Kazanç Hırsı, Hukuksal Krize Dönüşmemeli
ELMÜTDER Yürütme Kurulu Üyesi Mimar Fatih Baltacı: 'TOKİ Evlerini Kurayla Alanlar, Yüksek Kârla Yatırımcıya Devrediyor'
Elazığ İnşaat Müteahhitleri Derneği(ELMÜTDER)Yürütme Kurulu Üyesi Mimar Fatih Baltacı, inşaat sektöründeki önemli sorunlara ilişkin açıklamasında; 2020 depremi sonrasında TOKİ'den hak sahipliği kazanan bazı afetzedelerin giriştiği usulsüzlüğe dikkat çekerek, uygun fiyatlı dairelerin satışı için yetki tanınmamasına rağmen kendi aralarında göstermelik sözleşmeler yapan kişilerin azımsanmayacak miktarda 3. kişiye devir gerçekleştirdiğini söyledi.
Elazığ'da yaşanan sektörel sorunlar ve çözüm arayışları üzerine planladıkları çalışmalarda giderek artan büyüklükte bir girdapla karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Baltacı, sistemsel işleyişi bozan art niyetli atılımlarla mücadelenin önemini vurgulayarak, "TOKİ'nin deprem sonrasında afetzedelere tanıdığı konut imkanı ve ayrıcalığı, şehrimizdeki sürdürülebilir yaşamın tesisi için gereken bir telafi ve iyileştirme yaklaşımının tezahürüdür. Bu konutlar, depremde konutlarını yitiren vatandaşlarımızı yeniden yaşama entegre etme amacıyla inşa edilmiştir. Bu amaç, söz konusu konutlardan rant ve kâr elde edilmesini engelleyen bir kamu yararı ilkesiyle yasal ve etik olarak korunmaktadır. Çünkü böylesine yüksek miktarda konutun kısa bir sürede arzının sektörel dengeyi bozmasına yönelik tedbirlerle hareket eden TOKİ, kriz durumunda artan ihtiyacı dengelemek şiarıyla şehrimize yatırım yapmıştır. Ancak en temel ihtiyaçlardan olan barınma ihtiyacının suistimal edilmesi, zincirleme bir reaksiyon olarak yapı sektörünü ve ilişkili olduğu tüm sosyo-ekonomik kent bileşenlerini çıkmaza sokmaktadır. Hak sahipliği kazanan bazı vatandaşların TOKİ'den edindikleri konutları gelir kapısı olarak ranta dönüştürme çabası, art niyetli bir etik dışı davranış olmanın yanı sıra yasa dışıdır. Çünkü bu konutların yasal olarak satış yasağı olmasına rağmen göstermelik sözleşmeler ile gayrımeşru zeminler bulan bu kişiler, esasen tüm hak sahiplerini zan altında bırakarak ve kendi mağrudiyetlerini yaratarak bir nevi günü kurtarma çabasıyla geleceklerini riske atmaktadırlar." dedi.
Kazanç Hırsı, Hukuksal Krize Dönüşmemeli
Göstermelik sözleşmeler yoluyla biçimsel olarak hukuka uygunluk sağladıklarını düşünen art niyetli hak sahiplerine uyarıda bulunan Baltacı, "Tapu satışları normal şartlarda yalnızca Tapu Müdürlüğünce veya noter sözleşmeleri ile mümkündür. Söz konusu gayriresmi ve gayrı ahlaki satışlar için yapılan sözleşmeler hukuksuz ve geçerliliği olmayan birer belge niteliğindedir. Konuya çözüm üretmek, aynı zamanda mağduriyetleri gidermek için atılmış bir adım olacaktır. Nitekim vatandaşların mağduriyeti gözetilip devletin belirlediği uygun daire fiyatlarını bir gelir kapısı görmek yalnızca müteahhitlik sektörü için değil, konut arzına ihtiyaç duyan kent dinamiği için de ciddi bir çıkmaz demektir." ifadelerini kullandı.