Pakdemirli'den Çiftçilere Ödeme Müjdesi
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, tarımsal destek kapsamanında çiftçilere ödeme yapmaya başladıklarını açıkladı.
Pakdemir’li, ödemelerin 10 tarımsal destek kaleminde, toplam 244 milyon lira olacağını açıkladı Pakdemirli, 2022 yılı için kırsal kalkınma yatırımlarına ise 1,3 milyar liralık bütçe ayırdıklarını belirtti.
Pakdemir’li Desteklenecek Alanları Açıkladı
Tarımsal desteklemelerle ilgili üreticilere, müjde veren bakan Pakdemirli şunları kaydetti: " Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi, bireysel sulama, makine ve ekipman alımlarının desteklenmesi, hayvan genetik kaynaklarını koruma desteği, tarımsal yayım ve danışmanlık desteği, hayvan hastalıkları tazminatı desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, tiftik üretimi desteği, Ar-Ge desteği, yem bitkileri desteği ve balon balığı avcılığı desteği kapsamında 10 destek kaleminde toplam 244 milyon lira destekleme ödemesini hesaplara aktarmaya başlıyoruz."
“Şu Anki Fiyat Artışlarını İzah Edecek Bir Durum Ortaya Çıkarmıyor”
Pakdemirli, salgının Türkiye ve dünyanın gündemini meşgul ederek geçici ve kalıcı etkiler bıraktığını anlattı.
Pakdemirli, gıda fiyatlarında dünyada çok ciddi artış yaşandığına işaret ederek, "Tarımsal fiyatlarla ilgili dünyada çok ciddi problem olacak bir durum var mı? Evet, kuraklık var.
Ülkemizde var, dünyada da bir miktar kuraklık var ama üretimin toplamı itibarıyla aslında bunların hiçbiri şu anki fiyat artışlarını izah edecek bir durum ortaya çıkarmıyor." dedi.
Belirsizliklerin ortaya çıkışının fiyat artışlarının tetiklenmesine neden olduğunu aktaran Pakdemirli, dünyanın belirsizlikleri yönetme durumunda kaldığını anlattı.
"Raflarda Ucuzluğu Görmeyi Arzu Ediyoruz"
Türkiye'nin, güçlü tarımsal üretim altyapısı, iyi bir perakende zincir ve lojistik altyapısıyla önemli bir gıda problemi yaşamadığını vurgulayan Pakdemirli, "Hem pandeminin dünya çapındaki etkisi, hem de gelişmekte olan ülkelerin genel problemi olan, dövizdeki çalkantılarla beraber maliyetlerinin ve gıda fiyatlarının artmasıyla karşı karşıya kaldık.
Bugün itibarıyla, düşüş trendinde de kamu vicdanını biraz daha rahatlatmak istiyorsak, yerine koyma maliyetlerini yüksekten dahi mal etsek bile, raf fiyatlarında ucuzluk yapılmasını gerektiğini de düşünüyoruz.
Başta gıda olmak üzere, insanoğlunun ihtiyacı olan tüm malzemelerde, bu ucuzluğu ve rahatlamayı görmeyi arzu ediyoruz."dedi
"Sektör Paydaşları Gereğini Yapmalı"
Bakan Pakdemirli, Tarım Kredi Kooperatifleri’nin, gıda fiyatlarının ucuzlamasıyla ilgili önlem aldığını dile getirerek, sektörün diğer paydaşlarının da, gereğini yapmasını istedi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, asgari ücret ve diğer dar gelirli aileleri ilgilendiren düzenlemeleri duyurduğunu anımsatan Pakdemirli; "Dövizdeki, artış trendini geride bırakmış durumdayız.
Bundan sonra da, Türkiye'nin genel itibarıyla ekonomideki temel değerlerinin hiç problemi olmadığını düşünüyorum.
Dövizdeki bu problemi de geride bıraktıktan sonra; üretim, istihdam ve ekonomik gelişme ekseninde inşallah Türkiye'miz çok güzel günlere gidecektir." ifadelerini kullandı.
“Gençlerimizi Bu Alana Çekmemiz Lazım”
Tarımsal üretimde Türkiye’nin, ilk 10'a girdiğini belirten Pakdemirli, toprak kaynakları açısından da Türkiye'nin dünyada 31'nci sırada olduğunu açıkladı.Türk çiftçisinin yaş ortalamasının arttığına dikkati çeken Pakdemirli; "Ana eksendeki problemlerimizden biri; çiftçimizin yaşı artıyor, ortalama yaşımız 55. Avrupa ülkelerinde bu 65, Japonya'da 68. Gençlerimizi, bu alana çekmemiz lazım.
Gençleri bu alana çekmemiz için önce biz, 'Bu işte bereket var, rağbet var, para kazanırsınız.' diyebilmemiz lazım. Bunu sürekli söylüyoruz.
Genel itibarıyla, Türkiye'nin tüm kesimlerinin bu işe benzer sorumlulukla yaklaşıyor olması lazım.
Maalesef muhalefet, 84 milyonun tarladan karnına kadar giden zincirden, her an her saniye bir oy devşirebilir miyiz uğruna, sorunlu bir muhalefet anlayışı götürüyor." ifadelerini kullandı.
2022'de Kırsal Kalkınmaya 1,3 Milyar TL
Pakdemirli, 2022'de kırsal kalkınma yatırımlarına, Türkiye genelinde 1,3 milyar lira bütçe ayırdıklarını belirterek, yatırımları destekleme programı kapsamında 2022 başvurularını almaya başladıklarını söyledi.
Konuşmasında gelir koruma sigortasına da değinen Pakdemirli;ABD'deki tarımsal sigortaların yüzde 85'inin, gelir koruma üzerine yapıldığını belirtti.
Pakdemirli, bu sisteme başta stratejik ürünlerde daha sonra ise diğer ürünlerde geçmeleri gerektiğini vurguladı. Pakdemirli bu sistemi 2 senedir Konya'da denediklerini, 2023'ten itibaren de tüm ülkeye yayacaklarını anlattı.
Pakdemirli, gelişmiş ülkelerde sözleşmeli üretim olduğunu dile getirdi. Bakan Pakdemirli, Türkiye'de; pancarda, patateste, domateste sözleşmeli üretim olduğunu ama bunu yaygınlaştırmanın ve mevzuat eksikliklerini gidermenin son derece önemli olduğunu ifade etti.
"Cumhuriyet Tarihinde Yapılan Barajların Sayısı 275, Biz Üzerine 613 Baraj Daha Ekledik"
Türkiye'de son 20 yılda tarım, orman ve su alanında yapılan çalışmalardan bahseden Pakdemirli, "Cumhuriyet tarihinde yapılan barajların sayısı 275, biz üzerine 613 baraj daha ekledik.
Bu yeterli mi?
Belki bunun en az yarısı kadar daha yapmamız gereken iş var, sulama tesisleri var. Son 3 yılda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile 72 baraj, 1000 tesis bitirdik." dedi.
Pakdemirli, geçen yıl itibarıyla 126 milyon ton bitkisel üretimle, cumhuriyet tarihinin rekorunu kıran Türkiye'nin, sebzede dünyada dördüncü, meyvede Avrupa'da birinci, dünyada altıncı sırada olduğunu dile getirdi.
Hayvancılığın öneminden ve kaydedilen gelişmelerden bahseden Pakdemirli, "Küçükbaşı önemsiyoruz.
Bu coğrafyanın küçükbaş coğrafyası olduğuna inanıyorum.
Tabii bu talebin de şekillendirdiği bir konu." ifadesini kullandı.
Çeşitli meslek gruplarına hayata başlamaları için verilen "Uzman Eller Projesi"ne değinen Pakdemirli, "100 bin lira hibe veriyoruz.
Bu 100 bin lira hibe, hakikaten zaman oluyor ki baba oğluna vermiyor ama devlet mesleğe başlamak için bu arkadaşlara 100 bin lira hibe veriyor. Bu sene bunu 81 ile yaygınlaştırdık." ifadesini kullandı.