Elazığ'da Deprem
Elazığ'da sabah saat 10.02'de merkez üstü Sivrice ilçesi Topaluşağı köyü olan 5.1 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Deprem çevre illerden de hissedildi. Çok sayıda artçı depremler yaşandı.
Elazığ'da sabah saat 10.02'de merkez üstü Sivrice ilçesi Topaluşağı köyü olan 5.1 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Deprem çevre illerden de hissedildi. Çok sayıda artçı depremler yaşandı.
Merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan 5.1 şiddetindeki depremin ardından Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Afat, Jandarma ekipleri bölgeye giderek incelemelerde bulundular. Bazı köylerdeki eski yapılarda çatlaklar ve bazı ahırların duvarlarında yıkık gözlendi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Depremin ardından Elazığ'a gelerek bölgede incelemelerde bulundu.
EKİPLER SEFERBER OLDU
Yaklaşık 15 saniye süren deprem kent genelinde kısa süreliğine paniğe neden oldu. Vatandaşlar depremin etkisiyle sokaklara ve parklara çıktı, bazı okullarda öğrenciler okul bahçesine çıkarıldı.
Şiddetli depremin ardından AFAD, Kızılay, 112 Acil Servis ve jandarma ekipleri köylere sevk edildi.
Kentte ilk belirlemelere göre can kaybı olmazken, bazı evlerde ve binalarda çatlaklar oluştuğu belirlendi.
GAZİ CADDESİ TRAFİĞE KAPATILDI
5,1 şiddetindeki depremde Elazığ'ın en işlek caddesi olan gazi caddesinde bir binadan sıvaların döküldüğünü gören vatandaş yetkilileri aradı. Olay yerine gelen Polis ekipleri caddeyi trafiğe kapattı. Bölgeye sevk edilen itfaiye araçları tarafında bina kontrol altına alınarak binada dökülmek üzere olan sıvaları kaldırarak olası bir facia önlendi. Binadaki sıvalar döküldükten sonra cadde tekrar trafiğe açıldı
VALİ KALDIRIM: "OLUMSUZ DURUM YOK"
Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, "Can kaybı ve herhangi olumsuz durum yok." açıklamasını yaptı.
ELAZIĞ'DA EĞİTİME ARA VERİLDİ
Elazığ'da meydana gelen deprem nedeniyle eğitim ve öğretime ara verildi.
Elazığ Milli Eğitim Müdürlüğünden yapılan açıklamada, "İlimizde meydana gelen deprem nedeni ile tedbir amaçlı olarak il genelindeki tüm okullarımız bir gün süre ile (27 Aralık Cuma günü) tatil edilmiştir." denildi.
VERİ KARMAŞASI DEVAM EDİYOR
Yaşanan Depremlerin ardından yapılan açıklamaların kafa karışıklığının sürdüğünü ifade eden bilim adamları hangi verinin daha doğru olduğunu bilemediklerini ifade ettiler.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Elazığ'da saat 10: 02'de meydana gelen depremin şiddetini 5.1derinliğin ise 3.8 km olarak açıklarken,
AFAD depremin büyüklüğünü 4.9 derinliği 11.88 km olarak verdi.
DEPREMİN ŞİDDETİNDE FARKLI AÇIKLAMALAR
Prof. Dr. Fevzi Bingöl bu konudaki görüşlerini şöyle açıkladı, “ Çok büyük farklılıklar olmaması gerekir. Büyüklük farkları ayrıdır. Depremin üç tane büyüklüğü var. Tabi aynı büyüklüğü vermezseniz farklı sonuçlar olur. Ama derinlikte önemli fark olmaması gerekir. Tabi bu benim de dikkatimi çekiyor ama sebebi nedir bunu bilemiyoruz. Muhtemelen kullandıkları aletlerle ilgili olabilir. Özellikle Kandilli Rasathanesi'nin verileri biraz uluslararası deprem merkezlerine yakın olarak çıkıyor. Ama büyüklükteki fark tamamen üç farklı tür vardır, bu türlerden hangisini alıyorsanız bu bakımdan önemli.
Boğaziçi üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünün deprem açıklamaları farklı, T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığının açıklamaları farklı iki kurumun açıklamaları depremin şiddeti ve yeri konusundaki farklılıkların giderilmesi ve tek merkezden sağlıklı bilgi verilmesi gerektiğini ifade edildi.
DEPREMLA YAŞAMAYI ÖĞRENMELİYİZ
Emekli Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Fevzi Bingöl, Deprem fay hattında bulunan Elazığ'da her zaman büyük bir deprem beklendiğini ifade eden Jeoloji mühendisleri mutlaka binaların güçlendirilmesi gerektiğini ve şehrin alt yapısının elden geçirilmesi gerektiğini ifade ediyorlar.
Emekli Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Fevzi Bingöl Elazığ'ın deprem fay hattında olduğunu ifade ederek, bu fay hattının 7 büyüklüğünde bir deprem oluşturabileceğini belirterek, “Yıllardır söylediğimiz gibi Doğu Anadolu'da yer alan Bingöl, Elazığ, Malatya, Kahraman Maraş önemli bir deprem fay zonu üzerinde. Doğu Anadolu fay zonu. Bu fayın aktif olduğunu ve yaklaşık olarak 7 büyüklüğünde bir deprem oluşturabileceğini biliyoruz. Ancak depremlerin önceden bilinmesi mümkün değil yeri ve zamanı açısından. Yer olarak söyleyebiliyoruz, bu fay zonu üzerinde diye ama tam olarak kesin şu noktadır denilemiyor. Deprem önceden tespit edilemiyor ama bazı emareler, bazı veriler depremin yaklaştığını söyleyebiliyor. Şimdi bu tür faylar belirli zaman aralıkları içerisinde büyük depremler oluştururlar. İşte Doğu Anadolu fayı da 100 yıl, 120, 130 veya 150 yılda bir büyük deprem oluşturabiliyor. Mutlaka oluşturacak demiyoruz tabi. Oluşturabiliyor. Dolayısıyla buna baktığımız zaman olgunlaşmış mı fay, olgunlaşmamış mı? Eğer olgunlaşmışsa bir deprem beklenebilir.” dedi.
ALT YAPIDA DEPREM AÇISINDAN ÖNEMLİ
Prof. Dr. Fevzi Bingöl şehrin alt yapısının da deprem açısından önemli olduğunu belirterek , “Yeni bir yönetim değişimi oldu. Belediye Başkanı değişti. Belediye başkanının bu konularda seçim öncesi altyapıyla ilgili bazı proje ve önerileri vardı. İnşallah bunu da projeleri içerisine alır ve biran önce sadece evler değil, Elazığ'ın altyapısı da önemli deprem açısından. Çünkü biliyorsunuz Elazığ'ın altyapısı 1980'lerin sonunda yapıldı. Daha sonra Yeni mahallelerin altyapıları yapıldı ama esas şehrin altyapısı duruyor. Büyük bir depremde Elazığ'ın altyapısı tuz-buz olur. Bu da şehir için çok büyük bir problem olur. İnşallah yeni başkan altyapıyla beraber bina stoklarını da çıkararak gerekli çalışmaları yaparlar. Çünkü binaların yüzde kaçı depreme dayanıklı, yüzde kaçı depreme dayanıksız bu maalesef tam olarak bilinmiyor. İnşallah bunlar da çıkartılır ve biran önce artık kentsel dönüşümle mi başka şekilde mi, yıkılma ihtimali yüksek olan binalar biran önce ya güçlendirilir ya da tamamen yıkılarak yeni depreme dayanıklı binalar yapılır.” dedi.