• Haberler
  • Ekonomi
  • Enflasyon Düzeltmesi Ve Vergi Kanunlarındaki Son Değişiklikler

Enflasyon Düzeltmesi Ve Vergi Kanunlarındaki Son Değişiklikler

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği Elazığ tarafından düzenlenen toplantıda 'ENFLASYON DÜZELTMESİ VE VERGİ KANUNLARINDA Kİ SON DEĞİŞİKLİKLER' konuşuldu.

Toplantıya,  MÜSİAD Üyesi,E. Vergi Başmüfettişi, Yeminli Mali Müşavir Oktay GÖKTÜRK katıldı.
Göktürk; Vergi Usul Kanununun mükerrer 298. maddesinin (A) fıkrasında enflasyon düzeltmesi, "mali tablonun ait olduğu tarihteki satın alma gücü cinsinden hesaplanması" şeklinde tanımlanmıştır. Enflasyon düzeltmesi, mali tablolarda yer alan parasal olmayan kıymetlerin Türk Lirası değerlerinin, tablonun ait olduğu tarihteki değerine yükseltilmesine ilişkin bir işlem olup diğer bir ifadeyle, parasal olmayan kıymetlerin enflasyon düzeltmesinde dikkate alınacak tutarlarının düzeltme katsayısı ile çarpılması suretiyle malî tablonun ait olduğu tarihteki satın alma gücü cinsinden hesaplanmasını ifade etmektedir. dedi.

31.12.2023 tarihli mali tablolar, enflasyon düzeltmesi şartlarının oluşup oluşmadığına bakılmaksızın enflasyon düzeltmesine tabi tutulacaktır. Enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan kar/zarar farkı geçmiş yıllar kar/zararı hesabında gösterilir ve bu şekilde tespit edilen geçmiş yıl karı vergiye tabi tutulmaz, geçmiş yıl zararı zarar olarak kabul edilmez.Düzeltme işlemleri 2023 yılı için vergilemeye yol açmayacak, ancak düzeltilen parasal olmayan kalemler 2024 ve sonraki yıllarda düzeltilmiş değerleri üzerinden dikkate alınacaklarından, 2024 ve takip eden yıllardaki hesaplanacak vergiye etki edecektir. 2023 dönemine ilişkin düzeltmeyle birlikte 2024 yılından itibaren yapılacak düzeltme işleminde enflasyon düzeltme farkları gelir tablosu ile ilişkilendirilerek vergi matrahını doğrudan etkileyecektir.Özkaynakları güçlü olan kurumlarda enflasyon düzeltmesi dönem karını ve kurumlar vergisi matrahını azaltacak, daha çok yabancı kaynakla finanse edilen özkaynakları zayıf olan kurumlarda ise enflasyon düzeltmesi karı ve kurumlar vergisi matrahını artıracaktır. Tabi ki bu tespit bir genelleme olup asıl sonuç düzeltmeye tabi parasal olmayan kıymetlerin düzeltme tarihleri dikkate alınarak bulunacak düzeltme katsayılarına göre değişebilecektir.Stokların enflasyon düzeltmesine tabi tutulmasının, dönem karını artırıcı etkisi olmakla birlikte, bunların enflasyon düzeltmesi sonucu oluşan maliyet değerleri ile satışa konu edilmesi dönem karını azaltıcı etkisi olacaktır.Dolayısıyla enflasyon düzeltmesi daha az vergi ödeneceği anlamına gelmediği gibi bazı işletmelerde daha fazla vergi ödenmesine yol açabilecek olup düzeltmenin vergisel etkisi işletmelerin yapısına göre farklılık gösterecektir. Dedi.

Sonuç olarak; 2024 hesap dönemi ilk geçici vergi döneminden itibaren, enflasyon düzeltmesinden kaynaklı düzeltme farkları vergi hesabında dikkate alınacağından, özkaynağı güçlü, parasal olmayan aktif varlığı daha düşük olan işletmelerde zarar artırıcı sonuç doğuracak, vergi matrahları fark kadar azalacaktır.Buna karşılık parasal olmayan aktif varlıkları güçlü, finansmanını borçlanma ile yapan, özkaynağı düşük işletmelerde ise, enflasyon düzeltmesi kar artırıcı sonuç doğuracak, vergi matrahlarını artıracak ve ilave vergi hesaplamaları gerekecek ve öz kaynakları düşük, yatırımlarını yeni borçla finanse eden reel sektör, 2024 ve 2025 yıllarında enflasyon düzeltmesi nedeniyle, henüz gerçekleşmemiş kazançları üzerinden vergi ödemek zorunda kalacaklar, enflasyon düzeltmesi, reel sektöre 2024 ve 2025 yıllarında ilave bir vergi maliyeti getirecektir. İfadelerini kullandı. Toplantı soru ve cevaplarla devam etti.
 

Bakmadan Geçme