Küresel Isınma İle Birlikte Kuraklığın Baş Göstermesi Büyük Sıkıntılara Neden Oluyor

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan Küresel ısınma, iklim değişikliği, kuraklık ve ekolojik denge konuları ile ilgili bazı açıklamalarda bulundu.

PAYLAŞ
Harput Sancak Haber - Harput Sancak Haber

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan; Küresel ısınma, iklim değişikliği, kuraklık ve ekolojik denge konuları ile ilgili bazı açıklamalarda bulundu. 
Geçtiğimiz günlerde MASKİ tarafından 51 İl’den yetkililerin katılımı ile sürdürülebilir kentsel su ve atıksu yönetimini oluşturmak ve su kaynaklarının daha verimli nasıl yönetilebilirliğini değerlendirmek amacıyla düzenlenen ‘Ulusal Su ve Atıksu Arıtma Çalıştayı’nın verimli geçtiğini belirten Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Küresel ısınma, iklim değişikliği, kuraklık, ekolojik dengenin bozulması karbon salınımının artması, bununla birlikte susuzluk ve kuraklık insanlığa zarar verecek boyuta ulaşmaktadır. 
Aslında yaradılışın esrarına riayet edersek bunların hiçbirinin olmayacağı kanaatindeyim. Yaradılışın esrarı; Cenab-ı Allah insanı, bitkiyi ve hayvanları yaratırken bir sınır dâhilinde yaratmıştır. Her canlının o sınıra ve hukuka riayet etmesi gerekir. Hayvanlar âlemi ile bitkiler sınırlarına riayet ediyor. Sadece insan bu sınırlara riayet etmiyor. Bu sınırlara riayet etmeyince küresel ısınma, iklim değişikliği, kuraklık ve ekolojik dengenin bozulma sürecini beraberinde getiriyor. 
Özellikle son süreç içerisinde küresel ısınma ile birlikte kuraklığın baş göstermesi ve Anadolu topraklarının önemli bir bölümünde hem tarım yapılması noktasında hem de sulama ve içme suyu noktasında büyük sıkıntılar yaşanmaya başladı. Sularımızın tasarruflu kullanımı noktasında geçtiğimiz günlerde Malatya’da 51 İl’den yetkililer ile MASKİ Genel Müdürlüğümüz, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile diğer paydaşlarımızın katılımı ile geniş bir ‘Ulusal Su ve Atıksu Arıtma Çalıştayı’ gerçekleştirildi. Su ve atık suların yönetimi çok önemlidir. Özellikle illerde kapalı sistem içme sularında kayıp ve kaçakların had safhada olduğu görülmekte. Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak bu kayıp ve kaçakların önlenmesi noktasında hem devletimizin politikası doğrultusunda hem de suyun daha rantabl kullanılması ve dağıtımı noktasında bu tür çalışmaları ve bilgi paylaşımlarını gerçekleştirmiş olduğumuz çalıştay da değerlendiriyoruz. 
Göreve geldiğimiz zaman ilgili arkadaşlarımıza şunu ifade etmiştik, Büyükşehir Belediyesi sorumluluk alanları içerisinde hiçbir asfaltsız yerleşim yeri kalmayacak. 4 bin km rekor bazda bir asfalt çalışması gerçekleştirildi ve 718 mahallemizin hiçbirinde asfaltsız yerleşim yeri kalmadı. Altyapı ve içme suyu olmayan yerleşim yeri kalmayacağını ifade etmiştik. En önemlisi akarsulara atık suların karışmaması noktasında bir çalışma gerçekleştirdik. İlçelerimizde arıtma tesisleri yapılmakta. Doğu Kolektörü çalışmalarımızı tamamladık. Batı kolektörü ve diğer altyapı çalışmalarımız devam ediyor. 
Büyükşehir Belediyesi olarak Malatya’nın gelecek yüzyıllarına cevap verebilecek yeni kaptajlar, yeni içme suyu kaynaklarının bulunarak hizmete alınması noktasında çalışmalar yapılmakta. İkinci kaptaj hizmete alındı, üçüncü kaptaj için çalışmalar devam ediyor. Malatya’da su muslukta içilir. Sadece klorlama işleminin uygulandığı kendine has bir suyumuz var. Ayrıca HES santralleri kurarak enerji masrafını da minimize etme noktasında büyük bir gayret içerisindeyiz” şeklinde konuştu. 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN