Elektrikte Rant

Doğru Parti Genel Başkan Yardımcısı Cezmi Orkun Siyasi Gündemle İlgili Açıklamalarda bulunuyor.

Değerli vatandaşlar, Elektrik dağıtım şirketleri, banka kredileri kullanarak devletin elektrik dağıtım ihalelerine katılmışlardır. 2018 kur krizi sonrası bu kredilerin ki yaklaşık olarak 50 milyar dolardır. Banka yöneticilerince ‘yapılandırmaya ihtiyaç var` denilerek bu kredilerin yaklaşık 20 milyar dolarlık kısmının batık olduğu bilgisi basında yer almıştır. Mesela Türkerler Holding yüklü miktarda kredisini zamanında ödemediğinden defalarca yapılandırma yoluna başvurmuştur. Enerjide bu batık kredi sorunu nedeniyle AKP iktidarı bu şirketlerin mali durumunu korumak adına elektrik zamlarını çıkar yol olarak seçmiştir. Çünkü; kullanılan bu krediler için devlet garantisi verilmiştir.

AKP yönetiminin Yandaş/Paydaş şirketlerinin kredi borçlarındaki ödeme sıkıntılarının giderilmesi için uygulamaya aldığı bu zamların milletimizi ciddi sıkıntılara soktuğunu, birçok kesim gibi DOĞRU PARTİ olarak bizde bu zamların doğru olmadığını yazılı ve görsel basında ifade ettik.

Değerli vatandaşlar, toplumun büyük bir kesiminin itirazlarını takiben, EPDK (Enerji Piyasası Denetleme Kurumu), 12.Şubat günü yaptığı açıklamada özetle “Görevli tedarik şirketlerinin (GTŞ) devletten 32 kuruşa aldığı elektriği tüketicilere %330-%546 karla sattığı iddiasının gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Dağıtım şirketi ve görevli tedarik şirketinin iki farklı tüzel kişilik olup, Dağıtım şirketlerinin dağıtım ve bağlantı hizmetleri sunmakla görevli olduğunu, Tüketicilerimize elektriği ise görevli tedarik şirketlerinin (GTŞ) fatura ettiğini ve bu şirketlerin tarifelerinin EPDK tarafından belirlendiğini ifade etmiştir.

Açıklamasının devamında GTŞ'ler, nihai tüketicilere yaptığı elektrik satışının %20'sini EÜAŞ'tan 31.86 kuruşa, %80'nini ise spot piyasadan yaklaşık 150 kuruşa satın aldıklarını söyleyerek uygulanan zammı haklı kılmaya çalışmışlardır.
150 kuruş bedelle satın alınan elektrik satıcısı spot piyasanın ortaklık yapısını bilgilerinize aktarmak istiyorum. EPİAŞ, A Grubu hisseye sahip TEİAŞ'ın %30, B Grubu %30 ve C Grubu %4,16 hisseye sahip BİST ile C grubu hisseye sahip 97 özel sektör(tüm enerji dağıtım ve tedarik şirketleri) katılımcısının sahip olduğu %35,84 ortaklık yapısından oluşmaktadır.

Oysa ülkemiz enerji üretiminde arz fazlası olmasına rağmen spot piyasadan yüksek fiyatla alım yapıyor. Çünkü; spot piyasa dağıtım ve tedarik şirketlerinin içerisinde yer aldığı elektrik borsası olarak fiyatların yükselmesine sebep olmaktadır. Tüketilen elektriği kaynağından değil de spot piyasadan satın aldığınızda fatura bedelleri yine vatandaştan alınıp spot piyasa iştirakçılarına ödeniyor. Yani, vatandaş dolaylı, dolambaçlı yollarla bu şekilde soyuluyor.

14.Mart.2004 tarihli Elektrik Enerjisi Sektörü Reformu ve Özelleştirme Strateji Belgesi uyarınca, Elektrik Piyasası Kanunu uyarınca Türkiye 21 elektrik dağıtım bölgesine ayrılmış ve böylece elektrik dağıtım şirketleri kurularak özelleştirme kapsamına alınmıştır. Yapılan özelleştirmeler sonucu tüm bu hizmetler Yandaş/Paydaş şirketlere verilmiştir. EPDK tarafından yetkilendirilen dağıtım ve tedarik şirketlerinin görevleri;


Elektrik Dağıtım Şirketi Elektrik Tedarik Şirketi
Elektrik Kablolarının İşletme ve Bakımı Enerji Tedarik Etme
Elektrik Şebekesinin Geliştirilmesi İçin Yatırım Tüm Abonelik İşlemleri
Sayaç Okuma İşlemleri Faturalandırma
Kesme/Açma ve Bağlantı İşlemleri Tahsilat
Şeklindedir.

EPDK tüketici faturalarının dağıtım şirketleri tarafından değil Tedarik şirketlerince düzenlendiğini belirtmiş ve bunların farklı şirketler olduğunu ifade etmişlerdir. Yine yalanları ile milletimiz aldatılmaktadır. Çünkü; bu şirketlerin hemen hemen aynı şirketler olduğu, görevleri ayrılsa da aşağıdaki tablodan da görüleceği üzere AKP yönetimince korunan, kollanan bu şirketlerin, çok detaylı araştırmam sonucunda hem dağıtım hem de tedarik hizmetlerini birlikte yürüttüklerini tespit ettim. Bu şirketler arasındaki iş birliğini bilgi edinmeniz için aşağıda listeledim. (Kaynak: https://www.epdk.gov.tr/ Adresinden Elektrik Tüketici Piyasası başlığından ulaşabilirsiniz.)

GÖREVLİ TEDARİK ŞİRKETLERİ
1) CK Akdeniz Elektrik Perakende Satış A.Ş. (Cengiz-Kolin)
2) AKEDAŞ Elektrik Perakende Satış A.Ş. (Kipaş Holding)
3) ARAS Elektrik Perakende Satış A.Ş. (Çalık ve Kiler Holding)
4) AYDEM Elektrik Perakende Satış A.Ş. (Bereket Holding
5) ENERJİSA Başkent Elektrik Perakende Satış A.Ş. (Enerjisa)
6) CK Boğaziçi Elektrik Perakende Satış A.Ş. (Cengiz-Kolin)
7) CK Çamlıbel Elektrik Perakende Satış A.Ş. (Cengiz-Kolin)
8) ÇORUH Elektrik Perakende Satış A.Ş. (Kazancı Holding)
9) DİCLE Elektrik Perakende Satış A.Ş. (Eksim Holding)
10) FIRAT Elektrik Perakende Satış A.Ş. (Kazancı Holding)
11) GEDİZ Elektrik Perakende Satış A.Ş. (Bereket Holding)
12) ENERJİSA İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Perakende Satış A.Ş. (Enerjisa)
13) KAYSERİ Elektrik Perakende Satış A.Ş. (Kayseri Büyükşehir Belediyesi)
14) MERAM Elektrik Perakende Satış A.Ş. (Alarko-Cengiz Holding)
15) OSMANGAZİ Elektrik Perakende Satış A.Ş. (Zorlu Holding)
16) SAKARYA Elektrik Perakende Satış A.Ş. (Akkök Holding-CEZ Grubu)
17) ENERJİSA Toroslar Elektrik Perakende Satış A.Ş. (Enerjisa)
18) TRAKYA Elektrik Perakende Satış A.Ş. (IC İçtaş Holding)
19) LİMAK Uludağ Elektrik Perakende Satış A.Ş. (Limak)
20) TÜRKERLER Vangölü Elektrik Perakende Satış A.Ş. (Türkerler Holding)
21) YEŞİLIRMAK Elektrik Perakende Satış A.Ş. (Çalık Holding)

GÖREVLİ DAĞITIM ŞİRKETLERİ
1) Akdeniz EDAŞ (Cengiz Holding ve Kolin İnşaat) - AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş.
2) AKEDAŞ (Cengiz Holding-Kolin İnşaat) - AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş.
3) Aras EDAŞ (Kiler ve Çalık Holding) - ARAS Elektrik Dağıtım A.Ş.
4) Aydem EDAŞ (Bereket Holding) - ADM Elektrik Dağıtım A.Ş.
5) Başkent EDAŞ (Enerjisa) - BAŞKENT Elektrik Dağıtım A.Ş.
6) Bedaş (Cengiz-Kolin) - CK BOĞAZİÇİ Elektrik Dağıtım A.Ş.
7) Çamlıbel EDAŞ (Cengiz Holding-Kolin İnşaat) - CK ÇAMLIBEL Elektrik Dağıtım A.Ş.
8) Çoruh EDAŞ (Kazancı Holding) - ÇORUH Elektrik Dağıtım A.Ş.
9) Dicle EDAŞ (Bereket Holding) - DİCLE Elektrik Dağıtım A.Ş.
10) Fırat EDAŞ (Kazancı Holding) - FIRAT Elektrik Dağıtım A.Ş.
11) Gediz EDAŞ (Bereket Holding) - GDZ Elektrik Dağıtım A.Ş.
12) Ayedaş (Enerjisa) -İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş.
13) KCETAŞ (Kayseri Belediyesi) - KAYSERİ Elektrik Dağıtım A.Ş.
14) MEDAŞ (Alarko ve Cengiz Holding) - MERAM Elektrik Dağıtım A.Ş.
15) OEDAŞ (Zorlu Holding) - OSMANGAZİ Elektrik Dağıtım A.Ş.
16) SEDAŞ (Akcez) - SAKARYA Elektrik Dağıtım A.Ş.
17) Toroslar EDAŞ (Enerjisa) - TOROSLAR Elektrik Dağıtım A.Ş.
18) TREDAŞ (IC içtaş)- TRAKYA Elektrik Dağıtım A.Ş.
19) Uludağ EDAŞ (Limak Holding) - ULUDAĞ Elektrik Dağıtım A.Ş.
20) VEDAŞ (Türkerler Holding) - VANGÖLÜ Elektrik Dağıtım A.Ş.
21) YEDAŞ (Çalık Holding) - YEŞİLIRMAK Elektrik Dağıtım A.Ş.

Yukarıdaki şirketlere baktığınızda dağıtım ve tedarik şirketlerinin farklı şirketler olmadığını göreceksiniz. Sonuçta olan vatandaşa oluyor. AKP iktidarının yine aldatıcı bilgilerle milletimizi suistimal ederek elektriğe yaptığı fahiş zamlar ile görevleri farklı, adları aynı bu şirketlere kesinlikle kaynak aktarıp aktarmadığını da sizlerin takdirine bırakıyorum. Bana göre bal gibi kaynak aktarıyor. Milletimiz ve ülkemiz üç beş yandaş şirkete çalışıyor.

Ayrıca; Özelleştirmeler ile birlikte dağıtım şirketleri sorumluluğunda olan iletim hatlarındaki kayıp-kaçak oranları 2020 yılı itibarıyla halen %12 seviyesindedir. İlgili kurumların denetim yoksunluğu sonucu bu şirketlerin gerekli yatırımları yapmaması ile bu oran karşılığı bedel de tüketicilere yansıtıldığından bu şirketler çift yönlü kazanç elde ediyor. AKP yönetimi sorumluluğunu yerine getirmeyen bu şirketleri cezalandırması gerekirken tam tersi koruma altına alarak RANT sağlamaya devam ediyor. Sorumluluğu da vatandaşa yüklüyor. Yazıklar olsun.

DOĞRU PARTİ Olarak, Enerji yönetimine, şirketlerin değil, milletin menfaati doğrultusunda mevcut politikalarını, üretimden tüketime kadar her aşamayı yeniden ele almasını ve kamu eliyle yürütülmesi yönünde yeni bir politika çerçevesinde; Özelleştirilen bu hizmetlerin kamu yararı esas alınarak kamulaştırma çalışması yapmalarını öneriyoruz.
Siz yapmazsanız ki yapamazsınız. DOĞRU PARTİ iktidarında biz yaparız.

Selam ve Saygılarımla

Cezmi Orkun
Doğru Parti Genel Başkan Yardımcısı
(Enerji, Tabii Kaynaklar ve Madencilik Politikaları Başkanı)


Bakmadan Geçme