Harput Kale Kazılarında Ortaya Çıkan Eserlerin Fotoğrafları Sergilendi

Elazığ'ın tarihi ve turistik yerleşim yeri Harput'ta kazı çalışmalarında elde edilen eserlerin fotoğrafları bir araya getirilerek sergilendi.

Elazığ'ın tarihi ve turistik yerleşim yeri Harput'ta kazı çalışmalarında elde edilen eserlerin fotoğrafları bir araya getirilerek sergilendi.

Kazı Başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç öncülüğünde hazırlanan fotoğraf sergisi, düzenlenen törenle açıldı.

Açılışta konuşan Prof. Dr. İsmail Aytaç, sergide Harput kalesinde 2014-2018 yılları arasında kazı sırasında yapılan çalışmalar, elde edilen buluntular, bunların çizimleri ve restorasyon çalışmalarında çekilen fotoğrafların yer aldığını kaydetti.

KAZI ÇALIŞMALARI BİZİ İLERİYE GÖTÜRÜYOR

Sergide 52 fotoğrafın yer aldığını belirten Aytaç, "Harput Kale kazıları 2004-2009 yılları arasında zir bölümü yapılmıştı. 2014 yılından günümüze kadar benim başkanlığımda geniş bir ekip tarafından sürdürülüyor. Bu fotoğraf sergisinde 2014 ila 2018 yılları arasında kazı sırasında yapılan çalışmalar, elde edilen buluntular, bunların çizimleri ve restorasyon projesi konusunda bir fotoğraf sergisi hazırladık. 52 tane fotoğraf çalışmamız bulunmaktadır. Burada elde ettiğimiz veriler restorasyon projelerine ve yayınlara dönüştü. Harput, geçen yıl UNESCO Dünya geçici miras listesine girdi. Asıl listeye girme konusunda çalışmalarımız aşama aşama devam etmektedir. 2020 yılı yılında Kültür ve Turizm bakanlığı Müzeler Genel Müdürlüğü, Harput'u öneğir statüsüne alma çalışmaları başlatacak. Harput'ta yaptığımız kale ve dışarıdaki kazı ve restorasyon projeleri bizi ileriye doğru taşımaktadır. 2019 yılında Harput daha önceki yıllara göre yoğun turist aldı. 2020'de bunun katlanarak devam edeceğini düşünmekteyiz. Özellikle kültür turizmi ülkenin turizm girdisi açısından en önemli kalemi oluşturmaktadır. bu anlamda Elazığ ve Harput çeşitli çalışmalarla hızlı adımlarla projelerimizi sürdürüyoruz. Bu projeler gerçekleştikçe de turist sayısı ve dünyadaki bilinirlik de artacaktır." dedi.

115 BİN OBJE BULUNDU

Kazı çalışmalarında 115 Bin objenin çıktığını belirten Aytaç, "Bunların çoğu mutfak eşyası, çanak, çömlekten oluşuyor. Birçoğunun restorasyonunu tamamladık. Önemli eserleri müzeye teslim ediyoruz. Her döneme ait buluntu var. Tabi son yıllardaki kazılarda iki şey öne çıkıyor; birincisi Urartu dönemine ait silindir mühür bulmamız, burada Urartuların varlığını kesin olarak ispatladı. İkincisi yine Urartular'a ait açık hava sunağını tespit ettik. Onun dışında devamındaki Roma Bizans, Selçuklu Osmanlı dönemine ait malzemeleri elde etmiş durumdayız." ifadelerine yer verdi.

Aytaç, serginin 3 Ocak'a kadar açık kalacağını belirtti.

Kaynak:Yeni Ufuk

Bakmadan Geçme