CHP Heyetiyle Ekonomi İstişare Toplantısı
Elazığ TSO CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak Başkanlığında Elazığ TSO'yu ziyaret eden CHP Ekonomi Masası ile bir araya geldi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak Başkanlığında Elazığ TSO'yu ziyaret eden CHP Ekonomi Masası ile biraraya gelen Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan, il ekonomi ve sanayisi hakkında bilgilendirmelerde bulunarak, ekonomik toparlanma ve kaynakların ekonomiye kazandırılmasıyla ilgili olarak Elazığ TSO ve Paydaşlarıyla birlikte hazırlanan “Elazığ Stratejik Planı”na CHP'nin sahip çıkmasını talep etti. Başkan Arslan, en az 5 yıl süre ile ilin tamamının sektör ve yatırım tutarı kısıtı olmaksızın 6. Bölge teşviklerinden istifade etmesinin önemi üzerinde durdu.
Elazığ TSO'da yaklaşık 2.5 Saat Süren Toplantı…
Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan'ın ev sahipliğinde Elazığ TSO Meclis Toplantı Salonunda yaklaşık 2.5 saat süren toplantıya CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Milletvekilleri Mehmet Akif Hamzaçebi, Çetin Osman Budak ve Gürsel Erol, Elazığ TSO Yönetim Kurulu, Meclis ve Meslek Komitesi Üyeleri katılım sağladı. Toplantıda Elazığ TSO tarihçesi ve Oda hakkında kısa bilgilendirmelerde bulunan Başkan Arslan, CHP Heyetini Elazığ TSO'da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Elazığ Stratejik Planı Çalışmasına Sahip Çıkılması Teklif Edildi…
Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan yaptığı konuşmada, ilin sosyo-kültürel ve ekonomik kalkınma ve gelişmesini sağlayacak olan Elazığ Stratejik Planın İl Valiliği gözetiminde, tüm siyasi partilerin, kurumların ve STK'ların ortak görüşü ve katılımları sağlanarak hazırlandığını belirterek, “24 Ocak 2020 tarihindeki deprem afeti şehrin ekonomisini ciddi anlamda etkiledi. Deprem sonrası Elazığ'da ortak akılla bu işin üstesinden gelelim diye düşünerek Elazığ'ın Master Planını oluşturduk. Bu master plan çerçevesinde şehrin tüm sektörlerinde hangi alanlarda ne gibi yatırımlara, altyapılara ihtiyaç var, fırsat olan sektörler hangileri, tehdit olan sektörler hangisi, gelecek ile ilgili umut vadeden sektörlerimiz neler, il ve ilçe bazlı analizler olmak üzere çalışmalar yaptık. Bu çalışmayı son derece önemsiyoruz. Bunun üzerinde de tüm faaliyetlerimizi de yürütüyoruz.
100 bin insanın yerinden olduğu yaklaşık 50 bin konut ile 5 bin işyerinin yeniden dönüştüğü ilimizde ortalama olarak 75 milyar TL üzerinde bir para sadece barınma ve işyeri yapımı için harcanacak. Vatandaşın hesabında olmayan ve bir anda karşısına çıkan bu gerçek ile şehir yüzleşti. Piyasada dönmesi beklenen bu miktar para sadece inşaata harcanmak zorunda kalındı ve kalınacak. Dolayısı ile iç piyasada hem Oda üyesi tacir hem de esnafların tümünü bu süreç olumsuz etkilemektedir. Şehrin yeniden ekonomik olarak ayağa kalkabilmesi için iki çok önemli husus var bunlardan biri Elazığ Stratejik Plana sahip çıkılması bir diğer husus ise şehre özel teşvik verilmesidir” dedi.
Elazığ En Az 5 Yıl 6.Bölge Teşviklerinden İstifade Etmelidir…
Başkan Arslan, Haziran ayı başında TOBB Ekonomi Şurasına başkanlık eden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a ve toplantıya katılan bakanlara Elazığ için çok önemli gördükleri teşvikler hususundaki talebini CHP heyetine de aktararak, “Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay ve toplantıya katılım sağlayan Sayın Bakanlarımıza Elazığ iş dünyasının acil çözüm bekleyen sorunlarıyla ilgili dosyayı takdim ettik. Sürecin yakından takipçisiyiz. Aynı dosyalı sizler içinde hazırlamış bulunuyoruz. Meslek Komitelerimiz marifetiyle hazırlanan raporumuzda hemen her sektörün ve ilin genel sorunlarıyla ilgili başlıklar yer almaktadır. Ancak ben özellikle bir kez daha ifade etmek istiyorum. İlimizin Afete Maruz Kalmış iller kapsamında en az 5 yıl süreyle 6. Bölge teşviklerinden istifade etmesi çok elzem bir ihtiyaç ve beklenti olmuştur. İlin tamamını kapsayacak şekilde sektör ve yatırım tutarı kısıtı olmaksızın, hem mevcut işletmeleri hem de yeni yatırımları kapsayacak şekilde böyle bir düzenlemeye ilimizin çok ihtiyacı var. Bu hususta CHP Ekonomi Masasının desteklerini talep ediyoruz.”
Elazığ İş Dünyası Mevcut Durum ve Beklenti Anketi…
Elazığ TSO tarafından iş dünyasına yönelik olarak 1-6 Temmuz 2022 tarihlerinde yapılan İş Dünyası Beklenti Anketi sonuçlarını da ilk kez açıklayan Başkan Arslan, “Deprem sonrası tüm dünyayı ve ülkemizi etkileyen pandemi sürecinin etkileri ilimizde iki kat fazla hissedildi. Bunu da son yaptığımız anket çalışmamızda görüyoruz. Anketimizin danışmanlığını yapan Odamız Akademik Danışmanı Doç.Dr. Sayın İzzet Taşar hocamız konuyla ilgili olarak bizlere detaylı bir sunu yapacaklardır. Şunu ifade edeyim ki, bu anket ile iş dünyamızın mevcut durumu çok net bir şekilde ortaya çıkmıştır.
Biz Elazığ TSO olarak bağlı bulunduğumuz 5590 sayılı kanunla belirlenmiş olan görev ve sorumluluklarımız gereğince bu analizleri yapıp karar alıcıların dikkatine arz ediyoruz. Sizlerden de öncelikli ricamız ve beklentimiz iş dünyamızın sesine kulak vermenizdir” ifadelerinde bulundu.
Öztrak: Elazığ Çok Önemli Avantajları Olan Bir İl…
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak ise yaptığı konuşmada Elazığ ile ilgili tespit ve analizlerini bir bir sıraladı. Öztrak, “Elazığ'a dönük baktığımızda hakikaten büyük bir potansiyele sahip. Doğu Anadolu'nun ortasında, deniz gelmiş, ılıman bir iklim yaratılmış ve üç tane büyük ova. Bu ovaların sulanması halinde, dünya bugün gıda güvenliği meselesini tartışırken Elazığ fırlayıp gidebilir. Bütün Anadolu'nun hatta Türkiye'nin önemli gıda üretim merkezlerinden biri olabilir. Enerji meselesi mühim. Bu enerji konusuyla ilgili Elazığ'ın kendi doğasından kaynaklanan büyük bir şansı var. Okuduğum, kadarıyla Elazığ, Güneş Enerjisinden yararlanma potansiyeli bakımından 81 il içerisinde Elazığ 18. Sırada. Dolayısıyla bunun mutlaka hayata geçirilmesi lazım. Sayın Başkanımız birbir özetledi. İlin bir çok değeri var. Tarım, hayvancılık, madencilik, su ürünleri gibi. Benim çok önemle üzerinde durduğum bir husus var oda Elazığ'ın Master Planı. Elinizde plan olmadığı zaman işler yürümüyor. Onun için biz ısrarla bir strateji ve planlama teşkilatını kurmanın üzerinde duruyoruz. Ülkenin böyle bir teşkilata artık ihtiyacı var. Bunu yok etmiştik, yeniden kurmak gerekiyor. Diğer tarafta en önemli sıkıntılardan biri hayat pahalılığı. Elazığ'da acaba hayat pahalılığı ile ilgili ne konuşuluyor diye baktığımızda. Birileri diyor ki biz dünyanın en güzel çileğini üretiyoruz ama 25 liradan çilek yiyoruz. Yerel gazetelerde çarşı Pazar değerlendirmelerine baktım hakikaten her şey ateş pahası. Tüm Türkiye'de de ateş pahası. Ama Elazığ pahalılıktan çok etkileniyor. Çünkü Türkiye'nin yaşadığı sıkıntılar burada iki katına çıkmış durumda” dedi.
Hamzaçebi: Elazığ TSO'yu Kutluyorum…
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi'de Elazığ TSO tarafından yapılan Anket çalışmasını titizlikle incelediğini belirterek, “Ölçeğini bildiğimiz bir Odanın böylesine üst düzey bir çalışma gerçekleştirmiş olmasını kutluyorum. Gerçekten çok değerli olmuş. Güncel ve iş dünyasının çok gerçekçi bir şekilde mevcut durumunu yansıtıyor. Emeği geçenleri tebrik ediyorum.
Aksu ve Sunguroğlu'ndan Ekonomik Değerlendirmeler…
Elazığ TSO Meclis Başkan Vekili Veli Aksu, eğitim sisteminde yaşanan aksaklıklar ve özel öğretim kurumlarının genel sorunlarıyla ilgili bilgilendirmelerde bulunurken, Elazığ TSO Meclis Üyesi Aytunç Sunguroğlu'da perakende sektörünün yaşadığı sorunlar ve beklentileri dile getirdi.
Taşar'dan Anket Sunumu…
Yapılan konuşmaların ardından Elazığ TSO Akademik Danışmanı Doç.Dr.İzzet Taşar Elazığ TSO tarafından yapılan İş Dünyası Mevcut Durum ve Beklenti Anketi ile ilgili bir sunu yaptı. Anket sorularının grafiğe dönüştürülmüş verileri ve bu verilerin ne ifade ettiğini üzerinde duran Taşar, on-line olarak yapılan ankete iş dünyasının yoğun ilgi gösterdiğini, hem deprem hem de pandemi sürecinin etkilerinin bu anket ile çok daha net bir şekilde okunduğunu ifade etti.
ELAZIĞ TİCARET VE SANAYİ ODASI