Madencilik Sektörünün Sorunlara Görüşüldü

Madencilik Sektörünün Sorunlara Görüşüldü Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası ile İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) işbirliğinde 'Türk Madenciliğinde Farkındalık ve Uluslararası Marka Yolculuğu' Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi.

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası ile İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) işbirliğinde 'Türk Madenciliğinde Farkındalık ve Uluslararası Marka Yolculuğu' Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi.

Toplantıya, Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, AK Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Demirdağ, MTA Genel Müdürü Cengiz Erdem, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, İMİB Başkanı Aydın Dinçer, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan, EMMAD Başkanı Ali Seyran ve sektör temsilcileri katıldı.

DİNÇER: İYİ BİR İLETİŞİM STRATEJİSİYLE ANLATILMASI ELZEM OLMUŞTUR

Toplantıda konuşan İstanbul Maden İhracatçılar Birliği Başkanı Aydın Dinçer, “Madenciliğin öteden beri gelen olumsuz algısı maden yatırımlarını olumsuz etkilemektedir. Gerek ekonomik katkısı ve potansiyelini aynı zamanda hayatımızdaki yerinin farkında olunmaması gerek geçmişteki olumsuz uygulamalarla oluşan negatif sosyal algının bugün yapılan iyi şeyler ve gelinen profesyonel noktaların anlaşılmasında büyük engel teşkil etmesi sebebiyle kamuoyuna ciddi, planlı , reel iyi bir iletişim stratejisiyle anlatılması elzem olmuştur. Bu sebeple tespit edilen illerde bürokratik erk, siyasi erk, oda başkanları, yerel basın, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve kanat önderlerinin katılı ile toplantılarımızı gerçekleştirerek Türk Madenciliğinin geldiği nokta ve hedefleri anlatarak türkiye7nin yarınlarına katkıda bulunmayı amaçlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

SEYRAN: MARKALAŞMAMIZ LAZIM

Maden Birliği Başkanı Ali Seyran, yaptığı konuşmada, “Gerçekten markalaşmamız lazım. Sanayinin en büyük sorunu bu. Bugün bir İtalyan mermerini 300 Euro’ya satıyor, biz 50 dolarlarda tırnaklarımızla yeri kazıyoruz. Tonunu 3 bin Euro’ya satıyor, biz 500 dolara sattığımız zaman memnun oluyoruz. Bunun için çok büyük çalışmalar yapılması lazım. Sanayicimizin en büyük ihtiyaçlarından birisi bu Kurumsallaşmak. Kaliteyi yakalamak, dünya piyasalarına girmek. Malımızı tam değerine satmak. O zaman sanayici oluruz” şeklinde konuştu.

ARSLAN: SEKTÖRÜMÜZ ÇOK DERTLİ

Toplantıda konuşan Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan ise “Bu program, içeriği ve müktesebatı anlamında sektörümüze yön verecek, ışık tutacak çok ciddi bir çalışmadır. Bizler üçüncü kuşak madenciyiz. Onun için bu çalıştay bizim için çok daha önemli. tabi markalaşmak çok önemli. Farkındalık, uluslararası alanda değerli işler yapmak çok önemli. ama bunları yapabilme adına da çeşitli altyapılara ihtiyacımız var. Sektörümüz çok dertli. Son zamanlarda sektörü belli anlamlarda disipline edebilmek, çevre bilincini oluşturmak, yüksek katma değerli ürünler üretebilmek adına gerçekten ciddi kanun ve mevzuatlar oluşturuldu. Ama bunların içerisinde de bu kanun ve mevzuatlar oluşturulurken mevcut madencilerimize ciddi anlamda külfetler getirildi. Bir yandan biz bunlarla mücadele ederken bir yandan da uluslararası lobilerin bilinçli bir şekilde Türkiye madenciliğini baltalama adına algı operasyonlarına maruz kaldık” ifadelerini kullandı.

ERDEM: GÜNLÜK HAYATTAKİ BAZI İHTİYAÇLARIMIZDAN VAZGEÇMİYORSAK YER ALTI KAYNAKLARINI ÇIKARTILMASINDAN DA VAZGEÇEMEYİZ

MTA Genel Müdürü Cengiz Erdem, yaptığı konuşmada, “Her ne kadar madenciliğin insanlık tarihindeki yeri binlerce yılın içerisinde sığmış olsa da, madenler milyonlarca senede gerçekleşen jeolojik olaylar ve magma hareketleri sonucu oluşmaktadır. Bu nedenle hiçbir maden yapay olarak oluşturulmasının mümkün olmadığı bilinmektedir. Bunların yerinin değiştirilmesi de mümkün değildir. Yani madenler bulundukları yerde çıkarılıp işletilen varlıklardır. Tarih boyunca insanların ısınma ihtiyacını karşılamak için kullandığı ormanlar, günümüzdeki varlığını madencilik sektörüne borçludur. Kömür, petrol, doğalgaz, jeotermal ve uranyum gibi kaynakların bulunması ve çıkartılması, bugün ormanlarımızın teminatıdır. Eğer bunlar sektöre ve halkımıza sunmasak yakacak için bile bu ormanlar bizim ihtiyacımızı karşılamaz. Madenciliği ormanları katleden bir faaliyet gibi göstermek isteyenlerin, madencilik, orman ilişkisini bu çerçevede değerlendirmesi gerekmektedir. Günlük hayattaki bazı ihtiyaçlarımızdan vazgeçmiyorsak madenlerden yer altı kaynaklarını çıkartılmasından da vazgeçemeyiz.” dedi.

KALDIRIM: BAŞARISIZ OLMA GİBİ BİR LÜKSÜMÜZ YOK

Madencilik ve yeraltı kaynaklarının önemine dikkat çeken Vali Çetin Oktay Kaldırım ise; “Madencilik ve yer altı kaynakları çok önemli. MTA gerçekten tarihin en büyük işlerini yapıyor. MTA uluslararası alanda bayrak kuruluşlarımızdan birisi. Şuanda Doğu Akdeniz’de ve diğer coğrafyada yürüttüğü faaliyetleri çok önemli. Son dönemlere baktığımız zaman aslında kat ettiğimiz mesafeyi madencilik ve savunma sanayinde fevkalade somut bir şekilde görmemiz mümkündür. Dolayısıyla bu hedefler realize edilebilir gerçek hedefler. Yeter ki motivasyonumuzu sağlam tutalım. Birlik beraberliğimizi iyi koruyalım. Akıllı, bilgi odaklı, AR-GE odaklı, inovasyon odaklı ve dünyadaki çalışmaları çok iyi takip ederek çalışalım. Başarısız olma gibi bir lüksümüz yok." dedi.

Kaynak:Yeni Ufuk

Bakmadan Geçme

Harput Sancak Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
WhatsApp İhbar Hattı
0 532 155 92 03
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!