Edebiyat, insan ve toplum kategorilerinde eserler yazan Araştırmacı Yazar Nesibe Özcan Özbiçer tarafından kaleme alınan “Beşik Kertmesi”, “Mardin´de Bir İstanbullu” ve “Bizim Çocuklarımız Türkiye´nin Kanayan Yarası Çocuk Gelinlerimiz” adlı romanlar toplum
Yazarın kitaplarında anlatılan hikâyelerin törenin kanun olduğu bu coğrafyada “Gelin” rolünü adeta bir oyun sanan, adları farklı olsa da kaderleri aynı olan, yaşamları boyunca üstlendikleri bu rolü oynayan bizim çocuklarımızın, yani çocuk gelinlerimizin dramatik hikayesini gözler önüne seriyor. Kadına yönelik şiddetin ve erken yaşta evlendirilen çocukların hayatlarını kaleme aldığı kitapları ile Türkiye´de adından çokça söz ettiren Araştırmacı Yazar Nesibe Özcan Özbiçer, yazdığı roman türündeki kitapları hakkında Mardin Haber Gazetesi´ne değerlendirmede bulundu.
TOPLUMUN ANA BİREYİ KADINDIR
Türkiye´nin kanayan yarasına dikkat çekmek için birçok kadının başından geçen yaşanmış hikayeleri ve dramları kaleme alarak roman haline getirdiğini belirten Özbiçer, toplumun ana bireyi kadın olduğunu herkese anlatmak istediğini söyledi.
Araştırmacı Yazar Nesibe Özcan Özbiçer tarafından kaleme alınan, “Mardin’de Bir İstanbullu, Beşik Kertmesi, Bizim Çocuklarımız” Adlı Kitaplarından Kısa Kısa Başlıklar;
MARDİN’DE BİR İSTANBULLU
İstanbul da büyüyen ama içinde hep bir Mardin tutkusu olan bir kızın İstanbul dan kalkıp Mardin e gitmesi ve Mardin de başına gelenleri anlatan bu kitabımızda İstanbullu güzel Ayca´nın Mardin de tesadüf sonucu berdel olayının içinde olması töre aşiret kadın şiddeti yasaması ve aslında onun da babasının Diyarbakırlı büyük bir aşiretinin ağası iken töreye kurban gittiğini öğrenmesi ve töreden İstanbul ‘a kaçırıldığını öğrenmesi ile insanın geçmişinden asla kaçınılmayacağını anlatan bir kitap. Ve tabi ki bu olayların akısında Mardin in Hozat Aşiretinin Agası Miran ağa ile İstanbullu güzel Ayca´nın dillere destan büyük aşkı anlatıyor.
BESIK KERTMESI
Bu kitap Mardin de Bir İstanbullu kitabinin devamı olup, Kitapta Miran ağa ile İstanbullu hanim ağası Ayca´nın ikizleri Boran ağa ile Baran Ağa´nın Aşiretler arası kan davası olmasın aşiretler arkasında birlik beraberlik düzen devam etsin diye kundakta iken yapılan beşik kertmesini anlatıyor. Kitabin içeriğinde baslık parası konusunda değinilerek törelerin geleneklerin bazen gençleri kadınları yasamlar nasıl etkilediğini göz önüne seriyor.
BIZIM COCUKLARIMIZ
9 yaşındaki küçük Berçem´in 70 yaşındaki Abbas ağa ile evliliği ve yasadığı acı dram. Ve 14 yaşındaki Rojda´nın önce eniştesi tarafından tecavüze uğraması ve ablası ile eniştesinin tehditti ile kimseye bu durumu söyleyememesi ve Bekran aşiretinin genç ağası ile evliliği ve yasadığı ikinci tecavüz ve töre uğruna yaşanan dram. 3´üncü öyküde ise, birbirini seven 4 gencin aileleri onları çapraz evlendirdikleri için masum sevdalarını gizli ve çapraz şekilde yasayan, bilinirse töre gereği ölüm korkusunu bilen gençlerin durumunu anlatıyor. Bizim çocuklarımız kitabıyla verilen mesaj ise Çocuklara yapılan taciz tecavüz ve sonucundaki evliliklere artık son verilmesini. Toplumun direği kadınlar geleceği çocuklar olduğuna göre kadınlara çocuklara sahip çıkılmasını ve eğitilmeleri gerektiği vurgulanıyor.
Araştırmacı Yazar Nesibe Özcan Özbiçer Kimdir:
1964 Erzincan Doğumlu olup, ilk orta ve lise eğitimini İstanbul’da tamamlamıştır. Anadolu üniversitesi işletme mezunu olup, üç ay vekil öğretmenliğin ardından üç yıl Milli Eğitim Müdürlüğünde görev yapmıştır. 1988 yılında Yapı Kredi Bankasına sınavla geçiş yaparak çeşitli kademelerde görev yaparak operasyon yönetmeni olarak emekli olmuştur. ‘Babamın Şiirleri’ Derlemesi ile edebiyat dünyasına giren yazar Nesibe Özcan Özbiçer, İlk Kitabı “Beşik Kertmesi” isimli romanı ile kırmızı Türk diğital Dünyanın En’leri ödüllerinde “2107 yılının en iyi kitabı” ve yazarı da “Yılın en iyi çıkış yapan yazarı” olarak çift ödüle layık görülmüştür. “ Mardin’de Bir İstanbullu” İkinci romanı ile edebiyat dünyasında ben de varım diyen Nesibe Özcan Özbiçer, üçüncü kitabı “Bizim çocuklarımız (Töre Çocukları) ile toplumun kanayan yarası çocuk gelinleri anlatmıştır. “Bizim Çocuklarımı” kitabıyla 2018 yılında 2. Başken Ödülleri’nde ‘Yılın en iyi toplumsal kitap ödünü alan yazar eserlerinde kadına şiddet, taciz, tecavüz, çocuk gelinler ve toplumsal konuları işleyerek, kadın ve insan temalarına ağırlık veriyor.
Okuma ve yazmayı çok seven, Edebiyat yazar üç çocuk annesidir.
15. Atlas Lojistik Ödülleri Sahiplerini Buldu
Er: ‘Eğitimi Güçlü Olan Bir Toplum Her Zorluğun Üstesinden Gelir’
Başkan Şerifoğulları, Devam Eden 5. Kitap Fuarı’nı Ziyaret Etti
Başkan Er; ‘Malatya’ya 6 ayda 15 Milyar TL Yatırım Yaptık’
Prof. Dr. Özger ile ‘Hayata Şiirle Bakmak’ Söyleşisi Malatya’da Gerçekleşti
‘Mahalle Sizin, Söz Sizin’ Programı Bu Hafta Kırçuval Mahallesi’nde Gerçekleşti