DSİ'den Eleştirilere Hezeyan Benzetmesi

Hamza Bey Barajı'ndaki suyun bitmesi nedeniyle eleştirilerin odağında olan DSİ 9. Bölge Müdürlüğü yapılan eleştirilere sert tepki gösterdi. DSİ 9. Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada eleştiriler hezeyan olarak tanımlandı.

PAYLAŞ
Harput Sancak Haber - Harput Sancak Haber

Hamza Bey Barajı’ndaki suyun bitmesi nedeniyle yapılan eleştirilere cevap veren DSİ 9. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada; “Her konuda olduğu üzere, maalesef bu konuda da; bilgisi olmayan olmadığının da farkında olmayan, öğrenmek için de başvurmayan ve bunu da farklı gerekçelerle, toplumu yanlış yönlendirme ve vatandaşlarımızın iyi niyet ve hassas durumundan istifade ederek, kamuoyunu yanlış yönlendirme ve çamur at izi kalsın mantığı ile hareket etmeyi marifet sananların, hezeyanlarını bir tarafa bırakarak kamuoyunun bilgisine sunmak ihtiyacı hasıl olmuştur. “ denildi

“Eleştiri Sınırlarını Aşarak Ahkâm Kesenlere Şunu Sormak İsteriz;”

DSİ 9. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi; “Herkesin malumu olduğu üzere; Elazığ ilimizde, Sivrice ilçesi merkezli 24 Ocak 2021 tarihinde meydana gelen deprem afeti, akabinde birçok vatandaşımızı kaybettik.  Akabinde, yaraları sarma ve şehirde hayatı normale döndürme amaçlı çalışmalara yoğun bir şekilde başlandı.  Bu çerçevede,  Elazığ İçmesuyu Projemize de hız verilerek, Elazığ Belediyemiz’in depremin etkileri ve yaz aylarında yaşanan su sıkıntısının giderilmesi amacıyla;  Hamzabey Barajı’ndan,  İletim Hattı ile Arıtma Tesisine iletilerek arıtılan suyun verilmesine dair yazılı talebi doğrultusunda;  Genel Müdürlüğümüz’ün 25.06.2020 tarihli uygun görüş yazısına istinaden, normal şartlar altında,  rezervuarın tam dolu hali ile işletilmeye başlanması gerekirken, ortaya çıkan bu acil durum ve önceki yıllara göre %40 oranında azalan yağışa rağmen, Hamzabey Barajı rezervuar su seviyesi;  1115 kotunda ve 23 milyon metreküp su depolanmış (56,65 milyon metreküp olması gerekirken) olduğu halde, arıtma tesisinden arıtılan su, Elazığ merkeze verilmeye başlanmıştır. Gelinen aşamada, şehre bu güne kadar yaklaşık 13 milyon metreküp su verilmiştir. Biriktirilen bu suyun bir milyon metreküpü, kullanılamayan ölü hacim olduğu, barajda yapılan enjeksiyon çalışmalarının başarısı için, suyun daha alt kotlarda tutulması gerekliliği ile Palu ilçesine ait bahçelere verilen kadim su hakkı, buharlaşma, şehir içi şebekede ki kayıp kaçak miktarları vb. hususlar dikkate alındığında, yapılan yatırımın veya projeden kaynaklı yaşanan bir olumsuzluk, uğursuzluk, beceriksizlik, iş bilmezlik söz konusu olmayıp, Elazığ ilimizin yaşadığı bu zor sürecinde, mevcut imkanlar çerçevesinde gerekli katkıyı sunmak için, ortaklaşa alınan doğru bir kararın neticesidir. Şimdi, eleştiri sınırlarını aşarak ahkâm kesenlere şunu sormak isteriz; Elazığ ilimiz şu büyük afeti yaşadığı süreçte, vatandaşlarımızın içinde bulunduğu o zor ve meşakkatli ortamda, her zaman vatandaşımızın yanında ve yararına olacak işler yapmayı şiar edinmiş bir kurum olarak DSİ, o ortamda barajın,  tam dolu kapasiteye ulaşıp işlevsel hale gelinceye kadar suyun verilmemesi noktasında bir tavır içine girmesi halinde, olacak değerlendirmeleri kamuoyunun takdirlerine arz ediyoruz.”

“Su Miktarı Dikkate Alınarak Gerekli Uyarılar Yapılmış Ve Suyun İsraf Edilmeden Kullanılması Yönünde Açıklamalarımız Olmuştur. “

Barajdaki su miktarı göz önüne alınarak gerekli uyarıların yapıldığının kaydedildiği açıklamada , “  Elazığ Merkez (Beldeler dahil) tahmin edilen 2020 yılı nüfusu olan 467.557 (mevcut nüfus: 440.513) kişi için yıllık su ihtiyacı 36,21 milyon metreküp, Palu ve Kovancılar içme suyu ihtiyacı 1,42 milyon metreküp olmak üzere toplam 37,63 milyon metreküp iken, uzun yılların ortalamasına göre baraj depolama kapasitemiz ise 56,65 milyon metreküp ve inşaatına başladığımız Tarhana Regülatörü İletim Tüneli İnşaatının bitiminde ise kış aylarında aktarılacak 6,38 milyon metreküp suyu dikkate aldığımızda toplam suyumuz ise 63,03 milyon metreküp olmaktadır. Bu kapasite ise, hâlihazırda ihtiyaç duyulan suyun yaklaşık 1,7 katıdır. Şu unutulmamalıdır ki, bu tür projeler hazırlanarak hayata geçirilirken geçmişten günümüze kadar geçen 30-40 yıllık su ölçüm verileri dikkate alınarak uzun yılların ortalaması olan veriler dikkate alınarak hesaplar yapılır. Ayrıca 2020 ve 2021 yıllarında, bir önceki yıl ve uzun yılların ortalamasına göre %40’a varan bir yağış azlığı da malumdur. Ayrıca bu durum öngörülmeyen bir durum olmayıp, kış periyodunun bitiminde yaklaşık 5 ay öncesinde baraj rezervuarındaki su miktarı dikkate alınarak gerekli uyarılar yapılmış ve suyun israf edilmeden kullanılması yönünde basına da yansıyan açıklamalarımız olmuştur. Yani Hamzabey (Baltaşı) Barajı işletmesi, yukarıda izah edilen zorunlu ve ortaya çıkan olağanüstü deprem şartları nedeniyle ortaya çıkan doğal bir sonuç olup, yağış periyoduna girilmesi ve beklenen yağışların olması halinde su temininde ciddi sıkıntıların yaşanmayacağı öngörülmektedir. Ayrıca, hâlihazırda söz konusu tesisler tam kapasite devreye alınmadığı için, geçmişte su temini için kullanılan kaynaklar aktif olup, devreye alınması ve ilave tedbirler alınmak suretiyle belediyemiz tarafından önemli su sıkıntısı yaşanmadan sürecin atlatılması mümkün olabilecektir. “denildi.

Kaynak:Yeni Ufuk

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN