Gakgoşlar Diyarı Elazığ
Aslen Gaziantepli olup, babasının görevi nedeniyle iki yıl Gazi ilköğretim Okulunda 1. Kademe 1. ve 2. Sınıfta öğrenim gören, halen Ankara'da 7. Sınıf öğrencisi olan tatlı kızımız Aybüke BALÇIK'ın yıllar sonra da olsa Elazığ hakkındaki hatıralarına dayalı yazısı eğitimdeki tesirin olası derinliklerine harika bir örnek… Harput Sancak Haber ailesi olarak Tatlı kızımızın ellerine sağlık, gönlüne hoşluk diliyor, iyi ki varsınız diyoruz.
Gakgoşlar Diyarı Elazığ
Elazığ Doğu Anadolu Bölgesinin Güney Batısında, yukarı FIRAT Bölümü'nde yer almaktadır. Doğu'sunda Bingöl kuzeyinde (Keban baraj gölü aracılığıyla) Tunceli, Batı ve Güney Batı'dan Malatya'ya, Güneyden ise Diyarbakır'a komşudur. Elazığ'ın üç tarafı sularla çevrilidir. Elazığ yılın her dönemi farklı turizm olanakları sunan, Doğu Anadolu'nun en eski ve gelişmiş şehirlerinden biridir.
Malatya'nın kale ilçesinden geçerek Elazığ'ın il sınırlarına gelinir. Burada sizi türkülere konu olan, etrafı yüksek dağlarla çevrili FIRAT nehri üzerine yapılmış Kömürhan Köprüsü karşılar. Yaklaşık bir km ilerisinde sıra sıra lokantalar bulunmaktadır. Bu lokantaların en meşur yemeği kavurmadır. Yolu oradan geçen herkes mutlaka kavurma yemeden geçmez.
Elazığ'a geçildikten sonra Güneybatısına doğru ilerleyince Çırçır şelalesine geliriz. Keban Baraj Gölü'nden kaynaklanan sızıntıdan meydana gelen Çırçır Şelalesi Dünya'nın en genç doğal şelalesidir . Şelaleye girmek için Taştan yapılmış kemerli bir Kapıdan geçilir. Biraz ilerleyince Beşik gibi sallanan tahta bir asma köprüden geçerken, aşağıya baktığımızda tahtaların arasından suyun heybetli akışı göze çarpar. O kadar güzel bir su sesi vardır ki kendi sesinizi bile duyamazsınız . Burada alabalık üretme Çifliği ve Lokantası mevcuttur. Bu lokantada alabalığın her türlü yemeği yapılır. Bu lezzetli Balıkları yemek için insanlar uzun kuyruklar bekler. Çırçır şelalesinden çıkınca yaklaşık üç km. sonra Keban Barajı'na geliriz . Seyir tepesine çıkarak burada Keban Barajı'nın Eşsiz güzelliğine seyredebilirsiniz.
Keban' ayrılıp Elazığ şehir merkezine varırız. Sol tarafa, dağlara baktığımızda antik kent Harput'un eşsiz güzelliğine tanık oluruz . Harput 'un Elazığ'a uzaklığı beş km. dir . Harput'a vardığımızda bizi tarihi camiler Karşılar. Bunlar Ulu cami Sarıhatun cami Kurşunlu camileridir . Kurşunlu caminin Bahçesinde 300 yıllık Çınar ağacı heybetli görüntüsüyle Yıllara meydan okumaya devam etmektedir.
Ayrıca Harput türbeleriyle de anılır. Bu Türbeler; Arap Baba , Mansur Baba , Fatih Ahmet Baba türbeleridir.
Yolumuza devam ettiğimizde bizi Harput Kalesi karşılar . Harput Kalesinin bir rivayete göre yapımında kullanılan harçta su yerine süt kullanılması nedeniyle “Süt Kalesi” de denilmektedir. Süt Kalesinin yanında her türlü deri hastalıklarına iyi gelen Dabakhane suyu ve kışın içi sıcacık Yazında buz gibi olan Buzluk Mağarası bulunmaktadır. Elazığ'ın bir başka doğal güzelliği de Elazığ'ın Güneyinde Diyarbakır yolu üzerinde bulunan Sivrice gölüdür. Bu Gölün Etrafında piknik Alanları plajlar ve balık lokantaları bulunmaktadır.
Harput un eşi yoktur koca cihanda .
Zamanda yolculuk yapar gezen orada.
Onu görenin aklı kalır ardında…
Aybüke BALÇIK