Endeksler de Türkiye

Doğru Parti Genel Başkan Yardımcısı Cezmi Orkun Siyasi Gündemle İlgili Açıklamalarda bulunuyor

Değerli vatandaşlar, küresel güçler orta doğu ülkelerini aynı anlayış etrafında toplamak amacıyla İslam lideri olarak seçtikleri sümüklü hoca ile Vatikan devlet başkanı sıfatını taşıyan Papa 2.Jean Paul “dinler  arası diyalog ve hoşgörü” adı altında 1998 yılı şubatında bir araya getirdiler. Bu amacın gerçekleşmesi için siyasal temsilci olarak da AKP desteklendi. Sonuç ortada, sümüklü hoca ile AKP, devleti ele geçirme savaşına girdi. Olan ülkemize oldu.

Hasta bir insanın doktora, adli sorunu olan bir insanın avukata ihtiyaç duyduğu gibi toplumumuzun her bir ferdi de eşitlik ilkesi çerçevesinde Anayasamız gereği refah ve huzurun temini için devletine ihtiyaç duyar. Ancak yukarıda da belirttiğim üzere bu kavga sonucu kurumlar çökertildi, kurallar çökertildi ve haliyle devlet çökertildi. Günümüzde ki devlet yapısı parti devletine dönüştürüldü. Dolayısıyla toplumun beklentileri karşılıksız kaldı. 
  
Değerli vatandaşlar, özellikle son yıllarda yargı, yasama ve yürütmenin tek kişiye bağlı hale gelmesi ve beraberinde sorunların çözümsüzlüğü durumu sosyal, siyasal ve ekonomi ölçeğinde her alanda kendini göstermiştir. DOĞRU PARTİ olarak birçok yazı ve konuşmalarımızda bahsettiğimiz bu durumu (ki, iktidar yanlıları, olumsuzlukları haklı çıkarmak için, dış ülkeleri örnek göstererek haksız kıyaslamalar yapmaktadırlar), bir de dış ülkeler ve araştırma kuruluşlarının ülkemizi nasıl değerlendirdiği konusunda, yaptığım araştırmalar ne yazık ki düşüncelerimizi haklı çıkarmıştır. Bunlardan bazılarını sizlerle paylaşmak istiyorum.
•    World Justice Project’in 2020 endeksine göre 2020  yılında hukukun üstünlüğü konusunda 128 ülke arasından 117’inci olan ülkemiz, 2021 endeksinde ise 139 ülke arasından 133. Sırada yer aldı.
•    Türkiye yolsuzlukla mücadele konusunda ise 134 ülke arasında 69. sırada yer aldı.
•    Türkiye, gelir grubuna göre ülke sınıflandırmalarına bakıldığında ise orta üst gelir grubundaki 40 ülke arasında 38. sırada yer aldı.
•    Ülke içindeki şiddet ve suç seviyeleri, ülke içindeki ve dışındaki askeri harcamalar ve savaş faktörleri dikkate alınarak 2019 yılında yayınlanan BM Küresel barış endeksinde Türkiye 163 ülke arasında 152.sırada 3015 puanla yer aldı.
•    Ipsos global tüketici güven endeksinin 2021 yılı için %48.5 olarak açıkladı. Bir ülkede alım gücü olan vatandaşların, o ülke ekonomisine duyduğu güveni ortaya koyan sonuçlarına göre %35 barajının altında sadece Türkiye ve Güney Afrika var. 
•    EIU tarafından hazırlanan Demokrasi Endeksi’nde Kamuoyunun hükümete güvenindeki zayıflama sonucu ülkenin puanı 2021 yılında 4.35’e geriledi. Son yıllarda hem siyasi hem de demokratik bir buhran içerisinde olan Türkiye, İngiltere merkezli The Economist’in demokrasi raporundan sonra İsveç merkezli V-Dem’in 2021 demokrasi endeksinde ise, 179 ülke arasında 149. sırada olup demokrasisi en kötü 30 ülke arasında yer almıştır.
•    V-Dem 2021 raporuna göre, Türkiye 2020 yılında 0.11 endeks puanına kadar geriledi ve son 10 yılda en çok otokratikleşen 10 ülke arasında 3.sırada yer aldığı belirtildi.
•    BM, ‘Dünyanın En Mutlu Ülkeleri’ 2022 yılı raporuna göre Türkiye bir önceki yıla göre 8 basamak gerileyerek 112. Ülke oldu.
•    Berlin merkezli Uluslararası Şeffaflık Örgütü, 2021 Yolsuzluk Algıları Endeksi'ne göre, Türkiye 38 puanla 180 ülke arasında 96. sırada yer alırken, ayrıca 38 OECD ülkesi arasında 37. sırada yer alıyor. 
•    2021 Ekim’de Türkiye Ürdün ve Mali’yle birlikte kara para aklama ve terörizmin finansmanının engellenmesinde yetersiz kaldığı gerekçesiyle, 1989 yılında G-7 Paris Zirvesi sonrası kurulan FATF(Mali Eylem Görev Gücü) tarafından GRİ listeye alındı. 
•    17.Haziran.2022 Birleşmiş UNHCR(Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği), mültecilerle ilgili yayınladığı “Küresel Eğilimler 2021” raporunda, Türkiye nüfusunun her 28 kişiden birinin Suriye vatandaşı olduğu belirtildi. 
•    Türkiye işsizlik oranı, 24 ülke arasında %10.9 oranı ile 21.sırada yer aldı.
•    ABD araştırma şirketi Gallup, “dünyanın duygu durumu” araştırmasına göre, Türkiye;
Öfke duygusunun en çok yaşayan ülkeler arasında Irak’tan sonra 2. oldu. 
    En stresli ülkeler arasında da 4. sırada yer aldı. 
Hayattan en az keyif alan 2.ülke olarak sıralandı. 
En az gülümseyenler’ endeksinde ise 1. oldu. 
•    World Inequality Lab tarafından hazırlanan 2022 Dünya Eşitsizlik Raporuna göre, Türkiye’de bir önceki yılda, nüfusun en çok kazanan %10’unun yıllık ortalama geliri, en az kazanan %50’lik kesimden 23 kat fazla. Bu skorla Türkiye, dünyada gelir dağılımının en eşitsiz olduğu ülkeler arasında yer alıyor.
Değerli vatandaşlar, yukarıda bir kısım endeksleri açıkladım. Tüm endekslerde farklı alanlardaki gerileme nedenlerini görmeliyiz. Yolsuzluk konusunda uçuruma yuvarlanmış ve GRİ listeye alınan Türkiye’yi yöneten saray ve eşrafı halkına ve dünyaya yaşattığı güven kaybı nedeniyle, ekonomik yaptırımlar ile yatırım ve kredi temini konularında zorlanmaktadır.

AKP iktidarı, 17-25 Aralık yolsuzluk dosyalarını kapatması, OHAL ve sonrası rüşvetin yaygınlaşması, mafyanın güvenlik güçleri ve siyasilerle ilişkileri, bakanların mafyayla görüntü vermesi, hesap verilebilirlik, şeffaflık ve denetleme ilkelerinin ortadan kalkması, Türkiye’nin kısa sürede Doğu Avrupa ülkelerinin gerisine düşmesine ve otoriterlik, yolsuzluk ve iç karışıklıklarla anılan Orta Doğu ülkelerinin seviyesine inmesine yol açmıştır.

Değerli vatandaşlar, AKP yönetimi, hemen hemen her alanda akıl ve bilimden uzak uygulamaları ve ben yaptım oldu anlayışıyla sorunların azalmadığını, milli ve dini duygular üzerinden yapılan algılarla sorunların çözülmediğini, günü birlik söylemlerle kaybedilen güveni tesis edemediğini gördü ve şimdi de millete sabredin diyerek 2023 yılını işaret etmektedirler. Ben de T.C vatandaşı olarak kendilerine yirmi yılda yapmadığınızı bir yılda mı yapacaksınız diye soruyorum. Cevap veremezler biliyorum, bu parti devletinde vatandaş ve ülkemiz geleceği yok. Tek düşünceleri varsa yoksa rant ve milleti sömürmeye devam etmek. Geçmişleri ve yaptıklarına bakın ve ülkemizin geleceğini karartan bu gerici eylemleri tersine çevirmek için mücadele edin. Aksi durumda yarın çok geç olacaktır. İnadına değil inandığının yanında yer al ki kazanan ülkemiz ve milletimiz olsun.
Selam ve Saygılarımla

Cezmi Orkun
Doğru Parti Genel Başkan Yardımcısı
(Enerji, Tabii Kaynaklar ve Madencilik Politikaları Başkanı)
 

Bakmadan Geçme