Bölgenin En Kapsamlı ve Modern Kütüphanesi Malatya'da Açıldı

Malatya 100. Yıl İl Halk Kütüphanesinin Açılışı Gerçekleştirildi

Malatya Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı iş birliği ile yapımı tamamlanan Malatya 100. Yıl İl Halk Kütüphanesinin açılışı gerçekleştirildi. 
Yunus Emre Caddesi (Kanalboyu) Hürriyet Parkı yanında yapımı tamamlanan 100. Yıl İl Halk Kütüphanesinin açılış töreni 4 Ekim Çarşamba günü yapıldı. Açılış Törenine Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, Malatya Valisi Ersin Yazıcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, mülki erkân, ilçe belediye başkanları, siyasi parti il ve ilçe başkanları, vakıf dernek ve oda başkanları, STK temsilcileri, meclis üyeleri, mahalle muhtarları ile çok sayıda öğretmen, öğrenci ve vatandaş katıldı. 
İstiklal Marşı ve Saygı Duruşu ile başlayan açılış programında ilk olarak protokol konuşmaları gerçekleştirildi. 

GÜRKAN: ŞEHRİMİZE YAKIŞIR BİR KÜTÜPHANE KAZANDIRILDI
Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı iş birliği ile Malatya’ya yakışır bir kütüphanenin kazandırıldığını söyleyen Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Bugün önemli bir gün. Dinimizin kutsal kitabı Kur’an-ı Kerim’in ilk emri ‘ikra’, yani ‘oku.’ ‘Seni yaratan Allah’ın adıyla, oku. O sizleri bir kan pıtısından yarattı. Kalemle yazmayı öğretti.’ Dinimizin ilk emri olan okumak, kütüphanelerimizde olacak. Şehrimizde kütüphane yoktu. Biz 160 dönümlük bu alanı Battalgazi Belediye Başkanı iken, Millet Bahçesiyle birlikte Yeşilkuşak kapsamı içerisinde değerlendirmiştik. Burada da benim okuduğum Atatürk Lisesi vardı. Bodrumu olmayan bir binaydı. O dönemde iyi ki yıkmışız. Biz onun yerine bir lise yaptık ve Milli Eğitim Bakanlığımıza teslim ettik. Şehrimizde de kütüphane olmaması nedeniyle, şehrimize yakışır bir kütüphane olması gerekiyordu. Göreve başladığımız ilk anda bir kütüphane projesi çizdik ve uygulamaya başladık. O dönemdeki Gençlik ve Spor Bakanımıza durumu arz ettik ve sıkıntılarımızı ilettik. O dönemdeki Bakanımız kütüphanenin fiziki yapısıyla ilgili her türlü desteği vereceğini ifade ettiler. Kendilerine şükranlarımı ifade ediyorum. Gençlik Kampımızın, Kapalı Spor Salonlarımızın, Jimnastik Salonlarımızın ve Gençlik Karşılama Merkezlerimizle ilgili bütün giderleri Gençlik ve Spor Bakanlığımızın finansman kaynağı ile çözmüş olduk. Turizm Bakanımıza da bunu arz ettiğimizde, ‘Siz yeterince yorulmuşsunuz. Biz bunun içinin tefrişatını Kütüphaneler Genel Müdürlüğü aracılığıyla yapalım’ dediler. Sağ olsunlar. Bu şekilde bu güzide eser ortaya çıktı. 
Burası yaklaşık 15 bin metrekare kapalı alanı olan bir mekân. Kapalı otoparkları, laboratuvarlar, derslikler, spor tesisleri mevcut. Okul öncesi dönemdeki öğrencilerimizden üniversite eğitimine ek kaynak ve destek verebilecek kapasiteye sahip, 100. yılımıza yakışacak bir kütüphane olarak bugün hizmete başlayacak. Sayın Bakanlarımıza, Malatya halkı adına teşekkür ediyorum. İnşallah bundan sonraki süreçte de 100. yıl anısına Malatya’nın çok önem verdiği Dünya Kayısı Ticaret Merkezi’ni de, Recep Tayyip Erdoğan Dünya Kayısı Ticaret Merkezi olarak en kısa sürede açacağız. O da hazır. Malatya’nın yıllardan beri özlemle beklediği Kuzey Kuşak Yolu açıldı. Güney Kuşak Yolu da inşallah birkaç ay içerisinde tamamlanıp açılacak. Güldal Akşit Bulvarı’nı da açtık. 3 milyon 300 bin metrelik park, kapalı spor salonları, arıtma tesisleri, kültür merkezleri, spor tesisleri hizmete sunduk. Cumhurbaşkanımız inşallah şehrimize teşrif ettiklerinde bunların da toplantısını gerçekleştireceğiz. Sayın Bakanlarımıza şehrimize verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ediyorum. Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’a, Malatya’mızla ilgili herhangi bir sorunu kendilerine ilettiğimizde, Malatya’nın sorunlarının çözülmesi noktasında bizim her zaman önümüzü açmışlardır. Sayın Bakanımızın şahsında tüm Bakanlık personeline şükranlarımı sunuyorum. Gençlik ve Spor Bakanımıza da kendi alanları olmamasına rağmen böyle bir kültür merkezine, eğitim yuvasına vermiş olduğu desteklerden dolayı teşekkür ediyorum” dedi. 

VALİ YAZICI: GERÇEKTEN DÜNYAYA ÖRNEK GÖSTERİLEBİLECEK BİR KÜTÜPHANE BİNASI
Malatya’ya son derece modern bir kütüphane kazandırıldığını dile getiren Malatya Valisi Ersin Yazıcı yaptığı konuşmada, “Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, Gençlik ve Spor Bakanlığımıza bu güzel eseri Malatya’mıza kazandırdığı için teşekkür ediyorum. Depremin yaşattığı bütün olumsuzluklara rağmen bu görkemli ve son derece modern gençlerin, çocukların tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bu güzel binayı şehrimize hediye ettikleri için hemşerilerimiz adına her iki bakanlığımıza şükranlarımızı sunuyoruz. İnşallah depremin yaralarını sarmaya hep birlikte devam edeceğiz. Depremin yaralarını sarmaya devam ederken hayatı normalleştirmeye hayatın normal akışında devam etmesi için başta eğitim, kültür ve sanat olmak üzere her alanda artık Malatya’mız normalleşmeye başladı. Tüm kurum ve kuruluşlar ile bu gayret ve amaçla Malatya’mızı normalleştirmeye hayatı normal akışında devam ettirmeye el birliği söz birliği yaptık. Okullarımızın açılması ile birlikte sokaklarımız ve ticari hayat hem hareketlendi hem bereketlendi. Başkanımızın da ifade ettiği gibi dinimizin ilk emri olan oku emrini sevgili gençlerimize ve çocuklarımıza hatırlatan bu ortamda çocuklarımız kitap okuyacak, ders çalışacak hem de mola verdiklerinde bu mekânda kendini ve zihnini dinlendirebileceklerdir. Öğrencilerimiz bu alandan çıkmadan bütün ihtiyaçlarını karşılayabileceklerdir.  Kütüphaneyi gezmeyen varsa lütfen bütün birimlerini gezin. Gerçekten dünyaya örnek gösterilebilecek bir kütüphane binası. İnşallah bu tür kütüphanelerimizin, gençlik merkezlerimizin bütün şehirlerimize yaygınlaşmasını diliyorum. İki bakanlığımıza Malatya’mız adına teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. 

BAKAN BAK: HER ŞEY MALATYA İÇİN
Malatya 100. Yıl İl Halk Kütüphanesi’nin Cumhuriyetin 100. yılına yakışır bir şekilde inşa edilerek, hizmete sunulduğunu ifade eden Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, “Önceki dönemdeki Bakan arkadaşımız Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun Malatya Büyükşehir Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan’ın talebine olumlu destek vererek, bu işin başlangıcında yer alması ve ardından da değerli Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy Beyefendi’nin bu güzel eseri tamamlaması bize gurur veriyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan’a teşekkür ediyoruz. Çok güzel bir eser ortaya çıkmış. Malatya 100. Yıl İl Halk Kütüphanesi’nin Malatyalı hemşerilerimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Hem gençlerimize hem öğrencilerimize hem de çocuklarımıza hizmet verecek güzel bir eser. Burada emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. 
Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak Malatya’da gençlik ve spor alanında yaptığımız yatırımlar var. Bu yatırımlarımızın olumlu sonuçlarını görmeye başlıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımızın da ifade ettiği gibi Gençlik Kampımız neredeyse bitmek üzere, çok güzel bir tesis ortaya çıktı. Ayrıca yaptığımız kapalı spor salonları, yüzme havuzları ile spor salonları beraber Malatyalı gençlerimize, çocuklarımıza hizmet edecek eserleri ortaya çıkartıyoruz. Depremin yaralarını sarmak için bütün bakanlıklar olarak üzerimize düşen görevi yapıyoruz. Malumunuz Türkiye büyüyor.  Gençlerimiz bizim en büyük sermayemiz, gençlerimizi en iyi şekilde yetiştirmemiz gerekiyor. Bu noktada da bir toplumun en önemli değerlerinden biri de ülkesindeki kitap ve kütüphane sayısıdır. Her şey gençlerimiz için her şey Malatya için” diye konuştu. 

BAKAN ERSOY: KÜTÜPHANELERİMİZ KÜLTÜREL EMANETLERİMİZİN EN GÜÇLÜ KORUYUCULARI 
Kütüphanelerin ortaya çıkış tarihini anımsatan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Sözlerime, Malatya 100. Yıl İl Halk Kütüphanesi açılışında sizlerle birlikte olmaktan duyduğum memnuniyeti belirterek başlamak istiyorum. İnsanlık, çok eski asırlardan itibaren; bilgi üretme ve kullanıp, gelecek kuşaklara aktarma ihtiyacıyla sistematik, kurumsal bir yapı geliştirmiştir. Kütüphaneler böylece ortaya çıkmıştır. Bizim mazimiz de, devrinin en zengin kütüphaneleriyle süslüdür.  Bugünümüzde ise bilgi çağında ‘okumak’, hayatın her alanında çok önemli bir ihtiyaca dönüşmüştür. Bilgiye ulaşmak, mekânsal sınırları aşmış, bir yaşam tarzına dönüşmüştür. 
Merhum Cemil Meriç, ‘Kütüphane; bütün çağların, bütün ülkelerin ölümsüzleri ile dolu’ demiş. Biz de sayısız kaynağın buluşma mekânı kütüphanelerimizi, kültürel emanetlerimizin en güçlü koruyucuları olarak görmekteyiz.  Bu noktada şunu da belirteyim ki, gelişen bilişim teknolojisiyle dijital platformlar ne kadar çoğalırsa çoğalsın, buradaki pratikler geleneksel kitabın, kitap okumanın yerini asla tutamaz” kelimelerine yer verdi. 
Cumhuriyetin 100. yılına ithafen 100 yeni kütüphane hedefi doğrultusunda Türkiye’nin dört bir yanında çalışmaların devam ettiğini belirten Bakan Ersoy, “AK Parti olarak, 21 yıldır fikirsel, sanatsal üretime, kitaba, yayıncılığa, kütüphanelere büyük önem verdik. Bu alandaki eserlerimizden birisi konumundaki Millet Kütüphanesi, dünya çapında bir eser oluşuyla bu alandaki anlayışımızın en somut göstergelerinden birisidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde kurulan Millet Kütüphanesi; her dilden milyonlarca basılı yayını ve elektronik kaynağı ile 7’den 77’ye 7/24 hizmete açık oluşuyla; bu siyasi kadronun bilime, sanata, kültüre, okumaya gösterdiği ihtimamın anıt yapısıdır. Bu yaklaşımımız doğrultusunda, kütüphaneleri durağan yapılar olarak görmemekteyiz. Kütüphanelerimizi; bilgi üretimine katkı veren, sosyal ihtiyaçları karşılayan, yenilikçi süreçlere omuz veren, küçük yaşlardan itibaren okuma kültürünün gelişimini destekleyen, yazın dünyasını yakından takip etmeyi sağlayan yerler haline getirdik. Özellikle son yıllarda kütüphanelerimizi; şehirlerin mekânsal kurgusu içinde ön plana çıkacak, şehrin kültürel üretimini geliştirecek şekilde tasarlıyoruz.
Kütüphanelerimiz, bulundukları şehre ve bireylerin yaşamlarına değer katıyor. 2023 yılı itibarıyla Bakanlığımıza bağlı kütüphane sayısı 1.279’a ulaşmış durumda. Son beş yılda, 236 Halk Kütüphanesi yeniden yapılandırılmış olup, 68 Halk Kütüphanesi’nin iyileştirilme çalışmaları da devam etmekte. Ayrıca, yerleşik kütüphane hizmetlerinden yararlanamayan kullanıcılara uygun donatılara sahip 75 Gezici Kütüphane ile hizmet verilmekte. Ek olarak, engellilere ve özel gereksinimli bireyler kapsamında talep eden kuruluşlara ‘geçici derme’ hizmeti de sunulmakta. Bakanlığımız “Cumhuriyetimizin 100. yılında 100 yeni kütüphane” hedefi doğrultusunda ülkemizin dört bir yanında çalışmalarına devam etmekte ve yeni kütüphanelerimizi vatandaşlarımızla buluşturmaktadır. Bu hedef doğrultusunda 2023 yılı başından bu yana 73 kütüphanemizi hizmete açtık. Bugün bu güzel törenle açılışını gerçekleştirdiğimiz Malatya 100. Yıl Halk Kütüphanesi bu hedef doğrultusundaki büyük adımlardan bir tanesi. Bu güzel hedefi başarmak üzere önümüzdeki haftalarda da çok sayıda kütüphane açılışı gerçekleştireceğiz. Ayrıca, kütüphanelerimizi geliştirip, çeşitlendirmekteyiz. AVM Kütüphaneleri, Gar Kütüphaneleri, Havalimanı Kütüphaneleri, Bebek Kütüphaneleri ve Tematik Kütüphaneler kuruyoruz.  Yurt genelinde 19 Bebek Kütüphanesi, 17 İhtisas Kütüphanesi ve Edebiyat Müze Kütüphanesi, 11 AVM Kütüphanesi, 2 Gar Kütüphanesi ve 3 Havalimanı Kütüphanesi bu anlayışın bir ürünüdür.  Bunlar yeterli mi? Konu; eğitim, kültür, sanat, edebiyat olunca yetmez elbette. Biz var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Kütüphane politikalarımız doğrultusunda yeni bina, tefriş - yenileme, kitap ve kitap dışı materyal alımı gibi hizmetlerle fiziksel olarak gelişiyor, personel sayımızda da artış sağlıyoruz” dedi. 
Malatya 100. Yıl İl Halk Kütüphanesinin özelliklerinden de bahseden Bakan Ersoy, “Kütüphane açılışlarını her zaman çok önemsemekteyim. Bugünkü açılışta bulunmaktan da büyük bir mutluluk duyuyorum. 13.500 m² alana sahip, yüzlerce kullanıcımızın aynı anda faydalanabileceği kütüphanemizde; serbest çalışma salonlarının yanı sıra kent arşivi, bebek, çocuk ve gençlik bölümleri, konferans, sergi ve fuaye salonu, oyun alanları, atölye ve etkinlik bölümleri, cep sinema salonu, multimedya merkezi, kafeterya, mescid ve bebek bakım odası gibi diğer yaşam alanları ile hizmet verilecektir. Kütüphanemizdeki 85.000 kitaba ilaveten çok farklı etkinliklerle vatandaşlarımızın hayatına dokunacağız. Malatya’da kültürün, sanatın, edebiyatın kalbi bu kütüphanede atacak. Halk kütüphanelerimizin temel misyonu herkesin erişebileceği şekilde hizmet üretmektir. Bu bağlamda; Malatya Yüzüncü Yıl İl Halk Kütüphanesi engelli, ileri yaşlı ve diğer özel gereksinimli kullanıcılarımız için de erişilebilir olarak tasarlandı. Bu kütüphanenin yapımında Malatya Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte çalıştık. Bu vesileyle Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan Beyefendiye en kalbi şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca bu hizmetin hayata geçirilmesi için Bakanlığımız ve Belediyemiz bünyesinde emek veren bütün arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum. Açtığımız her kütüphane ile ülkemizi, ilim ve irfan dünyasında bir adım daha ileriye taşımanın haklı gururunu yaşıyoruz. Malatya Yüzüncü Yıl İl Halk Kütüphanesi’nin Malatyalı hemşerilerimiz ve ülkemiz için hayırlara vesile olması temennisiyle sizlere saygılar sunuyorum” şeklinde konuştu.  
Gerçekleştirilen konuşmaların ardından 100. Yıl İl Halk Kütüphanesinin açılışı gerçekleştirildi. Açılış programına katılan katılımcılar daha sonra kütüphaneyi gezdi. 

BAKANLARDAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI GÜRKAN’A ZİYARET
Malatya 100. Yıl İl Halk Kütüphanesi açılışına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak ve beraberindeki heyet Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ı makamında ziyaret ederek bir süre görüştüler. 
Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ziyaretin anısına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak’a çeşitli hediyeler verdi. 

Bakmadan Geçme