Başkan Ayaz'dan Yerinde Dönüşüm Projesi Açıklaması
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde depremden etkilenen iller için Yerinde Dönüşüm projesi kapsamında hibe ve faizsiz kredi başvuruları başladı.
Projenin, Elazığ’daki depremzedeler için önemine değinen Başkanı Miraç Ayaz, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde depremden etkilenen iller için devletimiz, ve faizsiz kredi vermeye başladı. Başvurular e- üzerinden yapılıyor. Verilen gerçekten çok güzel. Mesela evle ilgili 100 metrekare için 1 TL destek veriliyor. Bunun yarısı hibe yarısı da 2 yıl geri ödemesiz faizsiz kredi şeklinde. Dükkan sahipleri için de 250 bin TL’den başlıyor destekler. Bu destek sayesinde vatandaşlarımız ev ve iş yerlerini yerinde dönüştürebilecek. Ayrıca bölge ekonomisi de yeniden canlanacak” dedi.
Başkan Ayaz, kredi imkânından Elazığ’ın da faydalanması ve kentsel dönüşüme hız verilmesi açısından kanun maddesinin başlangıç tarihi olarak 6 Şubat 2023 değil 24 Ocak 2020 alınmasını ilimizin de bu kredi imkanından faydalanması için gerekli düzenlemenin yapılmasını Sayın Milletvekillerimizden talep ediyoruz.
Elazığ ikinci defadır deprem mağduru oluyor. Dolayısıyla yarası en ağır olan şehirlerden bir tanesi Elazığ’ın da sıkıntıları var. Hala birinci depremde yaraları sarılamayan, giderilemeyen insanlarımızın beklentileri var. Şehir içerisinde hala yıkılan yapılmayan ve yapılmayı bekleyen yerler var. İlimizde yapılan çalışmalarda hasar gören binaların tespit edilerek yıkım kararı alınmasına rağmen, ağır hasarlı binaların yıkım çalışmasının yavaş ilerlemesinin çevre ve etrafından geçen vatandaşlar için tehlike arz ettiğini belirten Ayaz, bir an önce yetkililerin bu duruma müdahale etmesi gerektiğini söyledi.
"Cıvıl cıvıl olması gereken sokaklar boş duruyor. Vatandaş ağır hasarlı binaların yanındaki binalardan çıkmak istiyor. Çoğu binada ‘satılık’ yazılıyor. Çünkü bu bölgenin şöyle bir riski var; ağır hasarlı binaların çokluğundan dolayı sağlam olan binalar da Allah korusun zarar görebileceğinden dolayı vatandaş kendi can güvenliğinin derdine düşmek zorundadır. Evet, bu binalar yıkılacaksa bir an önce yıkılmalıdır. Sağlam binalardaki vatandaşlarımızın rahat bir şekilde kendi evine geçebilmesi lazım. Vatandaşımız evine geçebildiğinden dolayı bu mahallelerde çok göç olmamış olacak. Ama maalesef şu anda ağır hasarlı binalar risk oluşturduğundan dolayı vatandaş evini satılığa çıkartıp mahallesini terk ediyor. Böyle olunca da ev ihtiyacı çoğalıyor. Vatandaş hem kiralık ev bulamıyor hem de ev bulsa bile fiyatı çok yüksek. Yani vatandaşın mağduriyeti gittikçe artıyor. Bundan dolayı bir an önce ağır hasarlı binaların yıkılması ve vatandaşın kendi evine rahat bir şekilde geçmesi lazım."dedi