- Haberler
- MÜSİAD Elazığ Şubesinin Bu Haftaki Dost Meclisi Toplantısına Elazığ İl Müftüsü Peyami GÜNGÖR Konuk Oldu
MÜSİAD Elazığ Şubesinin Bu Haftaki Dost Meclisi Toplantısına Elazığ İl Müftüsü Peyami GÜNGÖR Konuk Oldu
MÜSİAD Elazığ Şubesinin Bu Haftaki Dost Meclisi Toplantısına Elazığ İl Müftüsü Peyami GÜNGÖR Konuk Olarak, İslam dinine mensup işadamları olarak, ticaret hayatımızda dikkat etmemiz gereken en önemli konu kazancımızın helal yollarla elde edilmesidir. Bu noktada bizler de bu hafta ticari faaliyetlerimizle ilgili konuları fıkhi yönden değerlendirdiler...
Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Elazığ Şubesinin Bu Haftaki Dost Meclisi toplantısına Elazığ İl Müftüsü Peyami Güngör konuk oldu.
Toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Elazığ Şube Başkanı Hasan Uzun, “Hepimiz ticaretle uğraşan insanlarız ve iş hayatında pek çok sorunla karşılaşıyoruz. İslam dinine mensup işadamları olarak, ticaret hayatımızda dikkat etmemiz gereken en önemli konu kazancımızın helal yollarla elde edilmesidir. Bu noktada bizler de bu hafta ticari faaliyetlerimizle ilgili konuları fıkhi yönden değerlendirmek istedik” dedi.
İslam da ticaret Ahlakı hakkında üyelere Bilgiler veren İl Müftüsü Peyami Güngör,İslam’da ibadetler yalnızca namazla, oruçla sınırlı değildir. Yüce Allah’ın hoşnut ve razı olduğu bütün söz, fiil ve davranışlar geniş anlamda ibadet kapsamındadır. Bu bağlamda, kişinin yoldan bir taşı kaldırması veya yoldaki bir çukuru onarması, "yükünü sırtına alamayan birisine destek vermesi,araca binemeyen hasta, yaşlı ve özürlülere yardımcı olması ibadet olduğu gibi; kazancını helâl yoldan elde etmesi, İslâmî prensiplere uygun olarak ticarî ve iktisadî davranışlarda bulunması, iş ve icraat yapması da ibadettir'. Kısaca hayatın bütün alanlarını geniş anlamda ibadet kapsamına alan İslam; ticareti de ibadet olarak değerlendirmiş; bunun gerçekleşmesi için ticari hayatta uyulması gerekli ahlaki prensipler getirmiştir.
Ticarî ilişkilerde kişinin son derece dürüst ve güvenilir olması şartı temel ilke olarak konmuştur. Bu ilkeler iş adamları tarafından benimsenmiş olsaydı, bugün piyasada görülen bozukluklar olmayacaktı. Ticaret ve alışverişe ilişkin builkeler, iş ilişkilerinde iyi niyetin kurulması, tartı ve ölçümün dürüstçe yapılması ve aldatıcı yeminlere başvurmaktan kaçınılması hakkındaki Kuran ve Hadis hükümlerinde, değişik şekilde, yansımaktadır.
Müşteriye İyi Davranmak
Alış-verişte alıcı ve satıcı birbirine iyi davranmalıdır. Bakara suresi 280. ayetinde yüce Allah:Eğer borçlu darlık içindeyse ona eli genişleyinceye kadar mühlet verin. Eğer bilirseniz, (borcu) sadaka olarak bağışlamanız, sizin için daha hayırlıdır” buyurarak satıcımn, gerektiğinde müşterisinin lehine bazı özel .durumlarda fedakarlıkta bulunmasının kendi hayrına olacağını vurgulamaktadır.
Ticari İşlemlerin Kayıt Altına Alınması
Ticari hayatta görülen kötü ilişkilerin ve olumsuz sonuçların nedenlerinden biri de tarafların
antlaşma maddelerini açıklıkla yazmamalarıdır. İslâm, ölçü ve tartıda dürüst davranılmasını, taraflar arasında iyi niyet ve güvenin kurulmasını istemekle beraber; alış veriş ve borçlanma işlemlerinin yazılmasını da tavsiye etmiştir: Kur”an-ı Kerim”de:Ey inananlar, belli bir süreye
kadar birbirinize borçlandığınız zaman onu yazın,”(bakara 282) buyrulması, ticari işlemlerin kayıt
altına alınmasının önemine işaret etmektedir.
Yalan Yere Yemin Etmemek
Ticari maksatla veya başka maksatla yalan söylemek, yalan yere yemin etmek, Allahın yüce
adını onun haram kıldığı hususlarda kullanmak, basit menfaatler için insanları “vallahi, billahi... vs.”diyerek, “Allah (ın adı) ile aldatmak”, daha sonra yaptıkları “yeminlerini az bir bedele satmak...” büyük günahlardandır.
Hileli Ölçüp Tartmamak
Ticarette tartı ve ölçünün yeri ve değeri son derece önemlidir. İslâm, bindörtyüz sene önce ölçü
ve tartının dürüstlükle yapılması üzerinde önemle durmuştur. Bu konuda hem Kur'an da ve hem de Hadislerde çok sert hükümler vardır. Kur'an da şöylece değinilir bu konuya “Ölçekte ve
tartıda hile yapanların vay haline” onlar, insanlardan, ölçekte aldıkları zaman haklarım tastaman alanlar, 0nlara o Ölçekle veya tartıyla verdikleri zaman ise eksiltenlerdir.
Müşteriyi Aldatmamak
Tacir, dürüstlüğü ve doğru sözlülüğü ile müşteriye güven vermelidir. Rasulullah (sav.) doğru
sözlü ve güvenilir tüccarı “Doğru sözlü ve güvenilir tüccar (ahirette) peygamberler, sıddîkler ve şehitlerle beraber bulunacaktır” hadisiyle övmüştür.Müşterinin gafletinden veya bilgisizliğinden faydalanıp, sağlam ve kullanışlı olmayan bir malı ona satmak İslâm ahlakıyla bağdaşmaz. “Kusurlu bir malı, ayıbını söylemeden satmanın bir Müslüman”a helâl olmayacağını ”kesin bir
şekilde belirtmiştir. Malının değerini bilmeyen bir satıcıya malının değerini bildirmek îcâb eder. Onun bilgisizlik, tecrübesizlik ve saflığından istifâdeye kalkışmak, gabindir (kandırmadır). Gönlünde Allâh*korkusu ve O’nun rızasını kazanma gayesi olanlar,bu hususta son derece titiz ve hassas olurlar ifadelerini kullandı.
Toplantı Sonrasın MÜSİAD Elazığ Şube Başkanı Hasan Uzun,Elazığ İl Müftüsü Peyami Güngör’e MÜSİAD Yayınlarından oluşan çanta takdim etti.