Prof. Dr. Salim Çöhçe Hakka Yürüdü
Uzun süredir amansız hastalıkla mücadele eden, 1985 yılında okutman olarak Fırat Üniversitesi'nde göreve başlayan, İnönü Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Salim Cöhce yaşamını yitirdi.
Uzun süredir amansız hastalıkla mücadele eden, 1985 yılında okutman olarak Fırat Üniversitesi’nde göreve başlayan, İnönü Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Salim Cöhce yaşamını yitirdi.
Cenaze namazı 28.09.2020 tarihinde Ermenek'te kılınacak olan, Hakka yürüyen değerli hocamız, İnönü Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr Salim Cöhce’ye Harput Sancak Haber site ailesi olarak merhuma Allah'tan rahmet yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı ve sab-ı cemil diliyoruz..
SALİM CÖHCE KİMDİR?
1955 yılında Karaman'ın Ermenek ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini burada tamamladı. 1980 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nü bitirdi. Bu bölümde, Umumî Türk Tarihi sahasında 1982’de master, 1986 yılında doktora derecesini aldı.
1985 yılında okutman olarak Fırat Üniversitesi’nde göreve başladı. 1988’de İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü’ne öğretim Üyesi oldu. Kurucu başkan sıfatıyla bu bölümü eğitim ve öğretime hazırladı.
1990 tarihine kadar İnönü Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölümü Başkanlığı görevini yürüttü. Bir yıl sonra doçent oldu. 1993 tarihinden itibaren üç yıl süreyle bu üniversitenin Kültür, 1997–2003 yılları arasında da Atatürk İlke ve İnkılâpları Araştırma ve Uygulama Merkezi müdürlüklerini yürüttü.
1995 yılında Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Kültür Merkezi asil üyeliğine seçilen S. Cöhce. 1997’de profesör oldu.
Başta Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan gibi Türk ülkeleri olmak üzere KKTC, Romanya, Suriye, Hindistan ve Pakistan’da konferanslar verdi.
1998 yılından bu yana Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM), Ermeni Araştırmaları Enstitüsü Yayın Kurulu üyeliğini de bulundu. İnönü Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanlığı görevini yaparken yakalandığı amansız hastalıktan kurtulamayarak, yaşamını yitirdi.
Mesleki çalışmalarında yeterli olacak derecede İngilizce, Fransızca ile Farsça biliyordu.
ESERLERİ:
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I, Elazığ 1992
Türk İnkılâbı ve Atatürk İlkeleri, Elazığ 1993
Türk Tarihine Giriş, Elazığ 1995
Dehli Türk Sultanlığı Tarihi, Malatya 2001
Gurlular Devleti Tarihi