İbrahim YILMAZÇELİK Dost Meclisine Konuk Oldu

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Elazığ Şubesinin Bu Haftaki Dost Meclisi toplantısına Tarihçi Prof. Dr. İbrahim YILMAZÇELİK konuk oldu.

MÜSİAD Elazığ Şube Başkanı Hasan Uzun, Prof. Dr. İbrahim Yılmazçelik hakkında kısaca bilgi verdi. Tarih çalışmalarının öneminden bahsederek, tarihini bilmeyen milletlerin büyük hatalara düştüklerinin söyledi.

Tarihi dönemler İçerisinde Doğu Anadolu Üzerine bazı Tespitler, konusunu ele alan Prof. Dr. İbrahim YILMAZÇELİK, konuşmasının hemen başında Doğu Anadolu'nun tarihini, milattan önceki dönemden başlayarak günümüze kadar özetledi. Tarihi dönemler içerisinde Anadolu'nun büyük bir jeo-politik öneme sahip olduğunu belirterek, Dünya Hakimiyetinin yolunun bu bölgeye hâkim olmaktan geçtiğini; Anadolu'ya hâkim olmak için ise Doğu Anadolu bölgesine hâkim olmak gerektiğinin altını çizdi.

Geçmişten günümüze değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. İbrahim YILMAZÇELİK, Anadolu hâkimiyetinin 1071 Malazgirt ile başladığını bundan önceki dönemler için kesin değerlendirmelerde bulunmanın zorluklarından bahsetti. Anadolu'ya Türklerin büyük kitleler halinde geldiklerini, kısa bir zamanda buraya kendi damgalarını vurduklarını ve Anadolu'yu yurt haline getirdiğini söyledi.

Osmanlı dönemine kadarki tarihi hadisler hakkında kısa bir özet yaptıktan sonra ağırlıklı olarak Doğu Bölgesinin Osmanlı Devletinin eline geçmesine vesile olan 1514 sonrası gelişmeleri ayrıntıları ile anlattı. 1516 yılında Osmanlı Devletinde yeni teşkil edilen Diyarbekir Eyaleti ile bütün Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun bu eyalet içerisinde teşkilatlandırıldığını ve bunun sınırlarının Kuzey Irak ve İran'a dayandığını söyleyen Prof. Dr. İbrahim YILMAZÇELİK, daha sonra yeni eyaletlerin kurulması ile bu sınırların küçüldüğünü söyledi.

Osmanlı döneminde Diyarbekir eyaletinin idari taksimatı hakkında bilgi veren Prof. Dr. İbrahim YILMAZÇELİK, Diyarbekir Eyaleti içerisinde Kürdistan tabirine rastlanmadığının altını çizdi. Osmanlı belgelerinde geçen Kürdistan tabirinin daha ziyade İran ve Irak arasındaki dağlık bölgeyi ihtiva ettiğini ve Osmanlı Padişahlarının da bu ayrımı yaptığını belirterek, Kanuni'nin Fransa Kralına hitaben gönderdiği fermana özellikle vurgu yaptı. Diyarbekir adının Arapçadan, Amid adının ise Roma-Bizans İmparatorluğundan geldiğini söyledi.

Osmanlı devletinin 17.yüzyıldan sonra bütün ülke genelinde kurumlarda başlayan sıkıntıların kendisini Doğu bölgelerinde de hissettirdiğini belirtti. Özellikle İdarede meydana gelen sıkıntılar yöneticilerin sık sık değişmesi ve keyfi davranışlarının çok etkili olduğunu belirtti. Bu sıkıntıların en önemlisinin ise bölgeden vergi ve asker alımında karşılaşılan sıkıntılar olduğunu söyledi.

1839 yılında ilan edilen Tanzimat Fermanın, Diyarbekir Eyaletinde ancak 1845 yılında uygulamaya konulduğunu söyleyen Prof. Dr. İbrahim YILMAZÇELİK, bunun sebebinin ise bölgede bulunan mahalli beylerden kaynaklandığını belirtti. 1848 yılında Diyarbekir eyaletinin yeniden teşkilatlandırıldığını ve Harput eyaletinin kurularak, Dersim Sancağının oluşturulduğunu, ancak bu idari düzenlemenin bölgenin gerçek yapısını yansıtmadığından dolayı 1867 yılında kaldırılarak, idari taksimatın yeniden tanzim edildiğini söyledi.

Sonuçta Doğu bölgesi üzerindeki emperyalist devletlerin çalışmalarının ve emellerinin tarihinin çok eski olduğunun altını çizen Prof. Dr. İbrahim YILMAZÇELİK, Türkiye'nin ve Türkiye'de yaşayanların bir karar aşamasında olduklarının altını çizerek konuşmasını tamamladı.

Toplantı Sonrasında MÜSİAD Elazığ Şube Başkanı Hasan Uzun, Prof. Dr. İbrahim YILMAZÇELİK,'e MÜSİAD Yayınlardan oluşan bir çanta takdim etti. Toplantı toplu resim çekimiyle son buldu.

Bakmadan Geçme