MÜSİAD'da Gündem Enerji Verimliliği

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Elazığ Şubesi tarafından her hafta farklı konu ve konuklar ile düzenlenen, Dost Meclisi Toplantısı'nda bu hafta küresel anlamda etkisini göstermekte olan enerji krizi ve enerjinin verimli kullanımının önemi ile alakalı üyelere bilgilendirmelerde bulunuldu.

PAYLAŞ
Harput Sancak Haber - Harput Sancak Haber

Toplantı Misaş KÜÜM Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Sunguroğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleşti. 

Toplantıya Elektrik Mühendisi, Eski OSBÜK Enerji Müşaviri ve Enerji Yöneticisi Mehmet Arslan’ın konuk oldu.

MÜSİAD üyelerine, enerji verimliliği mevzuatı ve uygulama alanları hakkında bilgiler veren Arslan; 
Ülkemizde 1980’li yıllardaki ekonomik kalkınma ile enerji üretim ve tüketim dengeleri büyük değişim göstermiş ve enerji ithalatındaki artış zorunlu hale gelmiştir. Türkiye, genel olarak enerji üretim kapasitesinin enerji talebini karşılayamaması nedeniyle enerji ithal eden bir ülke konumundadır. Bunun tabii bir sonucu olarak da enerjinin ve enerji kaynaklarının kullanım verimlilikleri ön plana çıkmıştır. Yurdumuz genelinde enerji verimliliği düşüktür. Bu, Türkiye'de bir birim katma değer yaratabilmek için diğer ülkelere göre çok daha yüksek miktarda enerji tüketilmesi anlamına gelmektedir. Enerji verimliliği konusunda, Enerji Bakanlığı bünyesinde Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİEİ) Genel Müdürlüğü uzun süredir çalışmalar yürütmekte olup; enerji verimliliğinin artırılması için etüt, eğitim, bilinçlendirme, istatistik, değerlendirme ve mevzuat geliştirme faaliyetleri devam etmektedir. Bu çalışmada, sanayide ve konutlarda enerji verimliliği konusunda Türkiye’de yasal mevzuat ve uygulanan/uygulanması planlanan teşvik ve yaptırımlar hakkında bilgi verdi.

Toplantının kapanış konuşmasını yapan MÜSİAD Elazığ Başkanı Tekin Gürkan; konuşmasında şu ifadelere yer verdi.

Enerji, iktisadi ve sosyal kalkınma için önemli girdilerin başında gelir. Dünya enerji ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan fosil yakıt rezervinin büyük bir hızla tükenmesi, sanayileşme sürecinde enerji tüketimindeki hızlı artışa bağlı olarak sera gazı emisyonlarının insan yaşamını tehdit eder duruma gelmesi ve ozon tabakasının zarar görmesi nedeni ile enerji temini ve etkin kullanımı günümüzün en önemli sorunlarından birini oluşturmaktadır. Enerji verimliliği; tüketilen enerji miktarının, üretimdeki miktar ve kaliteyi düşürmeden iktisadi kalkınmayı ve sosyal refahı engellemeden en aza indirilmesi biçiminde ifade edilmektedir. Ülkemizde birincil enerji tüketiminin sektörel dağılımı da dikkate alınarak enerjinin verimli ve etkin kullanımını özendirmek ve bu hedefle çeşitli çalışmalar yapmak, bazı uygulamaları zorunlu hale getirmek, yapılan çalışma ve uygulamaları denetlemek önem arz ettiğini söyledi.

Ülkemizin ve Elazığ’ımızın gelişimine katkı sağlamak amacıyla düzenlediğimiz Dost Meclisi toplantılarımızın bu haftaki konuğu Elektrik Mühendisi ve Enerji yöneticisi Mehmet Arslan Beyefendi oldu. Vermiş olduğu kıymetli bilgilerden ötürü Mehmet Arslan Beyefendi’ye ve ev sahipliğinden dolayı Misaş KÜÜM Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Aytunç Sunguroğlu’na teşekkürlerini iletti.
Toplantı soru cevap kısmı ile devam etti.
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN