MÜSİAD '2023'E DOĞRU KÜLTÜR POLİTİKALARI ' KONULU RAPORUNU AÇIKLADI
MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, 'MÜSİAD'ın, sanayici ve işadamları derneği olması, doğal olarak raporlarımızın ekonomi ağırlıklı olması sonucunu doğurmuştur. İçinde yaşadığımız toplumun meseleleriyle ilgili olmanın sorumluluğuyla, ekonominin dışındaki konularda da düşünce ve raporlarımızı, kamuoyuyla paylaşmaya devam ediyoruz' dedi.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Araştırmalar ve Yayın Komisyonu tarafından hazırlanan "2023'e Doğru Kültür Politikaları " konulu raporun sunumu MÜSİAD Genel Merkezinde gerçekleştirdi. Programa, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Haluk Dursun, MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Araştırmalar ve Yayın Komisyonu Başkanı Dr. Melike Günyüz, İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürü Nedret Apaydın, Doç. Dr. Mehmet Akif Kireçci ve MÜSİAD üyeleri katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Nail Olpak, “MÜSİAD olarak, kuruluşumuzdan itibaren, binlerce etkinlik düzenledik. Her biri ülkemizin ihtiyacına yönelik hizmetlerdir. Bu faaliyetlerimiz içinde, en çok iftihar ettiğimiz konuların başında, entelektüel altyapımızı oluşturan raporlar gelmektedir” dedi.
Açıklanan raporların, ülkenin geleceğine ilişkin sunduğu perspektifin, temel politikaların belirlenmesinde önemli bir yer tuttuğunu belirten Olpak, “Raporlarımızın kalkış noktası, bazen devam eden bir probleme çözüm önermek, bazen ileriye yönelik önerilerde bulunmak, bazen de, geleceğe not düşmektir” diye konuştu.
MÜSİAD'ın, kendini ülke sorunlarından ayrı görmediğini vurgulayan Olpak, milletin ve ülkenin yararına olacak konularda, MÜSİAD'ın görüşlerini kamuoyu ile paylaştığını ve bu görüşenlerinin kalıcı olabilmesi için, raporlarla fikirlerini ortaya koyduğunu söyledi. Yakın zaman içerisinde MÜSİAD tarafından hazırlanan raporların, ”Orta Gelir Tuzağı, Büyümenin Finansmanı, Cari Açığa Karşı Kobiler ve Tarım, Eğitim, Dış Politika, İş Sağlığı İş Güvenliği ve İş Hukuku, hatta bugünlerde çokça konuştuğumuz konulardan Anayasa Önerisi ve 22 yıl önce hazırladığımız ve güncellenmiş halini yakında tekrar yayınlayacağımız Bürokrasi Raporu, Çerçeve Dergisi, Afro Euro Asian Studies” olduğunu hatırlatan Olpak konuşmasına şu şeklide devam etti:
“Kültürün en kritik noktalarından biri de; değişimdir. Kültürel değişimin süreçleri ve geldiği noktalar göstermektedir ki, bu noktada da, bir kelebek etkisi yaşanmaktadır. Savaş dönemlerinde, askerlerin yemek ihtiyacını karşılamak için icat edilen konservenin, tüm dünyaya yayılacak bir yemek uygulamasına dönüşeceği de, hiç düşünülmemişti.”
‘Raporda Analitik Değerlendirmeler ve Politika Önerileri Bulunuyor'
Rapor hakkında sunum yapan Doç. Dr. Mehmet Akif Kireçci, kültür alanında Türkiye'de akademik olarak yapılan çalışmaların az ve yetersiz olduğunu söyledi. Kültürün çok geniş bir konu olduğunu belirten Kireçci, rapor çalışması sırasında bir çok Alana raporun dağılmaması için değinilmediğini ifade etti.
Raporun ana hatlarıyla; ‘Kültür ve Medeniyet Kavramları Üstüne', ‘Kültür Politikaları ve Uygulamaları', ‘Yeni Yaklaşımlar ve Öneriler' bölümlerinden oluştuğunu beyan eden Kireçci, “Türkiye'nin son 13 yılda ekonomik alanda yakaladığı yükseliş birçok sahada kendini göstermesine rağmen kültür başta olmak üzere bazı konularda gerekli yükselişi gösterememiştir” dedi.
Ülkemizde hem geleneksel ve İslami kültür birikiminin hem de modern ve Avrupaî kültür birikiminin toplumun değişik katmanlarına sunumu, üretimi ve içselleştirilmesi; devletin bu süreçteki rolü ve bu rolün yeniden tanımlanması konusunda yeni bir vizyona ihtiyacı olduğuna vurgu yapan Kireçci,” Raporumuz, 2023'e doğru ilerleyen ülkemizde sosyal, ekonomik ve idari anlamda hayata geçirilebilecek kültür politikaları ile ilgili olarak analitik değerlendirmeler ve politika önerileri sunmaktadır” diye konuştu.
MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Araştırma Yayın Komisyonu Başkanı Dr. Melike Günyüz, “Birçok değişim ve dönüşümün yaşandığı günümüz Türkiye'sinde bizler acaba Kültür Politikalarının üretilmesi konusunda acaba bizler neler yapabiliriz sorusuna cevaplar aramaya çalıştık. Bu çalışmanın nasıl yapılabileceği konusunda kendi aramızda tartışırken aslında çok kolay olmayan bir alana girmediğimizin bu kadar geniş bir perspektifin ve bütün hayatı içine alan bir konuda çalışma yapacak uzmanlarımızın o kadarda çok olmadığını gördük. Tam bu noktada Akif Hocayla karşılaştık, bu konuyu kendisiyle de tartıştık” dedi.
Kültür Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Haluk Dursun selamlama konuşmasında bu tür bir çalışma yaptıkları için MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak'a teşekkür etti. Kendisinin bürokrat olarak değil de bu tür çalışmaların direk içerisinde olmak istediğini belirten Dursun, Türkiye'nin kültür politikaları alanında ciddi adımların atılmadığını söyledi. Toplumun kültüre yeterince değer vermediğini ve kültürel bozulmanın yaşandığını vurgulayan Dursun, “ Bizim öğrencilik yıllarımızda Avrupa kıtasını saran Amerikan kültürü tehdidine karşılık, Fransızlar okullarında Amerikan kültürünü tehdit gördükleri bu kültürün zararlı yönlerini anlatmak için müfredatlarına almışlardı” dedi.
Tarihsel vasfını ve tarihi dokusunu kaybetmemiş Anadolu şehirlerini yeni baştan göz önüne getirmek, tanıtmak, değerlendirmek amaçlı Kültür ve Turizm Bakanlığının ‘Şehir Kültür ve İnsan Projesi'ni gerçekleştirdiğini söyleyen Dursun projenin detayları hakkında bilgi verdi.