'Hocam, Efsane Bir Duygu Yaşattığınız İçin Sağ Olun.'

Çanakkale İlimiz Biga Ortaokulu Bilim Uygulamaları dersinde 7/F Sınıf Öğretmenleri Elif BEYAZ rehberliğinde Türkiye'ye örnek olacak bir çalışmayla fark yarattılar.

PAYLAŞ
Youtube Kanalı VİDEO
Harput Sancak Haber - Harput Sancak Haber

Çanakkale İlimiz Biga Ortaokulu Bilim Uygulamaları dersinde 7/F Sınıf Öğretmenleri  Elif BEYAZ rehberliğinde Türkiye’ye örnek olacak bir çalışmayla fark yarattılar.

Okul Web sayfalarında (https://bigaortaokulu.meb.k12.tr/icerikler/okulumuzda-civciv-urettik_12331587.html ) yer alan çalışmalarıyla ilgili olarak; 

“7/F sınıfı Bilim Uygulamaları dersinde Fen Bilimleri Öğretmeni Elif BEYAZ rehberliğinde öğrencilerimizin yaşayarak öğrenmelerini sağlamak, merak duygularını artırmak, çevrelerine karşı farkındalık yaratmak amacıyla 21 gün önce uygulamaya geçtikleri etkinliklerinde okulumuzda civciv ürettiler.

Öğrencilerimiz getirmiş olduğu yumurtaları kuluçka makinesine yerleştirip, haftada birkaç kez yumurtaları incelediler. Bu sayede kan damarlarının oluşumuna hatta yumurta içindeki civcivin hareketine dahi tanıklık etmiş oldular.

Öğrencilerimizde tarifsiz heyecan ve duygular yaratan bu etkinlikten dolayı öğretmenimiz Elif BEYAZ'a sonsuz teşekkür eder, öğrencilerimize de bilim yolculuklarında başarılar dileriz.” Diyorlar.

Harput Sancak Haber sitemiz olarak, Çanakkale İlimiz Biga Ortaokulu Bilim Uygulamaları dersinde 7/F Sınıf Öğretmenleri  Elif BEYAZ rehberliğinde yapılan çalışmanınfarklı okul ve kurumlarda da uygulanmasına dönük kılavuızlama yapma amaçlı aydınlanmak istedik. 

Bilim uygulamaları kapsamında yaşadıkları uygulamaya dönük, “amaç-uygulama ve sonuç ekseninde” Fen Bilimleri Öğretmeni Elif BEYAZ ile yaptığımız sohbette;

 “7/F sınıfı bilim uygulamaları dersimizde öğrencilerimin yaşayarak öğrenmelerini sağlamak, merak duygularını arttırmak, çevrelerine daha farkında bakma bilincini geliştirmek amacıyla okulumuzda civciv ürettik.

Bu etkinliği yapmaya karar vermemiz; Fen Bilimleri dersimizde Mitoz bölünme konusunu işlerken ‘’Mitoz canlılarda büyüme ve gelişmeyi sağlar. Anne karnındaki bir bebek zigot oluşumundan itibaren mitoz bölünmeyle büyüyüp gelişir.’’ Bilgisini verdikten sonra öğrencimin ‘’ Diğer canlılarda böyle mi oluşuyor öğretmenim?’sorusunu sorması üzerine gerçekleşti.

Tabi bu etkinliğimizin başarılı bir şekilde yürütülebilmesi için öncesinde öğrencilerimden bu konuda araştırma yapmalarını istedim.

Bir sonraki dersimizde yapılan bu araştırmalar üzerine konuşup bilgi paylaşımında bulunduk. Daha sonraki dersimizde herkesin bir yumurta getirmesine ( günlük yumurta olması ve dolaba konulmamış olması gerektiği belirtilerek) karar verdik.

Ben de bu süreçte İlçe tarım Müdürümüz Sayın Fevzi ATMACA ile görüştüm. Ve bu görüşme neticesinde Arabaalan köyünden okulumuza kuluçka makinesi getirildi. Kuluçka makinesinin kurulumunu Arabaalan Köyü’nden Sayın Ali KAPLAN yaptı.

Gerekli tüm bilgileri bana anlattı. Makinenin tüm ayarlarını yaptıktan sonra öğrencilerimin getirmiş oldukları yumurtaları birlikte kuluçka makinesine yerleştirdik. Böylece büyük bir heyecan ve merak yolculuğumuza başladık.

Gerçekten 21 gün sonra civciv olacak mı? 21 günlük serüvenimizin başarılı olabilmesi için tüm tedbirlerimizi aldık ve dikkat etmemiz gereken tüm kurallara uyduk.

İlk bir hafta makinenin kapağını açmadık. Yalnız her sabah ve akşam ısı ve nem kontrollerimizi aksatmadan yaptık.

İkinci haftadan sonra haftada birkaç defa yumurtalarımızı karanlıkta yumurtaya ışık tutarak inceledik. ( Bu kısım inanılmaz bir tecrübeydi.) civciv oluşumu olmayan yumurtaları ayıkladık.

Diğer yumurtalarda kan damarlarının oluştuğuna ve civcivin günden güne büyüdüğüne tanıklık ettik.

Gerçekten bu süreçte kan damarlarının oluşumunu görmek tarifsiz heyecan ve şaşkınlık yarattı.

Ardından yumurta içindeki civcivin hareket ettiğine tanıklık ettik. İnanın ben dahil hepimiz aynı anda;

-    Gördünüz mü? Diye bağırdık. O an benim ve öğrencilerimin yaşadığı heyecanın, sevincin tarifi yok.
Üçüncü haftanın sonunda nihayet beklenen mutlu sonu yaşadık.

Makinenin olduğu odanın kapısını açarken hepimiz heyecandan nefesimizi tutmuştuk. Zaten odaya girince daha makinenin kapısını dahi açmadan civcivlerimizin seslerini duyduk. Evet başarmıştık, civcivlerimiz oradaydı, çok yaramazlardı ve hiç susmadan ötüyorlardı. O an öğrencilerimin vermiş oldukları tepkileri ve gözlerindeki hissiyatı tarif etmem mümkün değil.

Gerçekten bazı anlar yaşanır, anlatılmaz, cümlesinin resmen vücut bulmuş haliydi. Özellikle yumurtadan çıkmaya çalışan civcivleri görmek tarifsizdi.

İki gün civcivlerimize okulda baktık. Ardından öğrencilerim civcivlerini evlerine götürdüler.

Bu etkinlikte beni en çok etkileyen öğrencilerimin gözlerindeki merhameti görmek oldu. Öyle şefkatle baktılar ki civcivlerine inanılmaz bir sevgi seliydi. Dedi.

Öğrencilerin yaşadıkları süreçle ilgili paylaşımlarında;
-    Canlının gelişimini takip etmek olağanüstüydü hocam, hele yumurtadaki damarlarını falan gördüğümde içimi heyecan kapladı.
-    Civcivler sanki iki günlük değil de 1 yaşında gibi hareket ediyorlar şu an. Bir de şunu keşfettim. Hayvanlar içgüdüsel olarak birbirlerine sığınıyorlar. Mesela ben bir dakika kutunun kapağını açık bırakmıştım gelince bir baktım birbirlerine yapışık gibi sarılmışlar.
-    Hocam mesela benim muhabbet kuşumun yanındaydı civcivlerin kutusu sanki birbirleri ile konuşuyormuş gibi karşılıklı ciyakladılar.
-    Hocam mesela ilk o yumurtanın içindeki damarları görünce içimden başardık dedim. Çok güzel bir his.
-    Hocam gerçekten çok şaşırdım. İlk başta damarlarını gördüğüm an yani hiç beklemiyordum böyle olacağını.
-    Hocam civcivlerin bu hızlı gelişimi mitoz sayesinde.
-    Hocam efsane bir duygu yaşattığınız için sağ olun.
-    İlk defa bu kadar yakından bir canlının oluşumunu gördüm.
-    Hocam bir canlının büyümesini izlemek çok güzel bir duyguydu. Nadir duygular teşekkür ederiz.
-    Evet yaşanması nadir anlardandı. Emekleriniz için teşekkür ederiz.Siz olmasaydınız bu duyguyu tadamayacaktık.
-    Öğretmenim bir canlının oluşumunu izlemek çok heyecan vericiydi.Emeğinize sağlık.Sizin gibi bir öğretmene sahip olduğumuz için çok teşekkür ederiz.
-    Hocam çok güzel bir duyguydu. Çok teşekkür ederiz.
Diyorlar

    

     

            

     

Harput Sancak Haber Sitemiz adına, istikbalimizin teminatı olan çocuklarımızın, böylesine muhteşem bir eğitsel zenginlik yaşanmasına organize eden Fen Bilimleri öğretmenimiz Elif BEYAZ’ı ve şahsında, bu muhteşem sürece katkı sağlayan, Biga Ortaokulu ve İçdaş Fen Lisesi yöneticilerini ve etkinliğe katılan ve yüksek özveri ile çalışan öğrencilerimizi tebrik ediyor, “İYİ Kİ VARSINIZ” diyoruz.

Kişisel Verileri Koruma Kanunu esaslarına dayalı veli izini öğretmenlerince alınmıştır.

Haber Merkezi

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN