• Haberler
  • Elazığ
  • Merkezi Yeterlilik Kurumu Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleşti

Merkezi Yeterlilik Kurumu Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleşti

Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski Bakanı Sn.Fatih Dönmez, MYK Başkanı Prof.Dr. Mustafa Necmi İlhan, GAZBİR Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Arslan ve Elazığ TSO Başkanımız İdris Alan'ın konuşmacı olduğu Mesleki Yeterlilik Kurumu Bilgilendirme Toplantısı ve Belgelendirme Töreni, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası evsahipliğinde gerçekleştirildi.

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası’nda Mesleki Yeterlilik ve Bilgilendirme Toplantısı ve 15 katılımcının sertifikalarını aldığı Belgelendirme Törenine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski Bakanı Fatih Dönmez, MYK Başkanı Prof.Dr. Mustafa Necmi İlhan, GAZBİR Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Arslan, Elazığ Vali Yardımcısı Armağan Yazıcı, Elazığ Milletvekilleri Prof.Dr.Erol Keleş, Ejder Açıkkapı, Mahmut Rıdvan Nazırlı, Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Ak Parti Elazığ İl Başkanı Şerafettin Yıldırım, Elazığ Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ ve  ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

Mesleki Eğitim modern ekonomilerin temel taşlarından biridir.
Toplantının açılış konuşmalarını gerçekleştiren Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İdris Alan: “Bugün burada, ülkemizin ekonomik kalkınmasına önemli katkılarda bulunacak konuları ele almak için bir araya geldik. Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun bu toplantıdaki yerini ve önemini vurgulamadan önce, bu organizasyonun gerçekleşmesine katkı sağlayan tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.

Mesleki eğitim ve yeterlilik, modern ekonomilerin temel taşlarından biridir. Ülkemizin değişen ihtiyaçlarına ve rekabetçi dünya piyasasına ayak uydurabilmesi için nitelikli işgücüne olan gereklilik artmaktadır. Bu bağlamda, Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun çalışmaları ve vizyonu, Türkiye'nin gelecekteki ekonomik başarısının anahtarıdır.
İlimizin yetiştirdiği kıymeti değerlerden;

Sayın Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan'ın başında olduğu Mesleki Yeterlilik Kurumu, mesleki eğitim ve nitelikli işgücü yetiştirme konusunda çığır açan bir rol oynamaktadır. 
Kurumun eğitim programları ve sertifikasyon sistemleri, işverenlerin ihtiyaçlarına uygun yetişmiş işgücü sağlamakla birlikte, bireylerin mesleklerini daha etkin bir şekilde icra etmelerine olanak tanımada büyük bir potansiyele sahiptir.

Bugün aramızda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski Bakanımız Eskişehir Milletvekili Sayın Fatih Dönmez, Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Sayın Prof.Dr.Mustafa Necmi İlhan, Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Başkanı Sayın Yaşar Arslan ve  İl Protokolümüzün kıymetli temsilcileri ile birlikte, Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun sunduğu fırsatları dinlemek, değerlendirmek ve bu fırsatları Elazığ ve çevresindeki iş dünyası ile paylaşmak için bir araya geldik. İşbirliği ve paydaşlık, bu tür projelerin başarısını garantileyen temel unsurlardan biridir
Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası olarak, bu toplantının bir parçası olmaktan gurur duyuyor ve Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun misyonunu, vizyonunu ve çalışmalarını desteklemeye, şahsım, yönetimim ve meclisim adına hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. 
Toplantımızın ilimiz iş dünyası için hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum. Bütün katılımcıları en kalbi duygularımla selamlıyor, hayırlı cumalar diliyorum.” İfadelerini kullandı.

Arslan: “Bizim ana hedefimiz insan kaynağının yaratılması”
Türkiye Doğalgaz Dağıtıcılar Birliği Başkanı Yaşar Arslan; Amaçlarının iş gücü kalitesinin arttırılmasını sağlamak olduğunu söyleyerek, istihdam garantili insan kaynakları mesleki eğitim projelerine destek verdiklerini ifade etti. Arslan, “Bizim ana hedefimiz insan kaynağının yaratılması, geliştirilmesi ve iş gücü kalitesinin artırılması yönünde. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen İnsan Kaynakları Mesleki Eğitim Projesi için yoğun destek sağladık. Doğalgaz kullanan şehirlerimizde teknik ve mesleki liseler ile sivil meslek örgütleriyle istihdam garantili Avrupa Birliği, İŞKUR, SODES projelerinde temel aktör ve yönlendirici olarak da çalıştık” dedi.

Arslan; Avrupa Birliği tarafından hedeflenen, Türkiye’nin de tarafı olduğu sıfır karbon emisyonu vizyonu doğrultusunda çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Arslan, “Avrupa Birliği’ne paralel olarak 2050 yılından sıfır karbon vizyonu temel ilkesi halinde bizler bu ülkenin gereği olarak yenilenebilir kaynaklardan ürettiğimiz enerjiyle ayrıştırtıldığımız hidrojeni yüzde 20 oranında hacimsel olarak doğalgaza karıştırarak evsal cihazlarda kullanmayı testlerini yaptık. Türkiye’nin ilk temiz enerji laboratuvarı 2 Nisan 2021 tarihinde Avrupa Birliği’yle eş zamanlı olarak Enerji Bakanımız Sayın Fatih Dönmez tarafından açılarak hizmete sunuldu” dedi.

İlhan: “Uluslararası Nitelikte Eğitim Veriyoruz”
Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan; Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun uluslararası nitelikte eğitimler verdiğini söyleyerek Elazığ genelinde mesleki yeterlilik belgesi alan sektörlere ilişkin bilgilendirmelerde bulundu. İlhan, “Mesleki Yeterlilik Kurumumuz eğitim istihdam ilişkisini güçlendirerek Türkiye’deki insan kaynakları yönetimini çalışma hayatına yeni bir bakış açısı getiren mesleki yeterlilik kavramı çerçevesinde de teknik eğitim ve mesleki eğitimin kapasitesinin kalitesinin artırılması ve iş gücünün dönüştürülmesinde önemli bir vazife işlenmiş durumda. Türkiye Cumhuriyeti’nden belge alan bir kişi tüm Avrupa’da geçerli ve şuan 6 dilde geçerli Türkçe, İngilizce, Rusça, Almanca, Çince ve Arapça yeterlilik belgesine sahip olabilmekte ve bunu internetten de indirebilmektedir. Kanal yirmi üç, Elazığ ve çevre illerimizde ise 12 adet yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşumuz mevcuttur. Bugüne kadar Elazığ’da inşaat, enerji ve ticaret sektörlerine toplam 18 bin 567 kişi mesleki yeterlilik belgesi almıştır. Enerji sektörü en çok belgelendirme gerçekleştirilen üçüncü sektör olmuştur ilimiz özelinde” şeklinde konuştu.
Dönmez: “Mesleki Yeterlilik, Vatandaşın Memnuniyetini Artırıyor”

Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez; Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun niteliklerine dair bilgilendirmelerde bulundu. Dönmez, “Ara eleman dediğimiz bugün sanayinin sektörün süratle aradığı iş gücünü eğitilmesi ve bunun belgelendirilmesi gerekiyor. MYK, standart, regüler öğretim kurumlarının dışında kalan ama sektörün ihtiyaç duyduğu bu iş gücünü insan gücünü eğitmek ve ölçme değerlendirmek suretiyle belgelendirme üzerine kurulmuş bir şey. Bugün artık doğalgaz dağıtım sektöründe özellikle teknik hizmetlerde işletme personelinde belgelendirilmemiş bir tek personelimiz çalışmıyor. Kanal yirmi üç, Ben emeği geçenlere huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Yine sadece dağıtım şebekesini işletmiyoruz biz iç tesisat dediğimiz iş yerlerimizde, evlerimizde doğalgazın kullanıldığı yerler var orada uygulamalar özel sektör eliyle yapılıyor, cihazlar üretiliyor yine orada da ürün ve hizmetlerin personellerin belgelendirilmesi gerekiyor bunlarda tamamlanmış durumda” dedi.
 

Bakmadan Geçme