- Haberler
- Bölge Haberleri
- 'Malatya'da Cumhuriyet Sonrası Tarımsal Gelişme' Konusu Ele Alındı
'Malatya'da Cumhuriyet Sonrası Tarımsal Gelişme' Konusu Ele Alındı
Malatya Kent Konseyi Kültür Mirası Okulu ikinci dönem dersleri Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Murat Asma'nın sunumuyla devam etti.
Malatya Kent Konseyi Toplantı Salonu’nda gerçekleşen programa Malatya Kent Konseyi Tarih ve Kültür Mirası Çalışma Grubu Temsilcisi Orhan Tuğrulca, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, bazı basın çalışanları, Kültür Mirası Okulu öğrencileri ve konuya ilgi duyanlar katıldı.
Orhan Tuğrulca, “Malatya Kent Konseyi Tarih ve Kültür Mirası Çalışma Grubu olarak Malatya’nın sosyo-kültürel, ekonomik, tarihsel ve birçok alanda çalışmalarına dair kapsamlı bir proje oluşturduk. Şehrimizi biraz daha yakından tanımak, Malatya’nın tarihini, kültürel mirasını kamuoyuna iletmek ve bunu sürekli gündemde tutmayı amaçlıyoruz. Bugün programın başka bir başlığıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.
Bayram Murat Asma, 1883-84 Elaziz Salnamesine göre Malatya’da afyon üretiminin önemli yer kapladığını belirterek, “Araştırmacı Adnan Işık ve başka kaynaklardan edindiğimiz bilgiler ışığında Malatya Nüfus Müdürü Hacı Ali Efendi’nin gayretleriyle haşhaş ziraatının yaygınlaştığını söyleyebiliriz. 19. yüzyılın ikinci yarısına geldiğimizde ise İstanbul’a ulaşan afyonun 255 sepetinin Malatya’dan, 275 sepetinin ise Zile-Tokat’tan gönderildiği bilgisine ulaşıyoruz. Malatya’da üretilen afyon sakızı diğerlerine kıyasla daha kalitelidir” dedi.
Malatya’nın üzüm, pirinç, tütün ve pamuk üretim merkezi olduğuna vurgu yapan Asma, “Selçuklular döneminde 6.000 dokuma tezgâhının olması kayda değer miktarda pamuk üretildiğini gösteriyor” dedi.
Cumhuriyet’in ilk yıllarında Kaliforniya’da 30 bin ton kayısı üretimi yapılırken Malatya’da 120 ton kayısı üretimi yapıldığını belirten Asma, “ İkinci Dünya Savaşı yılları Kaliforniya’da kırılma noktasıdır. Bu yıllardan sonra Kaliforniya’da kayısı üretimi gerilemeye başladı. 1937 yılı Malatya’da kayısı istasyonlarının kurulmaya başlandığı dönemlerdir. Kayısı ıslah çalışmaları neticesinde de daha kaliteli ürün ve daha fazla üretim yapılmaya başlandı” dedi.
Cumhuriyetin ilk yıllarında kuru kayısıda 50 ton ihracat yokken günümüzde 500 milyon dolara ulaşmak inanılmaz bir başarıdır diyen Asma, kayısı üretimine emeği geçen herkese teşekkür ve şükranlarını sunarak konuşmasını tamamladı.
Programın sonunda konuşan Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, “Kuru kayısı sadece Malatya için değil bölge anlamında da ülke ekonomisine büyük katkısı olan bir üründür. Ticaret Borsası olarak daha çok ekonomik değeri, dünyaya pazarlama ve dünyadaki bütün tüketici kitlelerin bu ürüne çok hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlamak en önemli amacımızdır” dedi.
Düzenlenen programdan duydukları memnuniyeti ifade eden katılımcılar Malatya Kent Konseyine teşekkür ettiler.
GENEL SEKRETERLİK