Her Derde Deva Otlar!

Doğada yetişen ve kolayca erişebileceğimiz birçok faydası bulunan yabani otları sizler için derledik.

Yağmurlu havaların devam etmesi ile birlikte yabani otlarda doğada yetişmeye devam ediyor. Çoğu insanda bu otların faydalarını bilerek doğadan toplayarak hem yemeklerini yaparak hem de çiğ olarak tüketiyorlar.

“MADIMAK OTU NEDİR?”
Kuzukulağıgiller familyasından olan ve toprak üstünde yatık sürgülü bir gövdeye sahip olan madımak bitkisi, yenilebilen otsu bir bitki türüdür şeklinde cevaplanır. Yayvan olarak büyüyen odunsu gövdesi ile tanınan bitki, ufak pembe çiçekler açar ve sebzenin çiçek açmayan toprak üstündeki yeşil gövde kısmı tüketilir.

Yaklaşık olarak 4-5 cm boyu ile kızıla çalan yeşil bir renge sahip olan gövdesi ile yemeklerde kullanılan bitki, özellikle köy mutfağında zengin bir yemek çeşidi olarak bilinir. Çeşitli yörelere bağlı olarak ismi ve yemekleri değişen sebze, günümüzde pazarlarda oldukça rağbet görmektedir.

Latince adı Polygonum Cognatum olan madımak otunun, yöreye bağlı olarak birçok farklı isim aldığı görülür. İç Anadolu yöresinin farklı bölgelerinde keçimemesi, kuşekmeği, çoban ekmeği, söğüt otu, badıma, madımalak isimleri ile anılan sebzenin isminin Ermenice‘den geldiği bilinir. Günümüzde halk ağızında madımak pancarı adıyla da anılan sebzenin ismi, yöreye bağlı olarak ufak değişiklikler gösterebilir ve farklı türleri de madımak ismiyle anılır.

MADIMAK OTU FAYDALARI
•    Antioksidan kaynağıdır.

•    Sindirim sistemini rahatlatır.

•    Bağışıklık sistemini güçlendirir.

•    İdrar yolu enfeksiyonuna karşı korur.

•    İltihaplanma etkilerini hafifletir.

YEMLİK OTU
Yemlik otu, dağlarda, çayırlarda, tarlalarda kendiliğinden yetişen bir ot türü. İç Anadolu başta olmak üzere Marmara'dan Karadeniz Bölgesi'ne dek çeşitli bölgelerde yetişebiliyor, birçok hava şartına uyum sağlayabiliyor. Genelde sarı çiçekleriyle bilinen yemlik otu, türüne göre mor-pembe arası bir renkte çiçeklere de sahip olabiliyor.

Özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde sıkça yemeği yapılan yemlik otunun, kökünden çiçeğine dek her yeri yemeklerde değerlendirilebiliyor, afiyetle tüketiliyor.

YEMLİK OTUNUN FAYDALARI NEDİR?
İçinde bolca demir bulunduğundan kansızlık sorununa çözüm olabiliyor.

A, B2, B6 ve C vitaminleri bakımından zengin olduğundan bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hastalıklara karşı vücudu koruyor.

İçindeki A vitamini göz sağlığını da destekliyor, gece körlüğü gibi sorunların üstesinden gelmede yardımcı oluyor.

Taze taze tüketildiğinde sindirim sisteminin düzenli çalışmasına destek oluyor.

Sindirim sistemini düzenlediği gibi iştah açıcı etkiler de gösteriyor, kilo almada sorunu olanlara çare oluyor.

İçindeki kalsiyum ve A vitamini sayesinde kemiklerin güçlenmesine destek oluyor.

B vitaminin etkisiyle saç ve tırnak gibi vitamin eksikliğinden sorun yaşanan bölgelerdeki sorunları gideriyor, saç ve tırnak sağlığını koruyor.

Açık yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı oluyor.

Düzenli tüketildiğinde cildin daha ışıl ışıl olmasını sağlıyor, sivilce izlerinin, lekelerin geçmesine destek veriyor.

  Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor.

Tansiyonu düzenliyor, özellikle yüksek tansiyonu normal seviyelere indirmede önemli etkilerde bulunuyor.

HARDAL OTU
Turp familyasından olan hardal otu, boyu 50 cm’ye kadar uzamaktadır. Bu otun yaprakları tüylüdür ve beyaz renkte veya sarı renkte çiçek açar. Dört köşeli, küçük ve sivri meyveleri tıp dünyasında kullanılmaktadır. Hardal otunun meyvesi çok küçüktür.

Çiçekleri genellikle beyaz, açık kırmızı ve sarı renktedir. Hardal otu tohumunda eterik yağ bulunmaktadır. Akdeniz iklimini seven bu otun ana vatanı Amerika Birleşik Devletleri’dir. Burada yerli halk tıbbi amaçlı kullanmaktadır. Amerika’da yüzyıllar boyu tıbbi amaçlı kullanılmıştır. Sağlık açısından çok faydalı olan bu bitki oldukça pahalı bir bitkidir. Ülkemize yurt dışından gelen hardal otu bitkisel tedavi kategorisinde kullanılmaktadır.

Hardal otu nedir, faydaları nelerdir?

Tıp dünyasında kullanılan ve sağlık için faydalı olan hardal otunun birçok faydası vardır. Bu faydaları şu şekilde sıralayabiliriz:

* Sindirim sisteminin çalışma fonksiyonunu düzenler. Yiyeceklerin kolay sindirilmesini sağlar ve bu şekilde vücudun rahatlamasını sağlar.

* Sindirim sisteminin başlangıç noktası olan midenin çalışma fonksiyonunun artırır. Mide ve bağırsağın yiyecekleri sindirmesine yardımcı olmaktadır. Zararlı atıkların rahat bir şekilde vücuttan atılmasını sağlar.

* Sindirim sisteminin yanı sıra üst solunum yolları için de faydalıdır.

* Göğsü yumuşatır ve nefesi açar ve akciğerin rahat nefes almasını sağlar. Nefes alıp vermeyi kolaylaştırır.

* Kan dolaşımı ve sinir sisteminin fonksiyonel özelliğini düzenler. Vücutta birikmiş olan zararlı toksinleri ve iltihabı vücuttan dışarı atar. Vücutta zararlı toksinlerin ve iltihabın birikmesini önler.

* İçeriğindeki selenyum vücudu temizler ve vücudun daha sağlıklı olmasında önemli rol oynar.

•Kan yapıcı olması ve aynı zamanda A vitamini barındırması nedeniyle göze faydalıdır. Gözün görme fonksiyonunu artırır ve iltihap giderir. İnce damarlardaki kanın akışkanlığını artırır ve bu sayede kan dolaşımı artar.

* Kılcal damarları temizler ve iltihabın oluşumunu engeller. Damar sağlığı için de oldukça faydalı bir bitkidir.

* Sinir sistemini yumuşatır ve teskin edici özelliğe sahiptir.

* Hardal otunun diğer bir faydası ise kan yapısı özelliğe sahip olmasıdır. Kandaki alyuvarların sayısını artırarak kanın akışkanlığını ve özelliğini artırır. Hardal otu bitkisinin içeriğinde potasyum, magnezyum, kalsiyum ve fosfor gibi faydalı mineraller bulunmaktadır.

* Hardal otunun içinde selenyum ve potasyum bulunur. Bu iki madde vücuttaki zararlı toksinleri dışarı atar. Vücuda dinçlik verir ve hastalıklara karşı savunma mekanizmasını güçlendirir.

* İçeriğindeki kalsiyum nedeni ile kemik ve eklem sağlığı için oldukça faydalıdır. Kemik gelişiminde kullanılan bir bitkidir.

Madımak (Kuşekmeği): Böbrek taşı düşürmeye, idrar söktürmeye ve iltihaplanmayı gidermeye yardımcı olur.

Bingöl Çiğdemi: Solunum yolu hastalıklarına, öksürüğe ve boğaz ağrısına iyi gelir.

Elazığ Hatmi: Mide ve bağırsak hastalıklarına, kabızlığa ve ishale iyi gelir.

Ac Halısemı: Yara iyileştirmeye, ağrı kesici ve iltihap giderici olarak kullanılır.

Boz Çörek Otu: Sindirim sistemini düzenlemeye, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.

Melisa, Adaçayı, Kekik, Lavanta ve Gülhatmi gibi tıbbi ve aromatik bitkiler de Elazığ'da yetişen şifalı bitkiler arasında yer alıyor.

Bakmadan Geçme