• Haberler
  • Ekonomi
  • 'Elazığ, 2020 Yılında Alabalık Üretiminde Ülkemizde 1. Sırada'

'Elazığ, 2020 Yılında Alabalık Üretiminde Ülkemizde 1. Sırada'

Elazığ İl Tarım Ve Orman Müdürü Dr. Turan Karahan, 2020 yılında yaklaşık 23.000 ton alabalık üretimi ile ülkemizde 1. Sırada yer alan Elazığ'ın su ürünleri tesislerinin tamamında alabalık yetiştiriciliği yapıldığını ifade etti.

“1500 KİŞİYE İŞ İMKANI SAĞLANMIŞTIR”

Elazığ İl Tarım Ve Orman Müdürü Dr. Turan Karahan, Elazığ ilinin üç tarafı baraj gölleriyle çevrili olup, doğal ve baraj gölü alanı itibariyle çok büyük su potansiyeline sahip olduğunu belirterek, "Toplam 100 bin hektarı geçen ve balık yetiştiriciliği için önemli büyüklükte olan; Keban, Karakaya, Kralkızı, Kalecik, Özlüce, Pembelik, Tatar, Beyhan Baraj gölleri ile Hazar Gölünün, İlimiz sınırları içerisinde kalan kısmının toplam yüzey alanı 68.011 hektardır. Elazığ İlinde bulunan 161 adet alabalık tesisinin yetiştiricilik kapasitesi 35.705 ton ve yavru üretim kapasitesi 183 milyon adettir. Elazığ İlinde 7 adet kuluçkahane bulunmaktadır. İlimizden çoğu Avrupa ülkeleri olmak üzere yıllık yaklaşık 3.270 ton ihracat yapılmakta, ülkemiz ve ilimiz ekonomisine ortalama 98.000.000 TL.katkı ile 1500 kişiye iş imkanı sağlanmıştır. 2020 yılında yaklaşık 23.000 ton alabalık üretimi ile ülkemizde 1. Sırada yer alan Elazığ'da  su ürünleri tesislerinin tamamında alabalık yetiştiriciliği yapılıyor" dedi.

“YENİ MÜRACAATLAR ALINMAYA DEVAM ETMEKTEDİR”

Ağ kafeslerine de değinen Karahan, "Elazığ İlinde ilk ağ kafes işletmesi, 1996 yılında Keban 3. Bölge Taşkırma Mevkiinde 10 ton/yıl kapasitede kuruldu.Ağ kafes işletmeleri Karakaya Baraj Gölünün 8, 9 ve 10. Avlak Sahası ile Keban Baraj Gölünün 2, 3 ve 6. Avlak Sahasında faaliyet göstermektedir. Yetiştiriciliğe yeni açılmış olan Özlüce Baraj Gölü için ağ kafeslerde alabalık yetiştiriciliği için 4 adet tesis ön izin almış olup, yeni müracaatlar alınmaya devam etmektedir. Karakaya Baraj Gölü 10. Avlak Sahası dışında kalan işletmelerde, su sıcaklığı yaz mevsiminde 30 oC'ye kadar çıktığı için periyodik yetiştiricilik yapılmaktadır. Periyodik yetiştiricilik yapan işletmelerde, kasım ayında su sıcaklığının 18 oC'nın altına düşmesiyle kafeslere stoklanan 5 g ve daha büyük yavrular, sonraki yılın haziran ayında su sıcaklığının 20 oC olmadan pazara sunulması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme