ELMÜTDER Başkanı Ayaz: 'İnşaat Sektörü Zor Durumda'

Elazığ İnşaat Müteahhitleri Derneği (ELMÜTDER)Başkanı Miraç Ayaz, son 1 yıldır döviz kurundaki ciddi yükseliş, enerji maliyetlerinin artması her sektörü olumsuz yönde etkilediği gibi inşaat sektörünü de büyük sıkıntıya ittiğini söyledi.

PAYLAŞ
Harput Sancak Haber - Editör

Elazığ İnşaat Müteahhitleri Derneği (ELMÜTDER)Başkanı Miraç Ayaz, inşaat sektörünün, alt sektörleriyle birlikte istihdamın öncüsü olduğunu hatırlatarak “Maalesef meslektaşlarımız, öngörülemeyen, yüksek ve kontrolsüz fiyat artışlarından dolayı işe başlayamıyor, devam etmekte olanı da bitirmekte zorlanıyor. Hem kamu müteahhitleri hem de özel sektöre iş yapan müteahhitlerimizin tamamı için aynı durum söz konusu” dedi.

Ülkemizde son 1 yıldır döviz kurundaki ciddi yükseliş, enerji maliyetlerinin artması her sektörü olumsuz yönde etkilediği gibi inşaat sektörünü de büyük sıkıntıya itti.

Elâzığ İnşaat Müteahhitleri Derneği (ELMÜTDER)olarak üye sorun ve talepleri ile yakından ilgilendiklerini belirterek “Zaman zaman üye ziyaretleri gerçekleştirerek sorunları yerinde görüp dinliyoruz. üyelerimizin direk bize aktardığı sorun ve taleplerle yakından ilgileniyoruz.
Şehrimizde inşaat sektörü maliyetlerin sürekli artması karşısında ne yapacağını şaşırmış durumda. Bugün sattığı ürünün fiyatlarının bir gün sonra zamlı olarak fiyatlara yansıması karşısında çaresiz kalıyor.

Elazığ’da son yıllarda yoğun bir konut üretimi yapılmasına rağmen fiyatlar hala yüksek. Bunun en büyük nedeni inşaat girdi maliyetlerinin artması.

Geçen yıl demirin tonunun 7 bin lira iken, bugün 15 bin liraya, 30 lira olan 50 kilogramlık bir torba çimentonun 85 bin liraya, 25 kilosu 25 lira olan bir torba kirecin de 30 liraya yükseldiğini belirten Başkan Ayaz, fiyatların sürekli değişmesi nedeniyle müşterilerine günlük fiyat veremediklerini söyledi.

3+1 konut fiyatlarının geçen yıl 400-500 lira iken bu yıl 1 milyon liranın üzerine çıktığını, bunun en büyük nedeninin arsa fiyatları ile inşaat maliyetlerdeki artış olduğunu belirten ELMÜTDER Başkanı Miraç Ayaz, buna son aylarda döviz ve akaryakıta gelen zamlarla birlikte demir, çimento gibi önemli inşaat malzemelerinin de eklenmesi olduğuna dikkat çekti.
Fiyat artışları ile birlikte tüm sektörlerin zor günler yaşadığını, daralan piyasaların mutlaka açılması için hükümetin fiyatların dengeleyip, enflasyonu aşağıya çekmesi gerektiğini belirten Başkan Ayaz yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Son aylarda enerji fiyatlarının artması, döviz kurundaki ciddi yükselişle birlikte iğneden ipliğe tüm ürünlerin fiyatı ikiye katlandı. Bu da doğal olarak inşaat sektörüne de yansıdı. Tüm piyasaların lokomotifi inşaat sektörüdür. İnşaat sektörü ne kadar canlı olursa, tüm piyasalar bundan olumlu etkilenir ve herkesim iş yapar, üretim yapar. Ancak inşaat sektörünün durması demek, tüm sektörün durması, iş yapamaması anlamına geliyor.

Konut fiyatlarının bu kadar ciddi oranda artması halkın konut almasını zorluyor. Bu kadar yüksek bir rakama da konut almak isteyen dar gelirlilerin bütçelerini zorluyor. Bankalardaki konut kredi faizlerinin yükselmesi de satışları olumsuz yönde etkiliyor. Tek maaşla krediyle konut almak artık hayal. Tabi gönlümüz ister ki konut fiyatlarının düşmesi ve herkesin başını sokacak bir evi olması. Ama bunun için önce Elazığ’da arsa fiyatlarının düşmesi, sonra da inşaat maliyetlerinin aşağıya çekilmesi. Yoksa bu gidişle herkes konut alamayacak, yapılan konutlarda satılamayacak. Bu durum da tüm inşaat sektörüne büyük darbe vuracaktır ifadelerini kullandı.

Bülten

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN