Talimatla Ucuzluk!

Doğru Parti Genel Başkan Yardımcısı Cezmi Orkun Siyasi Gündemle İlgili Değerlendirmelerde Bulunuyor.

PAYLAŞ
Harput Sancak Haber - Harput Sancak Haber

Değerli vatandaşlar, ülkemizde Birçok ekonomik gösterge alarm verirken, AKP yönetimi "Türkiye'de kriz yok" diyerek seçime endeksli algı operasyonları ile pembe tablo çiziyor. Göreceksiniz olmayan otomobil yollara çıkacak, olmayan gaz vatandaşın hizmetine verilecek ve hatta uzaya gidiyoruz diye gerçekle ilgisi olmayan açıklamalarına şahitlik edeceğiz. Sizlerin bir şeyi sorgulamanızı istiyorum . Madem her şey yolunda o zaman  Erdoğan, neden TKK’daki bazı ürünleri ucuzlatın diye talimat veriyor. Erdoğan madem talimatla ucuzluk yapabiliyor, o zaman bu ucuzluğu neden toplumun tamamının faydalanacağı hale getirmiyor? 
Erdoğan, önceki gün Tarım ve Köy işleri Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyette bulunan Et ve Süt Kurumu ile TKK (Tarım Kredi Kooperatifi)'ne sattığınız bazı ürünlerin fiyatını indirin talimatını verdi ve milletimiz ucuz et yesin dedi. Pes doğrusu, TKK ile Et ve Süt Kurumları piyasanın kaçta kaçını oluşturuyor ki fiyatlar inecek? Bazı ürünlerin fiyatının indirilmesi tüm Türkiye’de %100’ü aşan gıda fiyat artışlarını nasıl aşağı çekecek?" diye sormazlar mı? Ben sizlere bu sorunun cevabı olarak, Tarım ve hayvancılık sektöründe girdi maliyetlerini arttıran unsurlara bakmak ve çözümü bu maliyetleri aşağı çekmenin yollarını aramak da olduğunu söylüyorum. Nedir bunlar, devletin resmi rakamlarıyla birlikte ele alalım; 
Tarımsal amaçlı kullanılan “kimyevi gübre” veya “gübre hammaddesi” niteliğindeki ürünler 2018/11542 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 27.03.2018 tarihinden itibaren, “3824.99.96.90.68” GTİP numarasına dahil edilerek, ÖTV(Özel Tüketim Vergisi)'ne tabi hale getirilmiş ve söz konusu “kimyevi gübre” veya “gübre hammaddesi” niteliğindeki ürünler için kilo başına yaklaşık 1 TL. (0,9390 TL) ÖTV alınacağı belirtilmiştir. Karara göre ÖTV tutarları, motorinde litre başına 0,5678 lira, 95 oktan benzinde 0,4661 lira zamlanmıştır. GİB’nın 1.3.2022 yürürlük tarihli  ÖTV Tutarları ve Oranları (I sayılı  liste) ise;
2710.12.59.00.00     Oktanı 98 altı veya üstü olanlar      2,1800     Litre
2710.12.49.00.12     Kurşunsuz benzin 98 oktan          2,6485     Litre
2710.12.45.00.13     Kurşunsuz benzin 95 oktan           2,5265     Litre
2710.20.11.00.11     Motorin                 2,0559     Litre
3824.99.96.90.68     Diğerleri(gübre ve gübre hammaddesi)     0,9390     Kilogram 
Olarak yer almaktadır. 
ÖTV fiyatları yanında pompa fiyatlarına yansıyan KDV oranları ise;
•    Benzindeki vergi Oranı 2022 yılı ortalama 4.12 TL olarak belirlendi. 
•    Motorin Vergi Oranları 2022 yılı başlangıcında ise 4.16 TL olarak belirlendi. 
Benzin ve motorin pompa fiyatlarına 2022 yılı boyunca %18 KDV yansıtılacağı İlan edilmiştir. 

Hayvancılık sektörün de ise, Bakanlık Hayvan hastalıkları ile mücadelenin serbest veteriner hekimlerinde katkıları ile daha etkin bir şekilde yapılabilmesi için, uygulayıcılara yönelik programlı büyükbaş ve küçükbaşlara uygulanan aşılamalarında, aşılanan hayvan başına aşağıdaki tabloda yer alan birim fiyatlar üzerinden "Programlı Aşı Uygulamaları Desteği" yapmaktadır.
Şap Aşısı   (Büyükbaş)                1.00 TL/baş
Şap Aşısı   (Küçükbaş)                0.50 TL/baş
Brucellosis (Büyükbaş)                2.00 TL/baş
Brucellosis (Küçükbaş)                0.50 TL/baş
Gördüğünüz gibi insanların aşılanması görevini üstlenen devletimiz, söz konusu hayvanlar olunca ücreti karşılığında bu hizmeti veriyor. Acı değil mi? Ancak bunu da yerine getiremiyor. Çünkü; Aşılama hizmetinin ücretli olmasına rağmen yetersizliği ve veteriner hizmetlerinin yoksunluğu nedeniyle milyonlarca hayvan  telef olmaktadır. 
Gübrede ve akaryakıtta (ÖTV + KDV), Tohum(%8 KDV), Yem(%1 KDV), veteriner ve aşılama yetersiz ve ücrete dayalı (+KDV) gibi vergiler tarımsal ve hayvancılık girdi maliyetlerini arttırmakta ve nakliye masrafları da dahil edildiğinde çiftçi ve besiciden alınan ürünler, alış bedelinin 2-3 katı fiyatla tüketiciye ulaşıyor. 
AKP yönetimi; beşli çete mensubu firmaların milyarlarca liralık vergi borçlarını siliyor, dağıtım ve tedarik şirketlere teşvik adıyla milyarlarca lira ödüyor, KKM hesap sahibi bir avuç parası olanın parasını hazineden korumaya alarak milyarlarca lira ödüyor, milyarlarca lira faiz ödüyor, 5488  nolu Tarım kanunun “Tarımsal desteklemelerin finansmanı “ başlığı altında madde 21; “Tarımsal destekleme programlarının finansmanı, bütçe kaynaklarından ve dış kaynaklardan sağlanır. Bütçeden ayrılacak kaynak, gayrisafi millî hasılanın yüzde birinden az olamaz.” Gereği 70 milyar ayrılması gerekirken 29 milyar gibi çok az bir miktar ayırıyor yani ne halin varsa gör diyor.  Ancak Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinde bakanlık baskısını kullanarak bir avuç vatandaşa üç beş kuruş indirim kararıyla övünüyor. Aslında yapılan tamamen algı ile milleti aldatmadır.

Değerli vatandaşlar ben böyle ayrıştırıcı bir yönetim anlayışına hayret ediyorum. Oysa AKP yönetimi tarım ve hayvancılık sektörleri üzerindeki ÖTV ve KDV yükünü en azından yarı yarıya indirse, aşı ve veterinerlik hizmetlerini ücretsiz olarak sağlarsa ve finansman desteğini %1’in üzerine çıkarırsa inanın tüketicilerin tamamının bu indirimden faydalanmasını temin eder. Bu durumda, şu an 20 lira olan bir ürün 10 liraya düşer. Hadi AKP yönetimi çözüm önerisi DOĞRU PARTİ olarak bizden uygulama sizden. Çözüm önerimiz; 
•    ÖTV ve KDV oranlarını bu sektörler için %50 indirin. 
•    Tüm besici vatandaşlarımıza, veterinerlik ve aşılama hizmetlerini ücretsiz olarak sağlayın. 
•    Kanun gereği Finansman desteğini tam olarak sağlayın.
Talimatla oluyorsa bunları yapın ki sizin samimiyetinize bizde milletimizde inanalım. 

Ancak, yapamazsınız biliyorum. Çünkü, sizin anlayışınızda millet yok. Saray ve yandaşları, birden fazla maaş alan AKP sevicileri var. Hülasa sizin zihniyetinizde fakir fukaradan alıp zengini daha zengin yapmak var. Hadi yanıltın bizi! “TALİMATLA UCUZLUK” ancak siyasetinizin ucuzluğudur. 
Selam ve Saygılarımla

Cezmi Orkun
DOĞRU PARTİ Genel Başkan Yardımcısı
(Enerji, Tabii Kaynaklar ve Madencilik Politikaları Başkanı)

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN