Ad ve Soyad Değişikliği Başvurusu e-Devlette

e-Devlet sistemine yeni bir hizmet daha eklendi. Ad veya soyadı düzeltilmesine ilişkin başvurular e-Devletten yapılabilecek.

PAYLAŞ
Harput Sancak Haber - Harput Sancak Haber

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü e-hizmetlerine bir yenisini ekleyerek Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması hizmetini e-Devlet’e taşıdı. 17.10.2017 tarihinde 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda yapılan düzenleme ile; kişinin iki yıl içerisinde yerleşim yerinin bulunduğu nüfus müdürlüğüne yazılı olarak başvurması kaydıyla; Soyadı Kanunu’nun 3’üncü maddesine aykırı yazılan, yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmasından kaynaklanan, anlam değişlikleri bulunan ad ve soyadları il ve ilçe idare kurulunun vereceği kararla, bir kereye mahsus mahkeme kararı aranmaksızın değiştirilebilmesinin önü açılmıştı.
Ayrıca maddeye eklenen yeni hüküm ile genel ahlaka uygun olmayan ve toplum tarafından, gülünç karşılandığı değerlendirilen, adlarında mahkeme kararı aranmaksızın il veya ilçe idare kurullarınca değiştirilebilmesine olanak tanındı.

275 bin 808 Kişi Soyadını, 121 bin 65 Kişi İse İsmini Düzeltti

Yapılan bu düzenlemelerle, ad ve soyadlarının düzeltilmelerine yönelik, mahkemelerin iş yükü azaltıldığı gibi bürokratik süreçlerde kısaltıldı. Bu sayede 2017 yılından bugüne kadar 275 bin 808 kişi soyadını, 121 bin 65 kişi ise ismini düzeltti.

Yazım ve imla hatası veya, düzeltme işareti kullanılmamasından kaynaklanan anlam değişiklikleri bulunan, genel ahlaka uygun olmayan, toplum tarafından gülünç karşılandığı değerlendirilen; ad ve soyadlarının il ve ilçe idare kurulunun vereceği kararla, bir kereye mahsus mahkeme kararı aranmaksızın değiştirilebilmesine olanak sağlayan uygulamadan  6 Aralık 2022 tarihine kadar faydalanabilecek.
 

Kaynak:Yeni Ufuk

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN