Elektrik Faturalarında Yeni Dönem

Aksa Elektrik, 'Kademeli Elektrik Tarifesi' hakkında abonelerini bilgilendiriyor

PAYLAŞ
Harput Sancak Haber - Harput Sancak Haber

Enerjinin verimli kullanımını desteklemek, tasarruf bilincini yaygınlaştırmak ve enerjiyi daha az tüketen mesken abonelerinin faturalarının bu kapsamda düzenlenmesini sağlamak amacıyla 1 Ocak 2022 tarihi itibarıyla “Kademeli Elektrik Tarifesi” Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yürürlüğe girdi.
EPDK’nın kararı kapsamında, mesken tek zamanlı alçak gerilim abonelerinin elektrik tüketimleri, kurum tarafından 2022 yılı ocak ayında belirlenen kademeli tarife birim fiyatları üzerinden faturalandırılacak. Türkiye genelinde 38 milyon haneyi ilgilendiren karara yönelik Aksa Elektrik, yeni elektrik tarifesi ve hesaplama yöntemi hakkında abonelerini bilgilendirdi.

Kademeli Elektrik Tarifesi, günlük ortalama 5 kWh tüketime kadar olan mesken elektrik tüketimlerinin düşük kademe birim fiyatından, günlük ortalama tüketimi 5 kWh üstünde kalan kısım için ise yüksek kademe birim fiyatından faturalandırılmasını sağlayacak. 2022 yılının ocak, şubat ve mart aylarını kapsayan birinci çeyrek döneminde, 38 milyon hane için günlük ortalama tüketimi 5 kWh’ye kadar olan tüketimler, kilovatsaat başına vergiler hariç 1,24 TL’den faturalandırılacak. Bu kapsamda, günlük ortalama tüketimi 5 kWh’nin üstünde kalan her kilovatsaat tüketim için uygulanacak birim fiyat ise yine vergiler hariç 1,68 TL olacak. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) kararı ile Kademeli Elektrik Tarifesi,  mesken tek zamanlı alçak gerilim abone grubundaki 38 milyonun üzerindeki hane için 1 Ocak 2022 itibarıyla otomatik olarak uygulamaya geçirildi. 

Yeni tarife 1 Ocak 2022 tarihi itibarıyla gerçekleşen tüketimleri kapsıyor. Buna göre, ilk okuması aralık 2021 ve son okuması ocak 2022 olan bir mesken tek zamanlı alçak gerilim abone grubunun aralık 2021 dönemine ait tüketimleri aralık 2021 fiyatı ile, ocak 2022 dönemine ait tüketimleri ise ocak 2022 dönemi fiyatlarına göre belirlenerek faturalandırılıyor. 

Elektrikte az tüketen daha düşük ödeyecek

Aksa Elektrik’ten yapılan bilgilendirmeye göre, “1 Ocak 2022 tarihinden itibaren günlük 5 kWh altında kalan tüketimler için farklı, üstünde kalan tüketimler için farklı birim fiyat belirlenmesi yöntemi ile ‘Kademeli Elektrik Tarifesi’ uygulanmaya başlandı. Bu tarife, sadece mesken tek zamanlı alçak gerilim abone gruplarını kapsıyor. Bu abone grubunun dışında kalan Mesken Orta Gerilim, Mesken Çok Zamanlı, Ticarethane, Tarımsal Sulama veya Sanayi grubu abonelerinde Kademeli Elektrik Tarifesi uygulaması olmayacak” ifadesine yer verildi.

Kademeli Elektrik Tarifesi, mevcut elektrik faturalarında; ‘’Düşük Kademe’ ve ‘Yüksek Kademe’ olmak üzere iki ayrı kalemde ele alınıp belirtilirken, kademeli tüketim bilgisi ise ‘Enerji Bedeli’ kısmında ayrıca yer alacak.

Kademeli elektrik faturaları nasıl hesaplanıyor?

Yeni tarife ile fatura hesaplaması yapılırken günlük 5 kWh’ye kadar olan tüketimler için düşük kademe birim fiyatı uygulanıyor. 5 kWh üstünde kalan tüketimlerde ise, ilgili fatura dönemindeki toplam tüketimden düşük kademe tüketim miktarı çıkartılıyor ve kalan kısım ise yüksek kademeden hesaplanarak faturaya yansıtılıyor. 

EPDK Yönetmeliği gereği elektrik sayaçları ortalama 25-35 gün arasında okunarak, aylık toplam tüketimin okuma gün sayısına bölünmesi ile ortalama günlük tüketim miktarı belirleniyor. 

Vergi ve fonlarda değişiklik 

Resmî gazetede yayınlanan kanun kapsamında, elektrik faturalarında yer alan TRT Payı ve Enerji Fonu kalemleri de 1 Ocak 2022 tarihi itibarıyla kaldırıldı. Bu tarihten sonra düzenlenen elektrik faturalarına herhangi bir şekilde bu bedel yansıtılmayacak. 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN