'Mesleğim Hayatım İş ve Staj Programı İş Birliği Protokolü'
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından imzalanan 'Mesleğim Hayatım İş ve Staj Programı İş Birliği Protokolü' kapsamında, şirketlerin stajyer ve istihdam talebi için başvuru süreci başladı. Protokol ile başta uluslararası ve ulusal şirketler olmak üzere büyük ölçekli işletmelere ve KOBİ'lere nitelikli insan kaynağı sağlanması amaçlanıyor.
“Mesleki eğitimi güçlendiriyoruz”
Ülkenin refahı, kalkınması, genç işsizlik oranını düşürmesi ve müreffeh bir şekilde geleceğe umutla bakabilmemiz için mesleki eğitimi sürekli güçlendirdiklerini belirten Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Özel sektörün mesleki eğitime, mesleki eğitimin de özel sektörümüze enerji katacağına inancım tamdır” diye konuştu.
Bakan Mahmut Özer, protokolle birlikte programa üye işletmelerde çalışan ve herhangi bir nedenle eğitim hayatını tamamlayamamış olan veya farkı bir alanda ustalık belgesi almak isteyenlerin de mesleki eğitim sürecine dahil edilerek uzmanlık sertifikaları alabileceklerini belirtti.
Hisarcıklıoğlu’ndan şirketlere çağrı…
TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu ise Mesleğim Hayatım İş ve Staj Programı Protokolü ile mesleki eğitim konusunda Milli Eğitim Bakanlığı ile verimli bir çalışma alanı daha açtıklarını belirterek, “Protokolle ulusal ve uluslararası alanda faaliyet gösteren büyük ölçekli işletmelerde ve KOBİ’lerde mesleki eğitim konusunda farkındalık oluşturarak, nitelikli insan kaynağının mesleki eğitimden karşılanmasını, böylece öğrencilerin mesleki eğitimi daha çok tercih etmelerini sağlamayı hedefliyoruz. Protokolle, programa üye işletmelerin insan kaynağı konusunda ihtiyaçlarının belirlenmesi ve bu ihtiyaçların mesleki eğitimden karşılanması konusunda hizmetler sağlanacak, öğrenci ve mezunların bu işletmelerde staj yapması temin edilecek ve istihdamlarına yönelik eşleştirme programları yürütülecek” dedi.
Mesleki eğitimin öğrenci-mezun ve öğretmen olmak üzere iki önemli ayağı olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu “Türkiye’de özel sektörümüz çok güçlü, müthiş bir bilgi ve tecrübeye sahip. Bu bilgi ve tecrübeyi mesleki eğitim sistemine de aktarmamız, öğrencilerimizin bu bilgilerle donanmış bir şekilde mezun olmalarını sağlamamız lazım. Programa üye olan işletmeler bünyesindeki eğitici niteliği sahip, alanında uzman kişilerle okulları eşleştireceğiz. Eşleştirme sonrasında bu kişiler okullarda düzenlenen eğitimlerde alan öğretmenleri ile görev alabilecek, bilgi ve tecrübelerini öğrencilere aktarabilecek. Protokolün bu kısmı tamamen gönüllülük çerçevesinde yürütülecek. Bu kapsamda Oda-Borsa üyesi olan tüm işletmelerimizin programa dahil olmaya bekliyoruz” dedi.
Hem iş dünyası hem işsizler açısından çok değerli bir protokol hayata geçti…
Elazığ TSO Yönetim Kurlu Başkanı Asilhan Arslan’da Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB arasında imzalanan protokolün iş dünyası ve işsiz gençler açısından çok değerli olduğuna işaret ederek, “Yıllardan beri iş dünyasının en önemli problemlerinden biri olarak hep gündemde kalan nitelikli eleman sorunu ve Mesleki Eğitimin iş dünyasının ihtiyaçlarını karşılayamaması problemine çok önemli bir neşter vurulmuştur. Bir yandan Mesleki Eğitimin özendirilmesi diğer yandan protokol ile staj programlarıyla sürecin desteklenmesi hem işletmeler açısından hem de işsiz olan gençlerin nitelik kazanması açısından çok değerli olmuştur. Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve İş Kur İl Müdürlüğümüzle birlikte mesleki eğitim hususunda aslında önemli adımlar atmış bulunuyoruz. Proje Okulumuzun bu anlamda yeniden tüm süreçlerinin değerlendirilmesiyle ilgili hazırlık aşamasında olduğumuz bir dönemde bu protokol bizler açısından da itici bir güç olacaktır. Protokolün ilimiz iş dünyası ile birlikte sahiplenilmesi hususunda en kısa sürede üst düzey toplantılar ve alınacak aksiyonları hep birlikte belirleyerek hayata geçireceğiz. İş dünyamız ve başta Meslek Liselerimiz olmak üzere meslek sahibi olmak isteyen tüm vatandaşlarımız açısından sürecin hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerinde bulundu.
Şirketler programa nasıl başvuracak?
Şirketlerin mesleki eğitimden stajyer talep etmek için;
https://anket.tobb.org.tr/#/anket/meslegim-hayatim adresinde yer alan başvuru formunu doldurmaları gerekiyor.
Daha sonra talepte bulunan firmalarla ile öğrencilerin eşleştirmesi yapılacak.
Verilen destekler neler?
İşletmedeki çalışan sayısına bakılmaksızın staja giden öğrencilere aylık 1.276 TL, Mesleki Eğitim Merkezi 12. sınıfına devam eden öğrencilere aylık 2.126 TL ücret ödenecek.
Söz konusu ücretler devlet tarafından karşılanacak. İşverenler için herhangi bir ilave yükümlülük olmayacak.
ELAZIĞ TİCARET VE SANAYİ ODASI