• Haberler
  • Politika
  • Açıkkapı, Temmuz Ayı Dış Ticaret Verilerinin Önemine Dikkat Çekti

Açıkkapı, Temmuz Ayı Dış Ticaret Verilerinin Önemine Dikkat Çekti

Elazığ Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi, TBMM AK Parti Grup Yönetim Kurulu Üyesi Ejder Açıkkapı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat tarafından paylaşılan Temmuz ayı geçici dış ticaret verilerinin önemine vurgu yaptı.

Milletvekili Ejder Açıkkapı, açıklamasında şunları kaydetti:

"Uygulanan politikalar ve atılan adımlar, programın güçlü bir şekilde çalışmaya devam ettiğini gösteriyor. Temmuz ayı dış ticaret verilerine göre; mal ve hizmet ihracatımızın artmaya, ithalatımızın ise azalmaya devam ettiğini görmekteyiz. Temmuz ayı verilerine göre ihracatımız, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 13,8 artış göstererek 22 milyar 510 milyon dolar seviyesine ulaşmıştır. İthalatımız ise aynı dönemde yüzde 7,8 düşüşle 29 milyar 805 milyon dolara gerilemiştir."

Açıkkapı, Ticaret Bakanımız Sayın Ömer Bolat’ın açıklamasında da ifade ettiği gibi Ocak-Temmuz 2024 dönemi ihracatımızın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,1 artışla 148 milyar 738 milyon dolara çıktığını ve ithalatımızın yüzde 8,3 azalarak 198 milyar 676 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirtti. Ayrıca, ihracatımızın yıllıklandırılmış değerinin Temmuz ayında 261,5 milyar dolara yükseldiğini ifade etti.

"İhracatın ithalatı karşılama oranı, Temmuz 2023'te yüzde 61,2 iken, bu oran geçen ay yüzde 75,5'e yükselmiştir. Ocak-Temmuz döneminde ise ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 65,9'dan yüzde 74,9'a yükselmiştir. Dış ticaret açığı, Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 41,8 azalarak 7 milyar 295 milyon dolara gerilemiştir. Bu yılın ilk 7 ayında ise dış ticaret açığımız yüzde 32,4 azalışla 73 milyar 857 milyon dolardan 49 milyar 938 milyon dolara gerilemiştir. 2024 yılı Temmuz itibarıyla son 12 ayda yıllıklandırılmış dış ticaret açığı yaklaşık 39 milyar dolar azalarak 82,3 milyar dolara gerilemiştir. Böylece Mayıs 2023’te 57,2 milyar dolar olan cari açığımız son 14 ayda tahminen 20 milyar dolar altına gerilemiştir," diye ekledi.

Elazığ'daki verileri de değerlendiren AK Parti Elazığ Milletvekili Ejder Açıkkapı, "TİM tarafından veirlere baktığımızda 2023 yılı Temmuz'da Elazığ'ımızda 15 milyon 313 bin dolar ihracat yapılırken, 2024 Temmuz'da bu rakamlar 16 Milyon 967 bin dolara yükselmiş. Aziz şehrimizde en çok Madencilik Ürünlerinde ihracat yapılırken, Mobilya,  Kağıt ve Orman ürünleri de önemli ihracat ürünlerimiz arasında. Su ürünleri, Hayvansal Mamüller , Kimyevi Madde ve Mamüllerinin ihracatı konusunda da daha iyi duruma geleceğimizi umut ediyoruz. " dedi.

Son olarak, açıklanan verilerin, uygulanan politikaların başarılı sonuçlar ürettiğini ve hem ihracatın artmasına hem de büyüme hedeflerine olumlu katkı sağladığını gösterdiğini belirten Açıkkapı, "Dış ticaret ve cari işlemlerde yaşanan dengeleme ve iyileşme, döviz rezervlerimizin artmasına ve istikrarın güçlenmesine katkı yapacaktır. Bu vesileyle, tüm ihracatçılarımıza ve üreticilerimize yürekten teşekkür ediyorum." dedi.
 

Bakmadan Geçme