Bu Yıl Yağışlar Yüzde İki Azaldı
DSİ 9. Bölge Müdürü Mahmut Dündar gazetemize yaptığı açıklamada Elazığ'da yağışın 2 oranında azaldığını ancak almış oldukları önlemler sayesinde 2021 yılı su yılını ciddi bir problem olmadan sonlandıracaklarını açıkladı
DSİ 9. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, kuraklığın etkili olduğu 2021 yılını, yağışlar açısından değerlendirdi. Dündar,“2021 su yılında (1 Ekim 2020 – 31 Ağustos 2021 arası) Türkiye genelinde, 436,3 mm yağış olurken, uzun yılların ortalaması 552,2 mm, 2020 yılında ise, 543,2 mm yağış olmuştur. Bu şu anlama geliyor; 2021 su yılında ülkemizde, uzun yılların ortalamasına göre %21, 2020 yılına göre ise %19,7 oranında daha az yağış olmuştur. Bölge müdürlüğümüz illerinin içinde bulunduğu Doğu Anadolu Bölgesi'nde ki yağışlarda ise, uzun yıllara göre %33, 2020 yılına göre ise %32 oranında daha az bir yağış olmuştur. “dedi
“Keban Barajı'nın Kullanılabilir Aktif Doluluk Oranı %27,6 “
Barajlardaki doluluk oranlarını da açıklayan Dündar, “ Bölge Müdürlüğümüz bünyesindeki baraj doluluk oranlarına baktığımızda; Keban Barajı'mız hâlihazırda 828 kotunda olup, yaklaşık 19,5 milyar metreküp su bulunmaktadır. Keban Barajı'nda %66,4 toplam doluluk oranına sahip, kullanılabilir aktif doluluk oranı ise %27,6 dır. Geçen yılın aynı dönemine göre; %23,7 daha az bir doluluk oranına sahiptir. 20 Ekim 2020 tarihinde su tuttuğumuz sulama amaçlı Kanatlı Barajımızda 14,5 milyon metreküp su birikmiş olup, sulamaya açılan alanlara sulama suyu verilmiştir.
Elazığ'ın içme suyunun karşılandığı Hamzabey (Baltaşı) Barajı'nda ise hâlihazırda; 2,2 milyon metreküp su kalmış olup, %4,3 seviyesinde bir doluluğa sahiptir. Kullanılabilir aktif doluluk oranı ise %2,4 dır. Bunun da en önemli nedenlerinden biri yağışların yetersizliğinin yanında, içme suyu baraj işletme uygulamasının dışına çıkarak, tam doluluğa ulaşmadan deprem felaketi nedeniyle, ortaya çıkan acil su ihtiyacı nedeniyle, Elazığ ilimize Mayıs 2020 tarihinden itibaren içme suyunun verilmeye başlanmasındandır.
Hazar Gölü'müz ise 1240,09 kotunda olup, geçen yılın aynı gününde ise 1240,44 kotlarında idi. Yani geçen yıla göre çok cüzi bir düşüş görünmektedir.” ifadelerini kullandı
“Aldığımız Tedbirler Sayesinde Sulama Sezonunu Önemli Bir Sıkıntı Yaşanmadan Tamamlamak Üzereyiz”
Kuraklığa rağmen aldıkları önlemler sayesinde sulama sezonunu sıkıntısız bir şekilde tamamlayacaklarını vurgulayan Dündar, “Bölgemizdeki yağış azlığına rağmen, 2021 yılında aldığımız tedbirler sayesinde; Elazığ, Malatya, Tunceli ve Bingöl ilimizdeki sulamalarımızda, sulama sezonu boyunca önemli bir sıkıntı yaşamadan sulama sezonunu tamamlamak üzereyiz.
Bitkinin su ihtiyacının üzerindeki aşırı su tüketiminin önlenmesi halinde; sulama sezonunu, ciddi bir su sıkıntısı yaşanmadan geçirilmesi mümkün olabilecektir. Çiftçilerimizin bu konuda duyarlı davranmasını ve kontrolsüz sulamadan kaçınmasını istiyoruz.
DSİ olarak, son yıllarda hizmete aldığımız ve yapmakta olduğumuz tüm sulamalarımızı, kapalı borulu basınçlı sistemde ve sayaçlı olarak yapıyoruz. Geçmiş yıllarda yapılmış olup, sayaç olmayanlara ise; 2021 ve 2022 yılında bu sayaçları takmak suretiyle, hem aşırı su tüketiminin önlenmesi, çiftçilerimizin daha ekonomik ve verim artışını sağlayacak sulama yapmasını, hem de arazilerimizin aşırı su kullanımından kaynaklı verimsiz hale gelmesini önleyeceğiz. “dedi
“87 Tesis Yapılarak Hizmete Alınmıştır”
DSİ 9. Bölge Müdürü Dündar, tamamlanan tesislere ilişkin olarak yaptığı açıklamada ise şu ifadelere yer verdi; “2,74 milyar lira değerinde 87 tesis yapılarak hizmete alınmıştır. Bu tesisler;
15 Adet Baraj
8 Adet Hidroelektrik Enerji Santrali Tesisi
2 Adet İçmesuyu Tesisi
47 Adet Taşkın Koruma Tesisi
9 Adet Sulama Tesisi
3 Adet Arazi Toplulaştırma Projesi
3 Adet Yeraltı Besleme Tesisi
Bu tesislerin hizmete alınması sayesinde;
Yıllık 28,15 milyon metreküp içmesuyu temin edilmiştir.
137.220 dekar tarım arazisi cazibeli borulu sulama sistemiyle sulanmaya başlanmıştır.
45 adet yerleşim yeri ve 3.569 dekar arazi taşkın zararlarına karşı korunmuştur.
426.230 dekar alanda arazi toplulaştırma çalışması yapılmıştır.
Yıllık 3,59 milyar Kwh hidroelektrik enerji üretilmiştir.
1,12 milyon metreküp yeraltı suyu takviye edilmiştir.
Bu tesisler sayesinde yıllık 98 milyon lira net gelir artışı sağlanmıştır.”
“2021 Yılında 26 Proje Daha Tamamlanacak”
Dündar, tamamlanan tesislerin yanı sıra, yapımı bu yılı tamamlanacak tesisleri de açıkladı. Dündar, “Cumhurbaşkanlığı'na sunulan 2021 Performans Programı çerçevesinde, DSİ 9. Bölge Müdürlüğü'müze ait 26 adet projenin daha tamamlanarak, hizmete alınması öngörülmüştür. Bunlar;
10 Adet Sulama Tesisi tamamlanarak, 4.529 ha. alanın cazibeli borulu sulama şebekesi ile sulanması temin edilecektir.
4 adet Depolama Tesisi tamamlanarak 7,42 milyon metreküp su depolanacak ve sulama şebekesi hazır olduğundan faydaya dönüşecektir.
*5 adet Taşkın Koruma Tesisi tamamlanarak 1.823 ha alan ve 7 adet yerleşim birimi taşkın zararlarına karşı korunacaktır.
3 adet Arazi Toplulaştırma Projesi tamamlanarak 36.317 ha arazinin toplulaştırılması tamamlanmış olacaktır.
4 adet Yeraltı Barajı ve Besleme Projesi tamamlanacaktır.
Bu tamamlanan ve tamamlanacak projelerden 10 adedi Elazığ ilimizde bulunmakta olup, bunlar;
Elazığ-Karakoçan Sarıcan Göleti Sulaması
Elazığ-Kovancılar Tatar Göleti Sulaması
Elazığ-Karakoçan Bazlama Göleti ve Sulaması
Elazığ-Palu Beyhan Belde Merkezi 2. Kısım Taşkın Koruma
Elazığ Palu İlçe Merkezi 2. Kısım Taşkın Koruma
Elazığ Kovancılar ve Karakoçan Arazi Toplulaştırma Projesi
Elazığ Uluova Arazi Toplulaştırma Projesi
Elazığ- Baskil Çavuşlar Yeraltı Suni Beslemesi YSB-1
Elazığ- Baskil Çavuşlar Yeraltı Suni Beslemesi YSB-2
Elazığ-Baskil Odabaşı (Aktoprak) Yeraltı Suni Beslemesi” dedi
“1 Milyar 19 Milyon Lira Tutarındaki 4 Tesisin Açılışı Önümüzdeki Günlerde Gerçekleştireceğiz”
Yapımı tamamlanan ve önümüzdeki günlerde açılışı yapılacak projelere de değinen Dündar, “2020 yılı sonuna kadar sağlanan ilave ödeneklerle, Elazığ ilimizdeki projelerden 7 adedi bitirilmiş, diğerlerinde de önemli ilerlemeler sağlanmıştır. Yapımı tamamlanan bu tesisler; Kanatlı Barajı, Odabaşı Göleti, Kanatlı Sulaması, Elazığ İçmesuyu İsale Hattı, Elazığ İçmesuyu Arıtma Tesisi, Elazığ Yenikapı Köyü Taşkın Koruma ve Beyhan Beldesi İlçe Merkezi Taşkın Koruma Tesisidir.
Elazığ ilimizde yapımı tamamlanan önemli projelerimizden 2020 yılı fiyatlarıyla 478 milyon lira maliyetli Elazığ İçmesuyu İsale Hattı, 53 milyon lira maliyetli Elazığ İçmesuyu Arıtma Tesisi, 229 milyon lira maliyetli Kanatlı Barajı ve 259 milyon lira maliyetli Kanatlı Sulaması olmak üzere toplam 1 milyar 19 milyon lira tutarındaki 4 tesisin açılışını önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleri ile gerçekleştireceğiz.
Bu tesislerle; 43,90 milyar m³ su depolanıyor, yıllık 33 milyon 300 bin m³ içme suyu sağlanacak ve 407.562 kişiye içme suyu temin edilecektir. Ayrıca 70.920 bin dekar arazi cazibeli borulu suluma sistemi ile sulamaya açılmıştır. Bu sayede ekonomiye yıllık 79 milyon TL tarımsal fayda ve yıllık 21 bin kişiye tarımsal istihdam sağlanacaktır.
Yapımı devam eden Elazığ İçmesuyu 2. Kısım işimizi de, ihale sürecinden dolayı yaşanan gecikmenin akabinde en kısa zamanda tamamlayarak, Elazığ İl Merkezi, Akaçakiraz, Yurtbaşı, Yazıkonak, Mollakendi beldelerinin de içmesuyu ihtiyacını karşılayacak şebekenin tamamı bitirilmiş olacaktır. Diğer taraftan Palu ve Kovancılar İçmesuyu iletim hattı ve depoları tamamlanmak üzere olup, inşaatına başlanan içme suyu arıtma tesisinin de tamamlanmasıyla Hamzabey (Baltaşı) Barajından bu iki ilçemize de içme suyu verilmeye başlanacaktır.” ifadelerini kullandı.