ELEŞTİRİ AVCILARININ AVI OLMAYALIM

TEOG sınavının kalkması ülkemiz için çok hayırlı ve faydalı oldu...

Şehirlerde en merkezi noktalardaki okulları düşük puanlı (kötü okul), 10-15 km uzaktaki okulları iyi okul ilan ederek uzaktaki çocukları merkezdeki okullara, merkezdeki çocukları ise uzaktaki okullara taşımaya alt yapı sağlayan TEOG sınavının kalkması ülkemiz için çok hayırlı ve faydalı oldu.

Bu yolla para kazananların sesine aldanıp, eşlik etmeyelim. Sınavsız lise; çocuklarınız için iyi olacak. TEOG sınavının oluşturduğu yorgunluk ve baskıyla iyi puan alanlarda, alamayanda özellikle 9. sınıfı çok boş geçiriyorlardı. Yeni yerleştirme sistemini farklı yönlere çekmede en büyük sebep, velilerde endişe oluşturarak yeni eğitim harcamaları (özel ders, destek, etüt vs) kalemi oluşturma çabası yatmaktadır.

Eğitim yatırımcıları elbette kazanmalı, ama hırslarına yenik düşerek değil, yaptıkları işin eğitim olduğu bilinciyle kazanmalı. Özellikle muhalefet yapan siyasetçiler ve basın yayın organları bu gerçeği görmeli ve vatandaşlarımızı bu haksız harcamaya sürükleyecek endişe oluşturan açıklamalar yapmamalıdır. Eğer gerçekten siyaset yapmak istiyorlarsa yeni sistemin avantaj ve dezavantajlarını inceleyip daha güçlü bir sistem oluşmasına katkı sağlamalıdır.

Velilerin dikkat etmesi gereken konular;

  1. Çocuk eğer sınava girmese geleceğe yönelik hiç bir şey kaybetmeyecektir. Boş yere kaygılanmayın, çocuklarınızı kaygılandırmayınız
  2. Sınava girme kararında çocuklarınızın kararını siz vermeyin, çocuklarınızla birlikte karar vermeyi tercih etmelisiniz.
  3. Çocuklarınızın 8. sınıfta bilgi odaklı eğitim almalarına fırsat vermelisiniz. Örneğin, İngilizce test çözmek dil becerilerine katkı yapmaz, ancak 8. sınıfta İngilizce eğitimlerine devam ederlerse sadece test başarıları değil, dil başarıları (okuma, anlama, konuşma, yazma ve dinleme) gelişir. Bu kazanım, diğer dersler içinde geçerlidir.
  4. Boş yere servis parası ödeyerek çocuklarınızı uzaklardaki okullara göndermek iyi eğitim olanağı sağlamak değildir. Paranızı çocuğunuzun geleceği için daha faydalı kullanmanın yollarını araştırmalısınız.
  5. Özel ders, etüt gibi harcamalar yerine çocuklarınızda gözlemlediğiniz yetenekleri geliştirmeye yönelik yatırım yaparak, yeteneklerini keşfetmeye olanak sağlamalısınız.
  6. Çocukların çok küçük olduklarını, kişiliklerinin ve değerlerinin yeni yeni geliştiğini, ergenliğe adım atmanın verdiği zorluklarla sınav kaygısını bir arada yaşamanın güçlüklerini düşünmelisiniz. Bu sebeple gelecekte çocuklarınızın başarısızlığına alt yapı hazırlama yarışına girmeyiniz.
  7. Bu gün sınav kalktı şimdi ne olacak endişesi yaşayan anne babaların büyük bir çoğunluğu matematiksel olarak en az 35-40 yaşlarında. Bu yaş grubu ve üzerindeki herkes hatırlar, belli sayıda Fen lisesi, Anadolu lisesi ve Devlet Parasız Yatılı sınavı dışında bizim dönemimizde sınav yoktu..

Sizce o dönem herkesin sınava girmesi gerekir miydi?

Bunlara dikkat etmek SINAVLA liseye yerleşmekten çok daha önemli.

Bakmadan Geçme