Bölgemizde Ormanlar Yanıyor

Komşu illerden Tunceli ve Bingöl'de başlayan orman yangınlarını söndürmek için havadan ve karadan söndürme çalışmaları aralıksız sürüyor.

PAYLAŞ
Harput Sancak Haber - Harput Sancak Haber

Elazığ Orman Bölge Müdürü Salih Çetiner orman yangınları ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Bölgenin özel güvenlik bölgesi olması sebebiyle, yangına müdahale ederken çok ciddi sıkıntılar, sorunlar oldu.  Hepsinin üstesinden geldik.  Bölgenin özel güvenlik bölgesi olmasından dolayı, sahaya giremiyorduk. “  diyerek  güvenlikli bölgelere girilmesinin yasak olması nedeniyle, aksamalar yaşandığını ifade etti.

Munzur Vadisi Milli Parktaki Yangına Müdahale Sürüyor

Tunceli'de Munzur Vadisi Milli Parkı'nda önceki gün çıkan, dün kontrol altına alındıktan sonra yeniden alevlenen yangına havadan ve karadan müdahale sürüyor.

Türkiye’nin alan bakımından en büyük ikinci, fauna ve flora bakımından en zengin birinci milli parkı olan Munzur Vadisi’nin 30’uncu kilometresindeki Fırtına Veli mevkisinde önceki akşam saatlerinde bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Alevler, ekiplerin müdahalesiyle dün sabah kontrol altına alındı. Ancak yangın, şiddetli rüzgarın de etkisiyle yeniden alevlendi. Orman İşletme Müdürlüğü, AFAD, AFAD gönüllüleri, Munzur Arama Kurtarma, Tunceli ile Ovacık Belediyesi itfaiyesinin yanı sıra gönüllü vatandaşlarla birlikte toplam 100 kişilik ekibin karadan müdahale ettiği yangına, 2 söndürme helikopteriyle de havadan destek veriliyor. Arazinin sarp ve engebeli olması nedeniyle yer ekipleri, yangına müdahalede zorluk yaşıyor.

Dağ Keçileri Yangından Kaçıyor

Bu arada, Dünya Doğa Koruma Birliği’nin (IUCN) yayımladığı ‘Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi’ndeki dağ keçilerinin yangın nedeniyle bölgeden kaçtığı görüldü. Yangın söndürme gönüllüsü Ali İhsan Bayır, kaçan dağ keçisini cep telefonu kamerasıyla görüntüledi. Ekiplerin yangını söndürme çalışmaları sürüyor.

Bingöl’deki yangına havadan ve karadan müdahale sürüyor

Bingöl’de çıkan orman yangınına hem havadan hem de karadan müdahale sürüyor.

Bingöl'ün Yayladere ilçesine bağlı Sarıtosun köyündeki ormanlık alanda 3 gün önce çıkan yangına müdahale devam ediliyor. Bingöl, Elazığ, Erzurum ve Diyarbakır'dan yaklaşık 100 kişilik personelin müdahale ettiği yangına, dün Orman Genel Müdürlüğü'nce gönderilen 2 adet helikopter de destek vermeye başladı.

Yangının kontrol altına alınması için Yayladere Belediyesi, jandarma ve yöre halkı da ekiplere destek veriyor.

“Bölgenin Özel Güvenlik Bölgesi Olmasından Dolayı Sahaya Giremiyorduk”

Tunceli ve Bingöl’deki yangınlara ilişkin olarak gazetemize özel açıklamalarda bulunan Orman Bölge Müdürü Salih Çetiner, “ Şu anda yangından dolayı, Tunceli Munzur Milli Parkı’ndayız.   Tunceli Valimiz ile birlikte sahadayız. Hamdolsun Hozat yangınını tamamen söndürdük. Bölgenin özel güvenlik bölgesi olması sebebiyle yangına müdahale ederken çok ciddi sıkıntılar, sorunlar oldu.  Hepsinin üstesinden geldik.  Bölgenin özel güvenlik bölgesi olmasından dolayı sahaya giremiyorduk.  Bize müsaade edildiği günden itibaren sahaya girdik. Hozat’taki yangın hakikaten sıkıntılıydı.” dedi

“Yangını Kısa Süre İçerisinde Kontrol Altına Alıp Soğutma Çalışmalarına Başlayacağız”.

 Yangınlara nasıl müdahale ettiklerini de açıklayan Çetiner, “Orman Genel Müdürlüğümüz, yangınlara müdahale etmesi için;  iki tane helikopter, bir tane de uçak gönderdi. Uçağımız arızalandığı için sadece bir gün çalıştı. Şu anda iki helikopterimiz Munzur Vadisi’ndeki yangına müdahale ediyor. İki tane helikopterimiz de Bingöl Yayladere yangınına müdahale ediyor. Müdahaleler sonrasında; Allaha hamdolsun, yangının seyri hemen değişti. Orman İşletme Müdürlüğü’müzün personelleri bölgedeler. Ayrıca Arazöz takviyelerimiz oldu.  Valimizin koordinesinde bizlerin de teknik destekleriyle yangına müdahale ediyoruz. Şu anda gönüllü vatandaşlarımız da yangına müdahale ediyor. Gönüllülerimizi de organize ediyoruz. Ormana nasıl müdahale edileceğini öğretiyoruz. İnşallah yangını kısa süre içerisinde kontrol altına alıp, soğutma çalışmalarına başlayacağız.” ifadelerini kullandı

“60 Hektar Alan Yandı”

Çetiner yangınlarda zarar gören orman alanın ne kadar olduğunu da açıklayarak, “Şu an görünen tabloya göre, 60 hektara yakın bir orman alanı yandı. Bu yangın,  örtü yangını diye tabir ettiğimiz bir yangın türüdür.  Örtü yangınında alttaki kuru otlar yanıyor. Tepe yangını olmadığı için; meşeler tamamen hayatiyetini kaybetmiyor. Hayatiyetini kaybedenlerde de meşe tekrar sürgün verme kabiliyetine sahip olduğu için;  meşeler çok kısa bir sürede sürgün vermeye başlayacak. Bizim önceliğimiz yangının yerleşim yerlerine ulaşmaması… Yangının yerleşim yerlerine uzaklığı nedeniyle, tamamen yangını söndürmeye çalışıyoruz. Yangını bir an evvel söndürmek için çok ciddi gayretler sarf ediyoruz. “dedi

“Vatandaşlarımızdan Fidan Bağışında Bulunmalarını İstiyoruz”

Vatandaşlara fidan bağışı  çağrısı yapan Çetiner, “ Orman Bölge Müdürlüğü’müzün fidan bağışında bulunacak bir hesap numarası var. Vatandaşlarımızdan, yanan yerlerin ağaçlandırılması, yeşillendirilmesi için, fidan bağışında bulunmalarını istiyoruz.  Vatandaşlarımızın gönüllü olarak, çeşitli materyaller göndermeleri tabii ki önemli ama; fidan bağışında bulunmaları, hem farkındalık yaratmış olacak,  hem de bu bölgelerin yeşermesine katkı sunacak. “ ifadelerini kullandı.

“Şimdi Yaraları Sarma Günüdür”

  Elazığ orman Bölge Müdürlüğü’nün, soğutma çalışması sonrasında yapacağı çalışmaları da açıklayan Çetiner, “Elazığ’dan üç tane makinamızı, bir dozer, iki tane ekskavatörü, teknik ekip olarak ta; beş tane muhafıza memurumuzu görevlendirdik.  Bölgedeki yanan alanları boşaltıp, iş makinalarımızla sahanın toprak işlemelerini yapıp, sonbaharda fidan dikilecek şekilde hazır hale getirilecek. Elazığ Orman Bölge Müdürü olarak, biz de, bu yanan sahalarda genel müdürlüğümüzün ve bakanlığımızın bizden talepleri doğrultusunda; üç tane iş makinamızı gönderiyoruz ve teknik ekip olarak da beş tane ekip gönderiyoruz. Şimdi yaraları sarma günüdür. Bu günler  Orman Genel Müdürlüğü’müzün zor günleridir. İnşallah yüzümüzün akıyla bakanlığımızın ve genel müdürlüğümüzün topyekûn bir mücadelesi sonucu; söndürülen yangınların zarar verdiği yerleri, tekrar yeşerteceğiz. Yangını inşallah en kısa sürede kontrol altına alarak soğutma çalışmalarına başlayacağız.” dedi

“Yangınların Çıkış Sebeplerini Araştırıyoruz”

 Vatandaşlara orman alanlarında daha dikkatli davranmaları için çağrı yapan Çetiner, “Vatandaşlarımıza özellikle: izmarit atmayın, piknik ateşinizi söndürün, ateş yakmayın.  uyarısında bulunmak istiyorum. Bu süreçte, hava sıcaklığı malumunuz, mevsim normallerinin çok üstünde… Bu nedenle vatandaşlarımızdan dikkatli olmalarını özellikle rica ediyoruz. Dikkatli olunmadığı takdirde orman yangınları, çıkabiliyor.

Şu an hem askeri birliklerimiz, hem de bizler orman teşkilatı olarak,  yangınların çıkış sebeplerini araştırıyoruz. Yangını söndürmeye odaklanmış durumdayız. İnşallah en kısa sürede yangını kontrol altına alarak söndüreceğiz.” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Yeni Ufuk

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN