MÜSİAD'da Gündem KOBİGEL

Gürkan: 'KOBİ'lerimiz, kalkınma ve gelişmenin en önemli unsurlarıdır'

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği Elazığ Şubesinin Geleneksel olarak düzenlediği, Dost Meclisi Toplantısına KOSGEB İl Müdürü Şaban Yaşa konuk oldu.

Toplantıda MÜSİAD üyelerine, KOSGEB destekleri ve faaliyetleri ile ilgili bilgiler anlatıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Elazığ Şube Başkanı Tekin Gürkan; "Her hafta farklı konu ve konuklarıyla gerçekleştirdiğimiz ‘Dost Meclisi' toplantımızın bu haftaki konuğu, KOSGEB İl Müdürümüz Şaban Yaşa oldu. Bizleri kırmayıp toplantımıza iştirak ettiklerinden dolayı kendisine teşekkür ediyorum. Türkiye'deki işletmelerin büyük çoğunluğu KOBİ statüsünde. Ülke ekonomisinin büyümesi, kalkınmanın gerçekleşmesi ve büyüme hedeflerine ulaşılabilmesi için KOBİ'ler en önemli unsurlardır. KOBİ'lerin gelişmesi için KOSGEB büyük bir önem taşımaktadır” dedi.

KOSGEB İl Müdürü Şaban Yaşa ise "Öncelikle bizleri bu güzel dost ortamında ağırladıklarından dolayı MÜSİAD Başkanı Tekin Gürkan ve MÜSİAD Ailesine teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

Yaşa, KOSGEB, 2019 yılından bu yana imalatçı KOBİ'lere yönelik olarak çıktığı “İmalat Sanayinde Dijitalleşme” başlıklı çağrıların hem kapsamını genişletti hem de destek üst limitlerini arttırdı.
Yeni çağrıda, dijitalleşme başlığının yanına rekabetçilik ve verimlilik modülü de eklendi. Daha önce işletme başına 1 milyon lira olan üst limit, dijitalleşme için 2 milyona çıkartıldı. Yeni ilave edilen rekabetçilik ve verimlilik başlığı için de destek üst limiti 1 buçuk milyon lira olarak belirlendi.

Çağrılar kapsamında sağlanan geri ödemesiz destekler personel giderlerini, geri ödemeli destekler ise makine, teçhizat ve hizmet alımı giderlerini kapsıyor. Şartları sağlayan KOBİ'ler, 11 Ocak 2023'e kadar açık olan çağrılara başvurabilecek dedi.
İmalat Sanayinde Dijitalleşme

Çıkılan çağrıların ilk ayağı; akıllı dijital teknolojileri yerli imkanlarla geliştiren veya bu teknolojileri üretim süreçlerine dahil eden imalatçı KOBİ'lere yönelik olarak tasarlandı. Bu başlıkta imalat sanayinde; Büyük Verinin Analitik Yöntemlerle İşlenmesi, Nesnelerin İnterneti, Endüstriyel Robot Teknolojileri ve Akıllı Sensör Teknolojileri, alanlarında KOBİ'lerin projeleri değerlendirilecek.

Üst Limit 2 Milyon Lira

Bunun yanı sıra, Yapay Zekaya Dayalı Siber Fiziksel Akıllı Fabrika Sistem ve Bileşenleri, Siber Güvenlik, Akıllı ve Esnek Otomasyon Sistemleri, Artırılmış Gerçeklik / Sanal Gerçeklik Teknolojileri alanlarındaki projelere de destek verilecek. Teknoloji geliştiren KOBİ'ler, 900 bini geri ödemesiz, 1 milyon 100 bini geri ödemeli destekten toplam 2 milyon liraya kadar yararlanabilecek. Bu teknolojileri üretim süreçlerine dahil eden imalatçı KOBİ'ler de 400 bini geri ödemesiz, 1 milyon 600 bini geri ödemeli destekten toplam 2 milyon liraya kadar yararlanabilecek.

Rekabetçilik ve Verimlilik

Çağrının diğer ayağında imalatçı KOBİ'lerin rekabetçiliklerinin ve verimliliklerinin arttırılması hedeflendi. Bu çağrı kapsamında makine-teçhizat alımları desteklenecek. İmalatçı küçük ve orta ölçekli işletmelerin başvurabilecekleri çağrıda, personel, yazılım ve hizmet alımları giderleri de destek kapsamında olacak. İşletmeler, toplam 1 buçuk milyon TL'ye kadar destekten faydalanabilecek.

KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı ve 2020 ve 2021 yılı KOBİ Beyannamesi onaylı işletmeler, kosgeb.gov.tr internet adresi üzerinden yeni KOBİGEL çağrılarına başvurabilecek. Çağrı, 11 Ocak 2023 saat 23:59'a kadar açık kalacak. Başvurular, Mart 2023'te sonuçlandırılacak.

935 Proje Desteklendi

KOSGEB, İmalat Sanayinde Dijitalleşme temasıyla ilk olarak 2019 yılında çıktığı çağrıda, 258 projeye 72 milyon, 2020 yılında 396 projeye 158 milyon, 2021'de de 281 projeye için 116 milyon liralık destek ödemesi yaptı. Böylece KOSGEB toplamda 935 projeye 346 milyon liralık ödeme yapmış oldu dedi.

Program, karşılıklı soru-cevap bölümünden sonra çekilen toplu hatıra fotoğrafıyla sona erdi.

Bakmadan Geçme