygınlaşmasıyla birlikte mahalle bakkalları ve yerel esnafın zor bir süreçten geçtiğine dikkat çeken Açıkkapı, "Büyük AVM’ler ve zincir marketlerin artışı, mahalle bakkallarımızı ve yerel esnafımızı ekonomik olarak zorlamaktadır. Bu değerli kurumlarımızı yaşatmak ve ayakta tutmak her birimizin elimizde aslında. Mahalle sakinlerimizin bakkallarımıza ve yerel esnafımıza sahip çıkması, onlardan alışveriş yapması, bu işletmeleri geleceğe taşımamız için büyük öneme haizdir," dedi.

Açıkkapı, bakkalların ve yerel esnafın yalnızca alışveriş yapılan yerler olmadığını, aynı zamanda mahallelinin buluştuğu, sohbet ettiği, birbirini tanıdığı ve kaynaştığı sosyal alanlar olduğunu ifade ederek, "Bakkallarımızı ve yerel esnafımızı korumak, mahalle kültürümüzü ve toplumsal dayanışmamızı korumaktır. Eylül‘de başlayacak olan okullarımızda öğrenci velilerimizin okul alışverişlerini yerel esnaftan yapmaları konusunda hassasiyet göstermelerini istirham ediyorum.Esnaf Odalarımızın gayretli çalışmalarına her daim destek olduklarını, onlarla birlikte taleplerine kayıtsız kalmadıklarını, kalmayacaklarını ifade eden Ejder Açıkkapı,  mahalle bakkallarımıza ve yerel esnafımıza sahip çıkalım, onları yalnız bırakmayalım, mümkün oldukça alışverişlerimizi buralardan yapalım" diyerek sözlerini tamamladı.
 

Bakmadan Geçme